TÜRK POPUNUN CİCİ ANNESİ
Doksanlı yıllarda Yunan popunun en güçlü seslerinden ve yorumcularından Haris Alexiou ne zaman albüm çıkarsa, 'Bizim popçuların gözü aydın: Alexiou albüm çıkardı' diye başlık atardık. O yıllarda ‘dolaylı olarak’ Türkiye pop müzik piyasasını etkilerdi Alexiou. Onun şarkılarına yapılan aranjmanlarla şekillenirdi müzik listeleri.
Sonrasında, ‘kanlı canlı’ kendi gelmeye başladı Türkiye'ye. Önce 1999’da sanatçının dört yasal albümü bizde de piyasaya sürüldü; ardından Türkiye’de depremzedeler yararına Sezen Aksu’yla konsere çıktı. Aynı konser, daha sonra Atina’da tekrar edildi ve kazanılanlar depremzedelere aktarıldı...
Haris Alexiou, abartısız, Türk popunun birçok yıldızını tek başına ihya eden, albümleri çıkar çıkmaz parçaları Unkapanı piyasasında adeta parçalanıp kapanın elinde kalan bir isimdi.
Aslında Yunan televizyonlarını izleyen Egeliler onu yıllardır yakından tanıyordu. Yunan ekranlarında yayımlanan Alexiou konserlerini dikkatle izleyenler, çok iyi bildikleri birçok Türkçe şarkının bir de Yunancasıyla muhakkak karşılaşıyordu.
Alexiou’nun yazdığı ya da yorumladığı parçalar, kısa süre sonra bizim yıldızların ağzından listelerin en üst sıralarına yerleşiyor, çoğumuz bu ezgilerle aşık oluyor, eğleniyor ya da hüzünleniyordu. Örneğin Manos Loizos bestelerine Alexiou’nun getirdiği yorum, Yeni Türkü aracılığıyla Telli Telli, Olmasa Mektubun, Maskeli Balo gibi dev üç parçayla Ege’nin bu yakasında milyonlarca kişi tarafından seviliyor ve benimseniyordu…
Beni yak kendini yak, herşeyi yak
Nilüfer’den Selçuk Ural’a, Aşkın Nur Yengi’den Asya’ya kadar ‘Akdeniz müziği’ yapan birçok popçu, Alexiou’nun parçalarıyla bizim listelerde yer aradı. Sezen Aksu’nun Beni Yak Kendini Yak adıyla yorumladığı şarkı, sanatçının Türkiye’de en fazla ses getiren yapıtı olmuştu...
Bir çiftçinin kızı olan Alexiou’nun annesi İzmir kökenliydi Profesyonel anlamda müziğe 1972’de girmişti Yunan yıldız ve 19 yaşında şöhrete ulaşmıştı. Birinci albümünün adı 12 Laika Tragoidia’ydı. Kariyerinin ilk yıllarında sol kesim tarafından benimsenen sanatçı, 1977 yılında yayımladığı 24 Tragoudia albümüyle tüm Yunanistan’ın sevgilisi oluyordu. O tarihten beri her ürettiği albüm ülkesinde büyük kabul görüyor, dünya turnelerine çıkmaya başlıyor ve 90’ların ortasında PolyGram’la anlaşınca tam anlamıyla uluslararası bir yıldız haline geliyordu.
CUMHUR CANBAZOĞLU