BURÇAK TARLASI (TÜLAY GERMAN)
Tülay German, Anadolu Pop’un ilk adımı, ilk şarkısı diye değerlendirilen Burçak Tarlası’nı 1963-64 kışında o günlerin en meşhur lokallerinden Çayhane’de söylemeye başlar. Parçanın düzenlemesini Erdem Buri yazmıştır. Burçak Tarlası’nı dinleyenler ikiye ayrılır; gayet alaturka olduğunu iddia edip protestoya kalkışanlar ile ayağa fırlayıp hararetle alkış tutanlar.
Parça zamanla orada burada fark edilmeye başlayınca, bir bölüm insan ‘Bakın şu deyyusun kaç tarlası var’, sözlerini duyup tarlalarının elden gideceğini düşünür olmuştur; diğer kesim de 1961 Anayasası’nın getirdiği özgür ortam içinde, milli ezgileri modern bir anlayışla dinlemekten son derece memnundur. Yeni akıma German, ’Çoksesli Türk Popüler Müziği’ adını verir.
1964’de Belgrad’da düzenlenen Balkan Melodileri Festivali’nde ülkemizi temsil edecek Milli Orkestra’ya solist olarak seçilen German festivalin sonunda, Burçak Tarlası’ndaki sade ve güçlü yorumuyla eleştirmenlerin en beğendiği şarkıcı ilan edilir...
Ekim 1964’te Türk folk müziğinin ilk hit plağı kabul edilen Burçak Tarlası/Mecnunum Leylamı Gördüm, Aykut Sporel’in kurduğu Ezgi Plak tarafından 45’lik olarak yayımlanır ve Sporel’in ricasıyla, sözlerdeki ‘Bakın şu deyyusun’ bölümü ‘Bakın şu adamın…’ diye değiştirilir.
Plak için Burçak Tarlası’nın düzenlemesini Doruk Onatkut yazmıştır. Onatkut’un, türkünün dengesini bozmadan son derece ustaca düzenlediği Burçak Tarlası, bu nedenle Anadolu Pop’a ön ayak olan örnek parça diye değerlendirilmiştir.
Bağlamanın ilk kez Batılı anlamda kullanıldığı Burçak Tarlası/Mecnunum Leylamı Gördüm çok tutulunca hemen ikinci plak yayımlanır: Kızılcıklar Oldu mu/Yarının Şarkısı....