CEMALIM (ERKİN KORAY)
1975, ‘Elektronik Türküler’ adlı uzunçaların yılıdır. Koray’ın arabesk arayışlarına bir süreliğine ara verip halk müziğine yöneldiği Elektronik Türküler projesi, daha önce piyasaya sürülmüş bir 45’likler toplaması değildir. Düzenlemelerin Erkin Koray tarafından yazıldığı yapıttaki sekiz parça arasında, yedi dakika 40 dakika süren progressive-folk arayışı Cemalım büyük ilgiyle karşılanmıştır.
Ürgüplü Refik Başaran’ın türküsüne Erkin Koray’ın çok ilginç yorumu uluslararası alanda da dikkat çekmiş, hem tTürkiye’de hem de yurtdışında bu yorumun coverları üretilmiştir.
Koray’ın rock, beat ile türküyü birleştirmeyi ilk denediği albümdür Elektronik Türküler. Ortaya çıkan soundu dönemin gazeteleri ‘folk-rock diye tanımlar.
Koray, Hey dergisinde yayımlanan söyleşide albümle ilgili şunları söyler: ‘Türkünün geçmişinde elektrikli aletlerin yeri yoktur. Türkülerde daha çok, ‘doğal’ diye tanımlayabileceğimiz sesler hakimdir. Bu durum, folk müziğimize ‘türkülere özgü’ hoş ve karakteristik bir haldir. Ben ‘makineleşmiş’ dünyanın, makineleşmiş insanının Türkiye’deki görüntü ve yansımasının, söylediği veya söylediğini varsaydığım türküleri kendimce yorumladım. Belki de son yıllarda gittikçe büyüyen ve gelişen bir akıma, yeni bir yol göstererek, onu en gerçek ve en anlamlı biçimde ifade eden bir anlatım buldum. Türkülerimizin güzelliğini ve doğal dokusunu kaybetmeden ancak bu kadar elektronikleşebileceğine inandım ve gerçekleştirdim’…