Müzik Haberleri

46. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ´NİN PROGRAMI AÇIKLANDI

15 Şubat 2018 Perşembe 13:53

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda 23 Mayıs-12 Haziran 2018 tarihlerinde 46. İstanbul Müzik Festivali´nin programı açıklandı. Festival, bu yıl “aile bağları” teması merkezli bir programla müzikseverlerin karşısına çıkıyor.
Festival bu tema kapsamında müzikseverleri Lauma & Baiba Skride, Güher & Süher Pekinel ve Ferhan & Ferzan Önder gibi kardeş müzisyenler, Selman & Kudsi Ergüner, Mischa, Lily & Sascha Maisky gibi müzisyen baba ve çocukları ile Diana Damrau & Nicolas Tesle gibi eş müzisyenlerin de aralarında olduğu zengin bir programla buluşturuyor.
46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında bu sene “aile bağları” temasını merkezine bir sosyal medya kampanyası da gerçekleştirilecek. Festival takipçilerinin enstrüman çalarken çekilmiş ve #ailebağları etiketiyle paylaşacağı çocukluk fotoğrafları festivalin sosyal medya hesaplarından paylaşılacak.

Festival yine genç bir solistle açılıyor

46. İstanbul Müzik Festivali, açılış konserini 14 yıldır gelenek halini aldığı üzere yine Sascha Goetzel yönetimindeki Festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde ödüllü genç bir solistle gerçekleştirecek. BİFO’nun, İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl buluşacağı solist 2017 XV. Uluslararası Van Cliburn Piyano Yarışması’nın ilk Güney Koreli birincisi Yekwon Sunwoo olacak. 46. İstanbul Müzik Festivali açılış töreni ve konseri 23 Mayıs Çarşamba akşamı saat 19.00’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

Festivalin Onur Ödülü Prof. Yekta Kara’nın

46. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü Prof. Yekta Kara’ya takdim edilecek. Yekta Kara, Türkiye’de sahneye koyduğu sayısız eserin yanı sıra Almanya, Fransa, Avusturya, ABD, Meksika, Güney Kore ve Bulgaristan’da konuk yönetmen olarak çalıştı, sahnelediği operalar Danimarka, İspanya, Portekiz, İtalya, Macaristan, Estonya, Rusya ve Çin´de sergilendi. 1983´ten bu yana Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyeliğini sürdüren Kara, önemli uluslararası opera yarışmalarının da jüri üyesi. Yekta Kara’ya ödülü 46. İstanbul Müzik Festivali açılış töreninde takdim edilecek.

Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Mischa Maisky’e veriliyor

46. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü, dünyada solist olmadığı önemli orkestra, birlikte çalmadığı efsanevi isim kalmayan, Rostropovich ve Piatigorsky’nin varisi olarak anılırken, iki isimle de çalışmış tek isim olma ayrıcalığı taşıyan, kendi özgün yorumculuk üslubuyla kendisi de efsanevi viyolonselciler arasında yerini alan Mischa Maisky’e takdim edilecek. Festival, benzersiz kariyeri ve hayat hikâyesine sahip Maisky’i iki konserde birden ağırlayacak. Maisky ilk konserini köklü geçmişiyle tanınan Franz Liszt Oda Orkestrası’yla 2 Haziran Cumartesi günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirecek. Konser öncesinde sanatçıya Yaşam Boyu Başarı Ödülü takdim edilecek. Festivalin bu yılki temasına gönderme yapan ve sanatçının kızı Lily ve oğlu Sascha’yla birlikte gerçekleştireceği Maisky Kesişmeleri başlıklı konseriyse 4 Haziran Pazartesi akşamı Süreyya Operası’nda müzikseverlerle buluşacak.


La Scala Filarmoni Orkestrası 9 yıl sonra İstanbul Müzik Festivali’nde

İstanbul Müzik Festivali’nin en son 2009 yılında ağırladığı dünyanın en önde gelen orkestralarından La Scala Filarmoni Orkestrası, şef Daniel Harding yönetiminde ve Grammy ödüllü piyanist Daniil Trifonov eşliğinde müzikseverlerle buluşacak.

Paris Orkestrası’nın daimi şefliğine getirilen Daniel Harding’in şefliğinde, çağımızın en önemli genç piyanistlerinden, 2016’da Gramophone Yılın Sanatçısı, 2017’de ECHO Klasik Ödülü ve 2018 yılı başında da Grammy alan Daniil Trifonov’un solist olacağı La Scala konseri 27 Mayıs Pazar akşamı Yapı Kredi’nin yüksek katkısıyla ve Bell Şirketler Topluluğu ve Organik Group’un gösteri eş sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
La Scala Filarmoni Orkestrası konserinden önce yazar Aydın Büke üst fuayede Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Beethoven ve Erocia Senfonisi üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.


2017 ECHO Klasik Ödülünü alan “Savaşta ve Barışta” Festivalde

Tüm dünyada geniş yankı uyandıran, mezzosoprano Joyce DiDonato’nun projesi Savaşta ve Barışta, Türkiye’de ilk kez 46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında dinleyicilerle buluşacak. Maxim Emelyanchev yönetiminde Il Pomo d’Oro Orkestrası’nın eşlik ettiği projenin kostümleri ise ünlü İngiliz tasarımcı Vivienne Westwood’un imzasını taşıyor. Savaşta ve Barışta, 1 Haziran Cuma akşamı Mercedes-Benz Türk A.Ş. sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde müzikseverlerle buluşacak. Konserin hemen öncesinde Barış İçin Müzik Korosu Aya İrini avlusunda konsere gelen dinleyicileri karşılayacak.


Festival Özel Prodüksiyonu: Yolda

46. İstanbul Müzik Festivali, Gülsin Onay’ın piyanodaki yorumlarını Murathan Özbek’in kamerasıyla buluşturan çok disiplinli bir projenin dünya prömiyerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Murathan Özbek’in kamerasından gitmek, uzaklaşmak, yolda olmak hissini yansıtan görüntüler eşliğinde aynı hisleri barındıran Beethoven’ın Les Adieux’su, Schubert ve Liszt’in Auf dem Wasser zu singen’i, Ravel’in Ondine’i gibi eserlerle özel hazırlanan repertuvar Gülsin Onay yorumuyla özel bir müzik ziyafetine dönüşecek. İstanbul Müzik Festivali ve Bodrum Müzik Festivali ortak prodüksiyonuyla hazırlanan Yolda, 11 Haziran Pazartesi akşamı Süreyya Operası’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda dünya prömiyerini gerçekleştirecek.


Festival eser siparişine devam ediyor

İstanbul Müzik Festivali 2011 yılından bu yana yerli ve yabancı bestecilere verdiği eser siparişleriyle sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Amsterdam Sinfonietta /Muzıekgebouw Aan ’t Ij, Norveç Oda Orkestrası, Orchestre De Picardie – Région Hauts-de-France, BBC Konser Orkestrası ve İstanbul Müzik Festivali’nin ortak siparişçisi olduğu Together Remember to Dance / Birlikte Hatırla Dans Etmeyi eserinin Türkiye prömiyeri 5 Haziran Salı günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Hollanda’nın tek profesyonel yaylı orkestrası Amsterdam Sinfonietta ile 16 Kasım 2017’de yapılan dünya prömiyerinde dakikalarca ayakta alkışlanan eserin Türkiye prömiyeri, heyecan verici eserleriyle günümüzün en çok özel sipariş olan bestecileri arasında sayılan besteci Dobrinka Tabakova’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. Başkemancısı, sanat direktörü ve yönetmeni Candida Thompson olan orkestranın solistleri Ferhan ve Ferzan Önder piyano ikilisi olacak.
Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında besteci ve caz piyanisti Evrim Demirel, Dobrinka Tabakova ile bestecilik üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.

Festival “Yarının Kadın Yıldızları” ile geleceğin müzisyenlerini keşfediyor

İstanbul Müzik Festivali 40. yılında başlattığı Festival Genç Solistini Sunar projesinin ardından 46. yılında geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla yeni bir projeye imza atıyor. Yarının Kadın Yıldızları, TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olacak.

Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurtdışında bir müzik okulundan kabul alan, yurtdışında müzik eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, uluslararası yarışma gibi etkinliklere katılım veya çalgı alımı için desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabilecek. Başvurular İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı müzikolog Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyanist Muhiddin Dürrüoğlu, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek.

Seçici Kurul tarafından desteğe değer bulunan adaylar, Türkiye’nin ilk “harika çocuğu” İdil Biret’le birlikte 28 Mayıs Pazartesi akşamı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek Yarının Kadın Yıldızları konserinde dinleyicilerle buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Yekta Kopan moderatörlüğünde, çalışmalarını Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de sürdüren ve Harvard Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı Canan Dağdeviren ve Trakya Tıp Fakültesi öğrencisi ve kök hücre araştırmacısı İnci Kadribegiç’in kişisel başarı hikâyelerini anlatacak.

Genç kadın müzisyenler, destek fonuna başvurularını 15 Şubat ile 22 Mart tarihleri arasında [email protected] adresinden yapabilir. Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’yla ve şartnameyle ilgili ayrıntılı bilgiler için: http://www.iksv.org/tr


Festivalden İstanbul’a selam

İstanbul Müzik Festivali, üç imparatorluğun başkenti olmuş ve birçok kültüre ev sahipliği yapmış İstanbul’u Kapalıçarşı ve Sirkeci Garı peronunda gerçekleştirilecek iki özel konser ve Galata – Karaköy hattına yayılan Müzik Rotası’yla selamlıyor.

İlk kez geçen yıl İstanbul Müzik Festivali’ni ağırlayan Kapalıçarşı’da gerçekleştirilecek İstanbul’un Ezgileri konserinde İbranice ninniler, Süryanice ilahiler, Sefarad şarkıları, Makedon, Yunan ve Ermeni türküleri ile Türk Sanat Müziği’nin en güzel örnekleri seslendirilecek. Kanun virtüözü Hakan Güngör’ün festivale özel oluşturduğu bu projede; UNESCO barış elçisi ney üstadı Kudsi Erguner ve oğlu Selman Erguner, büyük viyola ve gamba ustası Jordi Savall’ın oğlu Ferran Savall, amca Memduh Akatay ve yeğeni Mehmet Akatay gibi müzisyen ailelerin varlığı festivalin bu yılki teması “aile bağlarına” gönderme yapıyor. Ayrıca ud sazının geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştiren Yurdal Tokcan ve 2014 Donizetti Müzik Ödüllerinde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu seçilen Çağ Erçağ da aynı sahnede buluşacak. İstanbul’un Ezgileri konseri E.C.A - Serel gösteri sponsorluğunda 3 Haziran Pazar günü Kapalıçarşı’da müzikseverler buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik ve tarih araştırmacısı İncila Bertuğ İstanbul müziğine tarih ve kültürel alt yapı çevresinden baktığı bir konuşma gerçekleştirecek.

Festivalin İstanbul’un Şarkıları konseri ise müzikseverleri 1900’lerin ilk yarısındaki eski İstanbul’a götürecek. Gül Tango, Yıldızların Altında, Üsküdar’a Gider İken, Cici Beyim gibi cumhuriyet dönemi şarkılarını seslendirecek Meral Azizoğlu’na Macar topluluk Gypsy Fire Ensemble eşlik edecek. 6 Haziran Çarşamba akşamı İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez ev sahipliği yapacak Sirkeci Garı’nın peronu’nda gerçekleştirilecek İstanbul’un Şarkıları konseri müzikseverlere unutulmaz bir İstanbul akşamı yaşatacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Mario Levi “İstanbul’u Anlayabilmek” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.

İstanbul Müzik Festivali’nin üçüncü kez gerçekleştireceği Müzik Rotası ise bu yıl müzikseverleri Galata-Karaköy hattında İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfedecekleri bir müzik yolcuğuna çıkaracak. Müzik Rotası’nın bu yılki durakları olan İtalyan Sinagogu, St. Georg Kilisesi, Sen Piyer Kilisesi ve Aşkenaz Sinagogu’nda gerçekleştirilecek konserlerin her birinde mekânın ruhuna özel hazırlanmış repertuvarlar sunulacak. Profesyonel rehberler eşliğinde rotanın geçmişi ve bugünü hakkında da bilgilerin verileceği Müzik Rotası konserleri, bluechip Creative Events katkılarıyla 10 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.

Festival, çocuklara klasik müziği öğretiyor

46. İstanbul Müzik Festivali bu yıl ilk kez Pera Müzesi eğitim bölümü işbirliğiyle çocuklara özel bir atölye programı gerçekleştirecek. Bütünsel bir sanat deneyimine vurgu yapan atölyelerde 4-6 ve 7-12 olmak üzere iki yaş grubuna yönelik toplam 8 atölye çalışması düzenlenecek.
Pera Müzesi’nde 26-27 Mayıs ve 2-3 Haziran hafta sonlarında gerçekleştirilecek atölyelerde, çocuklar Oryantalist Resim Koleksiyonu’ndan Osman Hamdi Bey’in İki Müzisyen Kız isimli eseri ile Franz Hermann, Hans Gemminger ve Valentin Mueller’in ortak yapıtı Türk Hareminden Bir Sahne tablosundan esinlenecek, müziği yaparak ve yaşayarak deneyimleyecekler. “aile bağları” teması kapsamında, 7-12 yaş grubu atölyelerin ikisi çocukların büyükanne ve büyükbabalarının da katılımıyla düzenlenecek. 15 kişiyle sınırlı atölyeler ücretsiz olup rezervasyon gereklidir. Atölye rezervasyonları 26 Mart itibariyle [email protected] adresinden yaptırılabilir.

Ücretsiz hafta sonu klasikleri devam ediyor

Festival kapsamında İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl Babylon, bomontiada ve Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilecek. Hafta Sonu Klasikleri serisinin 26 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’da Babylon’da gerçekleşecek ilk konserinde Fazıl Say’ın prodüktörlüğünü yaptığı İlk Atlas albümüyle mezzosoprano Senem Demircioğlu ve piyanist İklim Tamkan ikilisi, türküleri ve 17. ve 18. yüzyılın önemli bestecilerinin eserlerini, özgün yorumlarıyla dinleyicilerle buluşturacak.
2 Haziran Cumartesi günü bomontiada’da saat 11.00’da gerçekleştirilecek Hafta Sonu Klasikleri - II konserinde ise Anadolu Nefesli Beşlisi, Anadolu türkülerini ve geleneksel kültürdeki ezgileri modern batı enstrümanları ile buluşturan yeni bir anlayışla yorumlayacak. Anadolu Nefesli Beşlisi, müziğin acılarla, sevinçlerle harmanlanmış örneklerini repertuarında bulunduran beş genç müzisyenlerden oluşuyor. Babylon ve bomontiada’da yapılacak Hafta Sonu Klasikleri konserleri Pozitif’in katkılarıyla gerçekleştirilecek.
Hafta Sonu Klasikleri konserlerinin üçüncüsü ise festivalin son Cumartesi günü olan 9 Haziran Cumartesi saat 11.00’da müzikseverleri Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde Koehne Quartet ile buluşturacak. Avrupa’nın önde gelen çağdaş müzik temsilcilerinden Koehne Quartet konserde klasik dönemden 21. yüzyıla uzanan repertuarlarıyla özgün ve orijinal yorumlar sunacak.


Kapanışta Pekineller, İngiliz Oda Orkestrası ile çalıyor

İngiliz Oda Orkestrası ile turnelerden albümlere uzanan pek çok başarılı işbirliği gerçekleştiren Güher & Süher Pekinel bu kez 46. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konseri için bir araya gelecek.
Piyano ikilisi olarak ilk konserlerini altı yaşında veren ikiz kardeşler Güher ve Süher Pekinel, sıradışı şiirsel müzikaliteleri, teknikleri, özgün stil ve yorumlarıyla tüm dünyada övgüler toplamaya devam ediyor. Pekineller Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, New York Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw dâhil, dünyanın önde gelen tüm orkestraları eşliğinde sahneye çıktı.
İngiliz Oda Orkestrası ve Güher & Süner Pekinel konseri 12 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek. Amerikalı şef Gerard Schwarz’ın yöneteceği konser ile 46. İstanbul Müzik Festivali görkemli bir kapanış yapacak.


46. İstanbul Müzik Festivali biletleri

Festival biletleri 24 Şubat Cumartesi günü 10.30’dan itibaren Biletix satış sistemi ve İKSV Ana Gişe (10.00-18.00 arası, Pazar günleri kapalı) üzerinden satışa çıkacaktır. İKSV Ana Gişe, sadece 25 Şubat Pazar günü açık olacaktır. Her konser için sınırlı sayıda öğrenci bileti de satılacaktır.
İKSV’nin tüm etkinliklerini destekleyen Lale Kart üyeleri için öncelikli bilet satış tarihleri
Üyelikleriyle İKSV´nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, İstanbul Müzik Festivali konserlerinin biletlerini indirimli fiyatlarla öncelikli olarak alabiliyor. Siyah ve Beyaz Lale üyeleri 19 ve 20 Şubat, Kırmızı ve Sarı Lale üyeleri ise 21, 22, 23 Şubat tarihlerinde biletlerini öncelikli olacak alabilecek.
İKSV tarafından 2002 yılından bu yana sürdürülen Lale Kart üyelik programı, beş farklı kategoride bir araya getirdiği 4500’ü aşkın kültür sanat dostuna, vakfın düzenlediği etkinliklerde ayrıcalık ve öncelik sağlıyor. Lale Kart üyeleri İKSV’ye katkı sağlarken, festival etkinliklerindeki indirimlerin yanı sıra İstanbul’da birçok farklı kültür, sanat ve yaşam mekânında indirimlerden de faydalanabiliyor. Ayrıntılı bilgi için: http://www.lalekart.org/


Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencilerine konserler ücretsiz

Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri, bu yıl da festival konserlerini ücretsiz olarak takip edebiliyor. Öğrencilerin, katılmak istedikleri konserden bir gün önce, [email protected] adresine e-posta ile ad ve soyadı bilgileriyle birlikte öğrenci belgelerini göndermeleri gerekmektedir. Konser için onaylar e-posta adreslerine ulaştırılacaktır.
İstanbul Müzik Festivali, İKSV Kültür Sanat Kartlı öğrencileri festivale bekliyor
İKSV’nin, Öncü Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu’nun desteğiyle hayata geçirdiği İKSV Kültür Sanat Kart ile öğrenimini Türkiye’de sürdüren 18-25 yaş arası 1000 üniversite öğrencisi, 2018 sonuna dek kullanabileceği 250 TL değerindeki bir kartın sahibi oldu. İKSV Kültür Sanat Kart sahipleri, kartlarını 46. İstanbul Müzik Festivali konserlerinde de kullanabilecekler.


46. İstanbul Müzik Festivali’nin Destekçileri

46. İstanbul Müzik Festivali, Festival Sponsoru E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş.’nin yanı sıra pek çok gösteri sponsorunun desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Gösteri sponsorları arasında Borusan Holding, Yapı Kredi, Mercedes-Benz Türk AŞ, Tekfen Vakfı, Türkiye İş Bankası, Bell Şirketler Topluluğu, Organik Group, TSKB (Türkiye Sınai Bankası), E.C.A.-SEREL, Nobel İlaç, Işıklar Holding, bluechip Creative Events, Berrin Erengül, Eva Barlas, Elvan Tuğsuz Güven, Pozitif yer alıyor.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ise İstanbul Müzik Festivali Yerleşik Orkestra sponsoru.

46. İstanbul Müzik Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC İstanbul Valiliği, TC İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TC Beyoğlu Kaymakamlığı, Beşiktaş Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi tarafından da destekleniyor.

Festival ayrıca Avusturya Kültür Ofisi, İsrail Başkonsolosluğu, Babylon, Boğaziçi Üniversitesi, bomontiada, Sen Piyer Kilisesi, Fatih Belediyesi, Goethe Institut, Hollanda Başkonsolosluğu, İş Sanat, İtalyan Kültür Merkezi, İtalyan Musevi Cemiyeti, Kapalıçarşı, Macar Kültür Merkezi, Neve Şalom Seferad Sinagogları Vakfı, Avusturya St. Georg Kilisesi, Pera Müzesi, Rahmi M. Koç Müzesi, Süreyya Operası, Yüksekkaldırım Aşkenaz Sinagogları Vakfı işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Festivale İKSV’nin Öncü Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone Türkiye, Resmi Taşıyıcısı DHL, Resmi Konaklama Sponsoru The Marmara Collection ve Sigorta Sponsoru Zurich Sigorta ile servis sponsorları Navitas, GFK, Antonina Turizm ve AGC de destek veriyor.

46. İstanbul Müzik Festivali’nin tanıtım kampanyası muhabbet tarafından hazırlandı.

46. İstanbul Müzik Festivali Sosyal Medyadan ve Festivalin Yenilenen İnternet Sitesinden Takip Edilebilecek

muzik.iksv.org
facebook.com/istanbulmuzikfestivali
twitter.com/muzikfestivali
instagram.com/istanbulmuzikfestivali
youtube.com/iksvistanbul
#istmüzikfest
#ailebağları



46. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI


AÇILIŞ KONSERİ: BORUSAN İSTANBUL FİLARMONİ ORKESTRASI
23 Mayıs Çarşamba I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 19.00

46. İstanbul Müzik Festivali, açılış konserini 14 yıldır gelenek hâlini aldığı üzere yine Sascha Goetzel yönetiminde Festivalin Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) ve ödüllü genç bir solistle gerçekleştiriyor.

Uluslararası platformdaki başarılarıyla dikkatleri çeken BİFO, sezona Almanya, Slovenya, Avusturya ve İsviçre’yi kapsayan bir turneyle başladı. Topluluğun kemancı Nemanja Radulovic’e eşlik ettiği, Çaykovski’nin yapıtlarından oluşan yeni albümü, Deutsche Grammophon etiketiyle 2017 Eylül’ünde satışa sunuldu. Orkestranın bu yıl buluşacağı yıldız solist 2017 XV. Uluslararası Van Cliburn Piyano Yarışması’nın ilk Güney Koreli birincisi Yekwon Sunwoo olacak. Piyano üzerindeki üstün hâkimiyeti ve kuvvetli yorumculuğuyla 28 yaşındaki Sunwoo, son yıllardaki pek çok ödülün sahibi oldu. Piyano repertuvarının en güç konçertoları arasında sayılan Rachmaninov’un 3. Piyano Konçertosu’yla Altın Madalya kazanan Yekwon Sunwoo, Türkiye’deki ilk konserini festivalde gerçekleştirecek.

BİFO ve Yekwon Sunwoo’nun sahneye çıkacağı açılış konseri 23 Mayıs Çarşamba akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Açılış konseri öncesinde yapılacak ödül töreninde Prof. Yekta Kara’ya 46. İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü takdim edilecek.

TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI & CHARLIE SIEM
25 Mayıs Cuma I Aya İrini Müzesi I 20.00

İstanbul Müzik Festivali’nin düzenli konuklarından Tekfen Filarmoni Orkestrası, 23 ülkenin en değerli müzisyenlerini bir araya getirirken dünyaca ünlü konuk sanatçılar ile verdiği konserler ile de doğu-batı sentezinin büyüsünü gözler önüne seriyor. Tekfen Filarmoni Orkestrası bu kez günümüzün en gözde keman virtüözlerinden Charlie Siem ile 25 Mayıs Cuma akşamı Aya İrini Müzesi’nde, Tekfen Vakfı’nın sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde müzikseverlerle buluşacak.

Genç keman virtüözlerinden Charlie Siem Amerika’dan Avustralya’ya uzanan kariyerinde günümüzün önde gelen orkestraları ve şefleriyle konserler veriyor. Klasik müziği yeni dinleyicilerle buluşturmak için tutkuyla çalışan sanatçı, Bryan Adams, Jamie Cullum ve Who gibi sanatçı ve topluluklarla işbirliği içinde popüler ezgilerin virtüöz varyasyonlarını besteliyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl İtalya’da, sanat direktörlüğünü üstlendiği Yeni Kuşak Festivali’ni başlattı. Bunun yanı sıra moda devleri Armani, Chanel, Dunhill, Hugo Boss ve Dior ile de kemandan ilham alan işbirlikleri gerçekleştiriyor.

2017 yılında Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın Müzik Direktörlüğü’ne getirilen Aziz Shokhakimov 21 yaşındayken 2010 Uluslararası Mahler Şeflik Yarışması’nda ödül kazandığında tüm dikkatleri üzerine toplamıştı. 2016 Salzburg Festivali Genç Şefler Ödülü’nün de sahibi Shokhakimov, Özbekistan Ulusal Senfoni Orkestrası Daimi Şefi, Verdi Orkestrası Daimi Konuk Şefi ve Deutsche Oper am Rhein’ın da şefliğini yürütüyor.

Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası Rachmaninov’un son bestesi, 1940’ta tamamladığı Senfonik Danslar’ı seslendirecek, Charlie Siem ise Brahms’ın bestelediği tek keman konçertosunu yorumlayacak.


HAFTA SONU KLASİKLERİ - I
26 Mayıs Cumartesi I Babylon I 11.00

Festival kapsamında İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri serisinin ilk konserinde mezzosoprano Senem Demircioğlu ve piyanist İklim Tamkan, müzikseverlerle 26 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’da Babylon’da Pozitif’in katkılarıyla buluşacak.

Usta müzisyen ve besteci Fazıl Say’ın prodüktörlüğünü yaptığı İlk Atlas albümüyle çıkış yapan mezzosoprano Senem Demircioğlu ve piyanist İklim Tamkan ikilisi, Barok dönem aryalarından türkülere; cazdan klasik müziğe uzanan geniş bir repertuara sahip. İkili, ünlü şairlerin şiirlerinden bestelenmiş şarkıların ve kendilerine has yorumları ile seslendirecekleri türkülerin yanı sıra 17. ve 18. yüzyılın önemli bestecilerinin eserlerini de dinleyici ile buluşturacak.


LA SCALA FILARMONI ORKESTRASI & DANIIL TRIFONOV
27 Mayıs Pazar I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 19.00 -19.30

İstanbul Müzik Festivali’nin en son 2009 yılında ağırladığı, dünyanın en önde gelen orkestralarından La Scala Filarmoni Orkestrası, şef Daniel Harding yönetiminde ve Grammy ödüllü piyanist Daniil Trifonov solistliğinde yeniden festivalde.

1982 yılında kurulan La Scala Filarmoni Orkestrası, 35 yıl içinde 600’ün üzerinde konser verdi. La Scala Filarmoni Orkestrası her yıl 40.000 dinleyicinin katılımını sağlayan Concerto per Milano’ya da ev sahipliği yapıyor.

Paris Orkestrası’nın daimi şefi İsveç Radyo Senfoni Orkestrası’nın müzik direktörü ve Mahler Oda Orkestrası’nın 20 yıllık ödüllü şefi Daniel Harding yönetiminde, çağımızın en önemli genç piyanistlerinden, 2016’da Gramophone Yılın Sanatçısı, 2017’de ECHO Klasik Ödülü ve 2018 yılı başında da Grammy alan Daniil Trifonov’un solist olacağı La Scala Filarmoni Orkestrası konseri 27 Mayıs Pazar akşamı Yapı Kredi’nin yüksek katkısıyla ve Bell Şirketler Topluluğu ve Organik Group’un gösteri eş sponsorluğunda Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

La Scala Filarmoni Orkestrası konserinden önce müzik yazarı ve İstanbul Müzik Festivali Danışma Kurulu üyesi Aydın Büke üst fuayede Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Beethoven ve Erocia Senfonisi üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.


YARININ KADIN YILDIZLARI
Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu
28 Mayıs Pazartesi I Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 18.30-19.30

İstanbul Müzik Festivali 40. yılında başlattığı Festival Genç Solistini Sunar projesinin ardından 46. yılında geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla yeni bir projeye imza atıyor. Yarının Kadın Yıldızları, TSKB (Türk Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olacak.

Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’na lisans veya lisansüstü seviyesinde yurtdışında bir müzik okulundan sınava giriş kabulü alan, yurtdışında müzik eğitimini sürdüren ya da kariyer gelişimine olumlu katkıda bulunacak ustalık sınıfı, orkestra seçmesi, uluslararası yarışma etkinlikleri veya çalgı alımı gibi desteğe ihtiyaç duyan kadın müzisyenler başvurabilecek. Başvurular İstanbul Müzik Festivali Direktörü ve İKSV Genel Müdür Yardımcısı müzikolog Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyanist Muhiddin Dürrüoğlu, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilecek.

Seçici Kurul tarafından desteğe değer bulunan adaylar, Türkiye’nin ilk “harika çocuğu” İdil Biret’le birlikte 28 Mayıs Pazartesi akşamı Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek Yarının Kadın Yıldızları konserinde dinleyicilerle buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Yekta Kopan moderatörlüğünde, çalışmalarını Massachusetts Institute of Technology (MIT)’de sürdüren ve Harvard Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı Canan Dağdeviren ve Trakya Tıp Fakültesi öğrencisi ve kök hücre araştırmacısı İnci Kadribegiç’in kişisel başarı hikâyelerini anlatacak.

Genç kadın müzisyenler, destek fonuna başvurularını 15 Şubat ile 22 Mart tarihleri arasında [email protected] adresinden yapabilir. Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu’yla ve şartnameyle ilgili ayrıntılı bilgiler için: http://www.iksv.org/tr


KHATIA BUNIATISHVILI & RENAUD CAPUÇON
29 Mayıs Salı I İş Sanat Konser Salonu I 20.00

46. İstanbul Müzik Festivali’nde bu kez İstanbullu müzikseverler için buluşacak keman virtüözü Renaud Capuçon ve piyanist Khatia Buniatishvili konseri 29 Mayıs Salı akşamı İş Sanat’ta gerçekleştirilecek.

Efsanevi piyanist Martha Argerich’in bir araya getirdiği Buniatishvili ve Capuçon, ilk kez 2012 yılında Lugano Festivali’nde verdikleri konserde bir araya geldi. Bugüne kadar Berlin Filarmoni’den NHK Senfoni’ye, La Scala Filarmoni’den Simon Bolivar Orkestrası’na dünyanın önde gelen orkestralarına konuk olan Renaud Capuçon, eleştirmenlerce günümüzün en seçkin kemancıları arasında anılıyor. Çağdaş bestecilerin müziklerini seslendirdiği albümü 2017 Victoires de la Musique tarafından en iyi kayıt seçilirken ECHO Klasik Ödülü’nü de aldı.

BBC Proms, Salzburg, Verbier, La Roque d’Anthéron, Hollywood Bowl gibi festivallerin beğenilen konukları arasında yer alan Khatia Buniatishvili, geçtiğimiz Haziran ayında gerçekleşen G20 Zirvesi’nin başındaki Global Citizen Festivali’nde Coldplay, Shakira, Pharell Williams gibi müzisyenlerin yanı sıra konser verdi. 2017 yılını Los Angeles Filarmoni ve Dresden Filarmoni eşliğinde konserlerle bitiren Khatia Buniatishivi, 2018 yılı başındaki tüm Avrupa’yı kapsayan resital turnesinin ardından Fransa Radyo Filarmoni ile bir Avrupa turnesine çıkıyor.

İstanbullu müzikseverlerin ilk kez birlikte dinleyecekleri Renaud Capuçon ve Khatia Buniatishvili’nin konseri Berrin Erengül ve Eva Barlas gösteri eş sponsorluğunda gerçekleştirilecek.


YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ - I
30 Mayıs Çarşamba I Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 19.00-19.30

İstanbul Müzik Festivali, solo kariyerlerinde dünya çapında üne sahip sanatçılardan oluşan oda müziği topluluklarını dinleyicilerle buluşturan Yıldızlarla Oda Müziği serisinde, iki kardeş tarafından kurulmuş, müzik âşığı dört solistin müzik tarihinin en sevilen piyanolu dörtlülerini müzikseverlere sunmak üzere bir araya geldiği özel proje Skride Quartet’i ağırlıyor.

Kemanıyla dinleyenleri büyüleyen Baiba Skride, yorumculuğu ile yankı uyandıran kardeşi piyanist Lauma Skride, BBC orkestralarıyla kayıtlar yapan viyolacı Lise Berthaud ve Avrupa Konser Salonları Organizasyonlarının Yükselen Yıldızı seçilen viyolonselci Harriet Krijgh’ten oluşan Skride Quartet’in konser programı bestecilerin oda müziği eserlerini adeta senfonik yapıt gibi ele aldıkları eserlerden oluşuyor.

Yıldızlarla Oda Müziği-I konseri, 30 Mayıs Çarşamba akşamı Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek. Konser öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Asuman Kafaoğlu Büke’nin “Ludwing Wittgenstein ve Aile Bağları” üzerine bir konuşması olacak.


YILDIZLARLA ODA MÜZİĞİ-II
31 Mayıs Perşembe I Neve Şalom Sinagogu I 20.00

Dostlukları ve müzikal işbirlikleri uzun yıllara dayanan Renaud Capuçon ve Gérard Caussé, başarılı konser ve albümlerde birlikte çaldıkları Clemens Hagen ile bu kez İstanbul Müzik Festivali’nde buluşuyor.

Bugüne kadar Berlin Filarmoni’den NHK Senfoni’ye, La Scala Filarmoni’den Simon Bolivar Orkestrası’na dünyanın önde gelen orkestralarına konuk olan Renaud Capuçon, eleştirmenlerce günümüzün en seçkin kemancıları arasında anılıyor. 2013 yılında kurduğu Aix-en-Provence Paskalya Festivali’nin sanat direktörlüğünün yanı sıra 2016 yılından beri Gstaad Sommets Musicaux Festivali’nin de sanat direktörlüğünü yürütüyor.

Festivale iki yıl önce de konuk olan Gérard Caussé viyolanın solo çalgı olarak kabul görmesinde büyük katkısı olan sanatçıların başında geliyor. Klasik repertuarı yorumlamadaki ustalığıyla Caussé, Charles Cros Akademisi Büyük Ödülü, Gabriel Fauré Ödülü ve SACEM Büyük Ödülü de dâhil, pek çok ödül kazandı.

Salzburg doğumlu viyolonselci Clemens Hagen, Mozart’ın dilini en iyi bilen müzisyenlerden biri olarak tanınıyor. Berlin Filarmoni’den Viyana Senfoni’ye, NHK Senfoni’den Houston Senfoni’ye dünyanın belli başlı orkestraları eşliğinde turnelere çıkan sanatçı, kurucusu olduğu Hagen Quartet’in yanı sıra Argerich, Kremer, Schiff, Uchida gibi virtüözlerle oda müziği konserleri de veriyor.

Renaud Capuçon, Gérard Caussé ve Clemens Hagen’in bu kez festival izleyicileri ile buluşacağı Yıldızlarla Oda Müziği – II konseri 31 Mayıs Perşembe akşamı festival dinleyicilerini ilk kez ağırlayacak Neve Şalom Sinagogu’nda gerçekleştirilecek.


“SAVAŞTA VE BARIŞTA”
1 Haziran Cuma I Aya İrini Müzesi I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 19.00-19.30

Tüm dünyada geniş yankı uyandıran, mezzosoprano Joyce DiDonato’nun projesi Savaşta ve Barışta, Türkiye’de ilk kez 46. İstanbul Müzik Festivali kapsamında dinleyicilerle buluşacak.

Barış ve huzura müzik yoluyla ulaşabileceği inancıyla hayata geçirdiği Savaşta ve Barışta projesiyle ECHO Klasik Ödülünü alan, kendi neslinin en güçlü şancıları arasında gösterilen Joyce DiDonato aynı zamanda iki Grammy ödülü ve 4 kez aldığı ECHO Klasik Yılın Kadın Sanatçısı Ödüllünün de sahibi. Sesiyle olduğu kadar gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projeleriyle de adından bahsettiren DiDonato, mahkûmlarla yaptığı çalışmalar ve geçtiğimiz sene El Sistema Yunanistan’a verdiği destek projesiyle de dünya sorunlarını gündeme taşıdı.

Il Pomo d’Oro Orkestrası’nın eşlik ettiği projenin kostümleri ise ünlü İngiliz tasarımcı Vivienne Westwood’un imzasını taşıyor. Savaşta ve Barışta, 1 Haziran Cuma akşamı Mercedes-Benz Türk A.Ş. sponsorluğunda Aya İrini Müzesi’nde müzikseverlerle buluşacak. Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Barış İçin Müzik Korosu Aya İrini avlusunda dinleyicileri karşılayacak.


HAFTA SONU KLASİKLERİ –II
2 Haziran Cumartesi I bomontiada I 11.00

Hafta Sonu Klasikleri serisinin ikinci konserinde Anadolu Nefesli Beşlisi, İstanbulluların hafta sonuna güzel bir başlangıç yapmaları için 2 Haziran Cumartesi saat 11.00’da bomontiada’da Pozitif’in katkılarıyla müzikseverlerle buluşacak. Anadolu türkülerini ve geleneksel ezgileri modern batı enstrümanları ile buluşturan yeni bir anlayışla yorumlayan Anadolu Nefesli Beşlisi, müziğin acılarla, sevinçlerle harmanlanmış örneklerini repertuarında bulunduran beş genç müzisyenden oluşuyor.


FRANZ LISZT ODA ORKESTRASI & MISCHA MAISKY
2 Haziran Cumartesi I Aya İrini Müzesi I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 19.00-19.30

46. İstanbul Müzik Festivali, benzersiz bir kariyere ve hayat hikâyesine sahip çellist Mischa Maisky’yi iki konserle ağırlıyor. Mischa Maisky’nin oda müziği türünün en iyi temsilcilerinden biri olan Franz Liszt Oda Orkestrası’na eşliğinde vereceği ilk konseri 2 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Dünyada birlikte çalmadığı önemli orkestra kalmayan ve özgün yorumculuk üslubuyla efsanevi viyolonselciler arasında yer alan Maisky, Rostropovich ve Piatigorsky’nin varisi olarak anılırken, iki isimle de çalışmış tek isim olma ayrıcalığı taşıyor. Kendisini her anlamda dünya vatandaşı olarak tanımlayan sanatçı, Deutsche Grammophon etiketi altında dünyanın en önemli orkestralarıyla 35’in üzerinde albüm kaydetti. Pek çok kez Grammy’e aday gösterilen Maisky’nin albümleri sayısız ödül aldı. Mischa Maisky’ye 70. doğum günü onuruna 46. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü konser öncesinde takdim edilecek.

Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında Andante dergisi genel yayın yönetmeni, müzik yazarı ve radyo program yapımcısı Serhan Bali, Micha Maisky’nin hayatı hakkında bir konuşma gerçekleştirecek.




İSTANBUL’UN EZGİLERİ
3 Haziran Pazar I Kapalıçarşı I 18.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 17.00-17.30

İstanbul Müzik Festivali geçtiğimiz yıl ilk kez konuk olduğu Kapalıçarşı’da bu yıl kanun virtüözü Hakan Güngör’ün festivale özel oluşturduğu projesi İstanbul’un Ezgileri ile bir konser gerçekleştirecek.

İstanbul’un Ezgileri, kanun virtüözü Hakan Güngör’ün yanı sıra UNESCO barış elçisi ney üstadı Kudsi Erguner ve oğlu Selman Erguner, büyük viyola da gamba ustası Jordi Savall’ın oğlu Ferran Savall, amca Memduh Akatay ve yeğeni Mehmet Akatay gibi müzisyen ailelerin varlığıyla festivalin bu yılki teması “aile bağlarına”da gönderme yapıyor. Ayrıca ud sazının geleneksel icrasını günümüz tınılarıyla birleştirerek kendi özgün tekniğini geliştiren Yurdal Tokcan ve 2014 Donizetti Müzik Ödüllerinde Yılın Yaylı Çalgılar Yorumcusu seçilen Çağ Erçağ da konserin solistleri arasında yer alıyor. İbranice ninniler, Süryanice ilahiler, Seferad şarkıları, Makedon, Yunan ve Ermeni türküleri ile Türk Sanat Müziği’nin en güzel örneklerinin seslendirileceği İstanbul’un Ezgileri konseri E.C.A. -Serel gösteri sponsorluğunda 3 Haziran Pazar günü Kapalıçarşı’da müzikseverler ile buluşacak.

Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik ve tarih araştırmacısı İncila Bertuğ İstanbul müziğine tarih ve kültürel altyapı çevresinden baktığı bir konuşma gerçekleştirecek.


“MAISKY KESİŞMELERİ”
4 Haziran Pazartesi I Süreyya Operası I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 19.00- 19.30

46. İstanbul Müzik Festivali Mischa Maisky’yi, bu kez festival teması “aile bağlarına” gönderme yapan ve sanatçının kızı Lily ve oğlu Sascha’yla birlikte gerçekleştireceği Maisky Kesişmeleri konseriyle 4 Haziran Pazartesi akşamı Süreyya Operası’nda bir kez daha ağırlayacak.

Maisky soyadı müzikseverlerin aklına artık sadece viyolonselci Mischa Maisky’yi getirmiyor; baba Maisky’nin müziğin içine doğan kızı Lily ve oğlu Sascha’yla birlikte bu soyadı, müzik yaşamının önemli müzisyen ailelerinden birine işaret ediyor. Piyanoya dört yaşında başlayan 1987 doğumlu Lily Maisky Avrupa’dan Uzakdoğu’ya uzanan uluslararası bir kariyer sürdürüyor. Üç yaşında kemana başlayan 1989 doğumlu Sascha Maisky ise Carnegie Hall’daki ilk konserinde Maxim Vengerov, Victoria Mullova ve Martha Argerich gibi önemli sanatçılarla birlikte sahneye çıktı. Genç kemancının Avrupa’nın seçkin salonlarında verdiği solo ve oda müziği konserleri beğeni topluyor. Bu konserde Maisky ailesine Gramophone dergisinin “viyolacılar arasında bir prens” ilan ettiği Maxim Rysanov da katılacak.

Konsere Doğru Etkinlikler kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gaye Soley, “Müzik ve Aile Arasındaki Çok Yönlü İlişki” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.


AMSTERDAM SINFONIETTA - FERHAN & FERZAN ÖNDER
5 Haziran Salı I Aya İrini Müzesi I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 19.00-19.30

İstanbul Müzik Festivali 2011 yılından bu yana yerli ve yabancı bestecilere verdiği eser siparişleriyle sanatsal üretime ve çağdaş müzik repertuvarının genişlemesine katkıda bulunmaya devam ediyor. Amsterdam Sinfonietta /Muzıekgebouw Aan ’t Ij, Norveç Oda Orkestrası, Orchestre De Picardie – Région Hauts-de-France, BBC Konser Orkestrası ve İstanbul Müzik Festivali’nin ortak siparişçisi olduğu Together Remember to Dance / Birlikte Hatırla Dans Etmeyi eserinin Türkiye prömiyeri 5 Haziran Salı günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek.

Hollanda’nın tek profesyonel yaylı orkestrası Amsterdam Sinfonietta ile 16 Kasım 2017’de yapılan dünya prömiyerinde dakikalarca ayakta alkışlanan eserin Türkiye prömiyeri, heyecan verici eserleriyle günümüzün en çok özel sipariş alan bestecileri arasında sayılan Dobrinka Tabakova’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. Köklü Alman müzik geleneğinden beslenirken son derece yenilikçi ve disiplinlerarası işbirlikleriyle de ismini duyuran Amsterdam Sinfonietta, sınırlı sayıdaki şefsiz orkestradan biri. Başkemancısı, sanat direktörü ve yönetmeni Candida Thompson olan orkestranın solistleri ise Ferhan ve Ferzan Önder piyano ikilisi olacak.

Konserin solistleri Ferhan ve Ferzan Önder, ikiz kardeşlerin arasındaki özel bağı Amerika’dan Uzakdoğu’ya konser verdikleri tüm sahnelere taşıyorlar. Fazıl Say’ın kendilerine adadığı İki Piyano ve Orkestra için Konçerto dâhil, çeşitli eserlerinin dünya prömiyerlerini yapan Ferhan & Ferzan Önder, Bach’tan Bartók’a ve Tan Dun’a uzanan geniş repertuarlarıyla saygın orkestralara ve festivallere konuk oluyorlar. Ferhan & Ferzan Önder Vivaldi Reflections albümüyle ECHO Klasik Ödülü kazandılar.

Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında besteci ve caz piyanisti Evrim Demirel, Dobrinka Tabakova ile bestecilik üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirecek.
“İSTANBUL ŞARKILARI”
6 Haziran Çarşamba I Sirkeci Garı Peronu I 21.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 20.00- 20.30

İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez ev sahipliği yapacak Sirkeci Garı’nda gerçekleştirilecek İstanbul Şarkıları konseri, müzikseverlere unutulmaz bir İstanbul akşamı yaşatacak.

Dinleyenleri 1900’lerin ilk yarısındaki eski İstanbul’a götürecek İstanbul Şarkıları konserinde Gül Tango, Yıldızların Altında, Üsküdar’a Gider İken, Cici Beyim gibi cumhuriyet dönemi şarkılarını seslendirecek solist Meral Azizoğlu, Türkiye’nin ilk konservatuvarı İstanbul Dârü’l-Elhân ile Pera gazino ve tiyatrolarında yeşeren yeni tarz şarkı besteciliği ve yorumculuğunun 1950 sonrası temsilcilerinin öğrencisi olarak tanınıyor.

Meral Azizoğlu’na eşlik edecek Gypsy Fire Ensemble ise pek çok keman yarışmasından ödüllerle dönen Lajos Sarközi Jr., Gypsy Kings topluluğu ile çalan kemancı Benedek Csík, Jordi Savall ile konserlere çıkan viyolacı János Dani, cimbalomcu Gyula Csík ve kontrbasçı Vilmos Csikos’tan oluşmakta.

6 Haziran Çarşamba akşamı Sirkeci Garı’nın Peronu’nda gerçekleştirilecek İstanbul’un Şarkıları öncesinde Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında yazar Mario Levi “İstanbul’u Anlayabilmek” başlıklı bir konuşma gerçekleştirecek.


“VERDISSIMO”
7 Haziran Perşembe I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 19.00-19.30

Guiseppe Verdi, İtalyan aryalarını Alman dokunaklılığıyla birleştirmeyi başarmıştı. Alman soprano Diana Damrau da kısa süre önce La Scala Operası’nda Verdi’nin Violetta’sında sergilediği uzun yıllar akıllardan çıkmayacak performansla bu birleşimin başarısını perçinledi.

“Verdi’nin sesi” olarak da anılan soprano Diana Damrau ve eşi bas bariton Nicolas Testé, festivalin 2003 yılından bu yana Yerleşik Orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde Verdi’nin en sevilen aryaları ile düetlerini seslendirecekler. Verdissimo konseri 7 Haziran Perşembe akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Borusan Holding’in gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.

Diana Damrau, Verdi yorumlarının yanı sıra 20 yıldır dünyanın önde gelen opera ve konser sahnelerinde hem lirik hem koloratur soprano rollerini kapsayan geniş repertuarıyla dinleyenleri büyülemeye devam ediyor. Metropolitan Operası’nın kendisine özel prodüksiyon hazırladığı Diana Damrau, La Scala, İngiliz Kraliyet Operası, Viyana Devlet Operası, Bavyera Devlet Operası ve Paris Ulusal Operası sahnelerinde pek çok kez başrolde yer aldı. Opera News’in “bir tanrıya yaraşır kadifemsi bas” olarak tanımladığı Nicolas Testé, opera evlerinin, konser salonlarının ve festivallerin aranılan isimlerinden biri. Testé, 14 yıl önce Münih’te bir konserde tanıştığı eşi Diana Damrau ile geçtiğimiz sezon Güney Amerika turnesinde, Los Angeles Operası’nda Hoffmann’ın Masalları’nda ve DVD kaydıyla 2017 Grammy Ödüllerine de aday olan Metropolitan Operası’nın Bizet’nin İnci Avcıları prodüksiyonunda buluştu.

Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında müzik yazarı ve akademisyen Evin İlyasoğlu, Verdi üzerine bir konuşma gerçekleştirecek.


FESTİVAL BULUŞMASI
8 Haziran Cuma I Sent Antuan Alt Kilisesi I 20.00

İstanbul Müzik Festivali, birbirinden yetenekli sanatçıları sadece festivale özel projelerde bir araya getiren Festival Buluşmaları serisinde tekrarı olmayacak bir müzik deneyimi sunuyor ve uluslararası yarışmalardan ödüllerle dönen, henüz 20’lerindeki üç genç solist Alican Süner, Jamal Aliyev ve Can Çakmur’u ilk kez bir araya getiriyor.

Bugüne kadar Berlin Filarmoni, Leipzig Gewandhaus, Zürih Tonhalle gibi salonlarda ve Brandenburg Senfoni, Cottbus Filarmoni, I Virtuosi Italiani gibi topluluklar eşliğinde Almanya, İspanya, İtalya ve İsviçre’de konserler veren genç kemancı Alican Süner, halen Berlin Sanat Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimine devam ediyor. 26 yaşındaki Alican Süner, 2015 Max Rostal Yarışması’nda birinciliğin yanı sıra iki özel ödül kazandı. Aynı yıl XXII. Postacchini Yarışması’nda bütün kategorilerde birinci seçilen Süner’e İtalya Cumhurbaşkanlığı Madalyası takdim edildi.

Alican Süner ve Can Çakmur’la bu özel projede ilk kez buluşacak olan Jamal Aliyev, 2017’de hem BBC Proms’ta hem de Philharmonia Orkestrası ile ilk konserlerini verdi. Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Senfoni, Bilkent Senfoni ve Eskişehir Senfoni Orkestraları eşliğinde konserler de vermiş olan 24 yaşındaki Azerbaycanlı viyolonselci, Avrupa’da çeşitli orkestralar eşliğinde sahneye çıkmasının yanında Moskova’dan Singapur’a uzanan bir coğrafyada resitaller ve oda müziği icralarıyla beğeni topluyor. 2002 yılından bu yana pek çok yarışmadan birincilikle dönen Aliyev, 2017’de kazandığı Karl Jenkins Müzik Yarışması neticesinde Classic FM ve Warner Classics etiketiyle bir albüm de kaydedecek.

Festival dinleyicilerinin ilk kez 43. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde dinledikleri 20 yaşındaki Can Çakmur geçtiğimiz günlerde 11. İskoç Ulusal Piyano Yarışması’nda birinciliği kazanarak başarılarına bir yenisini ekledi. 2012 yılında XXII. Roma Uluslararası Piyano Yarışması’nda birincilik, 2014 yılında Avrupa Gençlik Müzik Yarışmaları Ödülü ve 4. Franz Liszt Genç Piyanistler Yarışması’nda üçüncülük ile Bartók Özel Ödülü, 2016 yılında da X. Bays Dyarionas Yarışması’nda “Laurente” ödülü ile iki özel ödül kazanan Can Çakmur Franz Liszt Weimar Müzik Yüksekokulu’nda eğitim görüyor ve çalışmalarını Güher ve Süher Pekinel’in Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler projesi kapsamında sürdürüyor.

Alican Süner, Jamal Aliyev ve Can Çakmur’u ilk kez bir araya getirecek olan Festival Buluşması konseri 8 Haziran Cuma akşamı Işıklar Holding gösteri sponsorluğunda Sent Antuan Alt Kilisesi’nde gerçekleşecek.


HAFTA SONU KLASİKLERİ -III
9 Haziran Cumartesi I Avusturya Kültür Ofisi I 11.00

Hafta Sonu Klasikleri konserlerinin üçüncüsü ise festivalin son Cumartesi günü olan 9 Haziran Cumartesi saat 11.00’de müzikseverleri Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde Koehne Quartet ile buluşturacak.

Avrupa’nın önde gelen çağdaş müzik temsilcilerinden Koehne Quartet kurulduğu günden bu yana eserlerini seslendirdiği besteciler ile çok yoğun çalışarak özgün ve orijinal yorumlar sunuyor. Topluluk klasik dönemden 21.yüzyıla uzanan geniş bir repertuvara sahip. Alban Berg Quartet, Amadeus Quartet ve Brodsky Quartet üyeleri ile çalışmış olan topluluk, konserlerinde çağdaş Avusturyalı bestecilerin eserlerinin ilk seslendirilişlerine de yer veriyor. Almanya, Avusturya, İsviçre, İtalya, Romanya gibi Avrupa’nın birçok şehrinde verdiği konserlerden son derece olumlu eleştirilerle dönen Koehne Quartet aynı zamanda uluslararası caz müzisyenleri ile de işbirlikleri yapmakta.


B-A-C-H
İstanbul Müzik Festivali, 25. yılında İstanbul Caz Festivali’ni ağırlıyor!
9 Haziran Cumartesi I Rahmi Koç Müzesi I 21.00
Konsere Doğru Etkinlikleri I 20.00-20.30

46. İstanbul Müzik Festivali, 25. yılını kutlayan İstanbul Caz Festivali’yle işbirliği yaptığı bu özel gecede klasik müzikteki kökenlerini yoğunluk, bütünlük ve tutarlılık içinde caza aktaran projeleriyle adından çok söz ettiren Dieter Ilg’i yeni projesi B-A-C-H ile konuk ediyor.

Dieter Ilg, piyanist Rainer Böhm ve davulcu Patrice Héral ile hayata geçirdiği, her biriyle ECHO Caz Ödülü alan Otello, Parsifal ve Mein Beethoven projelerinin ardından klasik müziğin akışına yön vermiş besteci Bach’a yöneliyor. B-A-C-H projesiyle Bach’ın ezgilerinin güzelliğinde müziği serpiltip geliştirerek, bu saf yapılardan müzikal bir öykü çıkarıyor.

Popüler müzik piyasası için paketlenmiş düzenlemelerden özellikle kaçınan ünlü cazcının dinleyiciler ve eleştirmenlerden büyük beğeni toplayan çalışmaları, klasik müziğin ezgileri ve yapılarını, cazın ritmik ve armonik özgür ruhuyla tümüyle ikna edici bir şekilde birleştiriyor. Çok yönlü, özgün, tutkulu ve zevkli icralarıyla uluslararası caz arenasına katkısı paha biçilmez olan Dieter Ilg, Randy Brecker, Charlie Mariano ve Mangelsdorff/Dauner Beşlisi gibi isimlerle verdiği konserlerin yanı sıra halen Till Brönner ile duo olarak da çalışmalarını sürdürüyor.

B-A-C-H konseri İstanbul Müzik Festivali’ni ilk kez ağırlayacak Rahmi Koç Müzesi’nde 9 Haziran Cumartesi akşamı Elvan Tuğsuz Güven’in gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek. Konsere Doğru Etkinlikler kapsamında kültür sosyoloğu ve öğretim üyesi Orhan Tekelioğlu “Cazın Bach ile imtihanı” başlıklı bir konuşma yapacak.


MÜZİK ROTASI
10 Haziran Pazar

Konserler:
İtalyan Sinagogu I 12.30 ve 13.30
St. George Kilisesi I 13.30 ve 14.30
Sen Piyer Kilisesi I 15.00 ve 16.00
Aşkenaz Sinagogu I 16.00 ve 17.15
Akşenaz Sinagogu karşısı I 16.50

İstanbul Müzik Festivali’nin üçüncü kez gerçekleştireceği Müzik Rotası ise bu yıl müzikseverleri Galata-Karaköy hattında İstanbul’un saklı güzelliklerini keşfedecekleri bir müzik yolcuğuna çıkaracak.

Müzik Rotası’nın ilk durağı 1862 yılında kurulan İtalyan Sinagogu. Türkiye’nin saygın keman virtüözlerinden Sevil Ulucan ile Atina, Graz, Marlboro gibi festivallerin de beğenilen konukları arasında yer alan viyolonselci Hillel Zori, gotik stilde cephesi ve mermer merdivenleri ile görülmeye değer bir mimariye sahip olan İtalyan Sinagogu’nda Müzik Rotası’nı başlatacak. Aynı bina kompleksinin içinde yer aldığı Sankt Georg Avusturya Lisesi’ne de adını veren ve geçmişi 1300’lere uzanan St. Georg Kilisesi Müzik Rotası’nın ikinci durağı olacak. Burada dinleyicilere özgün yorumları kadar repertuarının genişliğini de sergileyecek olan Koehne Yaylı Çalgılar Dörtlüsü müzikseverlerle buluşacak. Rotanın üçüncü durağı olan 13. yüzyıldan bu yana İstanbul’da yaşayan Dominikan Cemaati’ne ait olan Sen Piyer Kilisesi’nde, Estonyalı sopranolar Katrin Targo ve Tuuri Dede solistliğinde, Orhun Orhon yönetimindeki AIMA Festival Orkestrası Pergolesi’nin ölümsüz eseri Stabat Mater’i seslendirecek. 1900’de Aşkenazlar tarafından kurulmuş üç sinagogdan tek ayakta kalan Aşkenaz Sinagogu ise Müzik Rotası’nın son durağı olacak. Osmanlı ve Viyana mimarisinden izler taşıyan yapının yıldızlarla donatılmış mavi kubbesi altında Polonyalı Bester Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, Doğu Avrupalı Aşkenaz Yahudilerinin geleneksel müziği Klezmer’i kendi özgün bestelerinden oluşan çağdaş bir yorumla seslendirecek. Bu yıl Galata-Karaköy ekseninde İstanbul’un zenginliklerinin izini süren Müzik Rotası, 20. yüzyıl başlarında Aşkenaz Sinagogu’ndaki düğün çıkışlarında yaygın olan bir geleneği de canlandıracak. Sinagog’un karşısındaki merdivenlerde Klez-mez topluluğu, bayram, tören ve düğünlerin vazgeçilmezi Klezmer müziğini festival dinleyicileri için seslendirecek.

bluechip Creative Events’in katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Müzik Rotası boyunca profesyonel turist rehberleri eşliğinde mekânların geçmişi ve bugünü hakkında bilgiler verilecek.


“YOLDA”
GÜLSİN ONAY
11 Haziran Pazartesi I Süreyya Operası I 20.00

46. İstanbul Müzik Festivali, Gülsin Onay’ın piyanodaki yorumlarını Murathan Özbek’in kamerasıyla buluşturan çok disiplinli bir projenin dünya prömiyerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Murathan Özbek’in kamerasından gitmek, uzaklaşmak, yolda olmak hissini yansıtan görüntüler eşliğinde aynı hisleri barındıran Beethoven’ın Les Adieux’sü, Schubert ve Liszt’in Auf dem Wasser zu singen’i, Ravel’in Ondine’i gibi eserlerle özel hazırlanan repertuvar Gülsin Onay yorumuyla özel bir müzik ziyafetine dönüşecek. İstanbul Müzik Festivali ve Bodrum Müzik Festivali ortak prodüksiyonuyla hazırlanan Yolda, 11 Haziran Pazartesi akşamı Süreyya Operası’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda dünya prömiyerini gerçekleştirecek.

İNGİLİZ ODA ORKESTRASI & GÜHER-SÜHER PEKİNEL
12 Haziran Salı I Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı I 20.00

İngiliz Oda Orkestrası ile turnelerden albümlere uzanan pek çok başarılı işbirliği gerçekleştiren Güher & Süher Pekinel, bu kez 46. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konseri için bir araya gelecek.

Piyano ikilisi olarak ilk konserlerini altı yaşında veren ikiz kardeşler Güher ve Süher Pekinel, sıradışı şiirsel müzikaliteleri, teknikleri, özgün stil ve yorumlarıyla tüm dünyada övgüler toplamaya devam ediyor. Pekineller Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, New York Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw dahil, dünyanın önde gelen tüm orkestraları eşliğinde sahneye çıktı.

Diskografisindeki 860 albümle dünyanın en çok kayıt yapmış oda orkestrası unvanını elinde tutan İngiliz Oda Orkestrası ise aynı zamanda en fazla ülkede konser vermiş olma ayrıcalığına sahip. Topluluk, ilk hamileri olan Benjamin Britten’den bu yana efsanevi şef ve solistlerle çalıştı. İngiliz Oda Orkestrası, James Bond filmlerinden bazıları ile 2005 yapımı Aşk ve Gurur dahil pek çok filmin müziklerini de kaydetti.

İngiliz Oda Orkestrası ve Güher & Süner Pekinel konseri 12 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla gerçekleştirilecek. Amerikalı şef Gerard Schwarz’ın yöneteceği konser ile 46. İstanbul Müzik Festivali parlak bir kapanış yapacak.



Diğer Haberler

GUNS N' ROSES İSTANBUL'DA
GUNS N' ROSES İSTANBUL'DA
27 Kasım 2024 Çarşamba 08:42

SERDAR ORTAÇ'IN EV HAPSİ KALDIRILDI
SERDAR ORTAÇ'IN EV HAPSİ KALDIRILDI
26 Kasım 2024 Salı 20:59

ADELE BIRAKTI
ADELE BIRAKTI
25 Kasım 2024 Pazartesi 15:16

İLKAY AKKAYA'NIN YİNE KONSERİ YASAKLANDI
İLKAY AKKAYA'NIN YİNE KONSERİ YASAKLANDI
17 Kasım 2024 Pazar 13:13