Bağlama sanatçısı ve besteci Boran Mert, yüksek lisans yaparken yazdıklarını Yeni Anlatım Olanaklarıyla Bağlama / Bağlamada Genişletilmiş Çalım Teknikleri Metodu adıyla kitapta bir araya getirdi. Kitap, bağlama çalgısının geniş olanaklarını inceleyerek bir metodoloji olarak müzikseverlere sunuyor ve bağlamadaki yeni arayışlara farklı kapılar açıyor. Kitabın künyesi:
Müzikle ilgili kütüphanemiz o kadar cılız ki, her yayınlanan yenikitap bizi heyecanlandırıyor, umut aşılıyor. Son olarak Koray Sarıdoğanın 90'ların Türkiye'sinde altkültür, rock, dergi, fanzin,edebiyata dair topladığı notlar, ürettiği yorumlar Yeraltı Kütüphanesi adlı yapıtta bir araya getirildi. Karakarga Yayınları etiketiyle satışa suulan kitap için Sarıdoğan şöyle bir özet yapmış:
Mesut Kara'nın yeni kitabı 'Devlet, Toplum ve Sinema' Klaros Yayınları etiketiyle satışa çıktı. Kitabın arka kapağına yapıtla ilgili şu not düşülmüş:
Araştırmacı, yazar, gazeteci Gökhan Akçura'dan yakın tarihle ilgili bir kitap daha: Bir Şehr-i İstanbul Ki... Oğlak Yayıncılık etiketi taşıyan yapıt, Nisan 2020'de satışa çıktı:
Araştırmacı, yazar, gazeteci Gökhan Akçura yakın tarihle ilgili kitaplarına bir yenisini ekledi: İstanbul Şarkıları/ Şehrin Müzikli tarihinde Kazı Çalışmaları. Oğlak Yyınları etiketiyle yayınlanan 312 sayfalık kitap şu sözlerle tanıtılıyor:
İlk gerçek “opera”yı kim yazdı? Nota sistemi nasıl ortaya çıktı? Besteciler senfonileri nasıl besteliyor? Bu kitap ilk yalın ezgilerden modern minimalizmin ortaya çıkışına kadar Batı klasik müziğinin gelişimini ve bunda kilit rol oynayan temel müzik eserlerini keşfedip analiz ederek birçok sorunun yanıtını veriyor.
Besteciliğinin yanında tanburî, şef ve hoca olarak da Türk müziğine hizmet etmiş olan Erol Sayan'ın anıları, Türkiye'nin bir dönemine ve o dönemin sanat anlayışına ışık tutuyor. Murat Derin'in yazdığı 'Unutulmaz Şarkıların Bestecisi Erol Sayan adlı kitap Pan Yayıncılık etiketi taşıyor.
Kara Plak Yayınları yeni kitabında sözü kadınlara bırakıyor. Kadın müzisyen, kadın şarkıcı, kadın prodüktör… Bu tabirleri kullanmayı ne zaman bırakacağız, ne zaman sadece “müzisyen” diyeceğiz? Diyecek miyiz? Demeli miyiz? Deniz Koloğlu farklı coğrafyalardan gelen, farklı dillerde, farklı türlerde müzik yapan, bambaşka hayatlar yaşamış, yaşayan 23 kadın müzisyenle konuştu, şaşırtan, düşündüren sorular sordu.
Muğlalı Yazar Hakan Güngör'ün Yeşilçam aile filmlerinin bilinmeyen sırlarını, anılarını ve ayrıntılarını ele aldığı yeni kitabı "Biz Güzel Bir Aileyiz" yayınlandı.
“Türk Âşık ve Ozanları”, isimleri uluslararası etnomüzikoloji alanında Türkiye ile özdeşleşen Kurt ve Ursula Reinhard’ın 33 yıllık çalışmasının ürünü olup halen uluslararası literatürde âşıklarla ilgili alan çalışmasına dayanan en kapsamlı yayınlardan biridir. Kitabın en önemli özelliklerinden biri, içinde yer alan şarkıların bazılarının ilk kez yayımlanıyor olması ve zaman içerisinde bu kültür unsurları değiştiği veya kaybolduğu için tekrar toplanmalarının artık imkânsız olmasıdır.
Bu kitap piyano çalmak isteyen sekiz yaş ve üzeri tüm müzikseverler için ülkemizde kullanılan ve yurt dışında da büyük başarıya ulaşan bazı tanınmış seri metotların alternatifi olarak hazırlanmış.. Yabancı piyano metotlarındaki şarkılar, yabancı kültürlerinin örneklerini yansıttığından, bu kitapta aynı konulara kendi şarkılarımızla ve Türkçe sözlü olarak yer veriliyor.
Film eleştirmeni, senarist Burak Göral'ın, "Çocukla Sinema- Çocuklarınız İçin Film Seçme Rehberi" kitabı, 3-12 yaş arasındaki çocuklarınızla izleyebileceğiniz filmler konusunda titizlikle hazırlanmış bir başucu kitabı.
Sinema yazarı Rıza Oylum’un kaleme aldığı İran Sineması kitabı yayınlandı. Seyyah Kitap etiketiyle satışa çıkan yapıt, İran’daki sinema festivallerini, Türkçe çekilen filmleri, edebiyat uyarlamalarını, devrimin sinemaya etkilerini, sansürü inceliyor.
Siz değerli okuyucularla, henüz vizyon filmsiz kaldığı ilk günlerden bu yana, Mart ayından bu güne, artık hayatta olmayan canım ‘Sinema’ dergisindeki ‘Sinemadan Çıkmış İnsan’ adlı köşemde, geçmiş sayılarda yayınlanmış eski yazılarımı paylaşıyorum. Mart-Nisan-Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ve şimdi Ocak aylarında, köşemde yazdığım eski yazıları… Bu hafta, 2012 yılının Ocak ayındayız! O yılın Ocak ayında sinema ve vizyon gündeminde, ‘yeni’, ‘düzgün’ ve ‘iyi’ olan ne varsa yazıda yer alıyor… Vizyon madem halen filmsiz, evlerdeyiz; her hafta naçizane iyi filmler ve diziler önermek isterim sizlere… ‘Önce Tavsiyeler’ adlı bu yeni bölüm, sizlere her hafta sinema tarihinden 5 klasik film ve popüler olsun olmasın; ‘Sinemadan Çıkmış İnsan’ın beğendiği ‘güncelleri’ öneriyor!
Çeyrek yüzyılı aşkın, başta pop olmak üzere müziğin tarihini tutan, radyo programları üreten, kitaplar, eleştiriler yazan, plaklar çalan Naim Dilmener bu uzun yürüyüşün Gazete Pazar ile Radikal adımlarında kaleme aldığı yazılarıyla, müzik serüvenimizden önemli ve değerli isimleri bizlerle paylaşıyor.
Yeni yılda seyirci, salonlara dönecek mi? Malum, COVID-19 önlemleri kapsamında beyazperde de ‘mola’ verdi ve yapılan son resmi açıklamayla salonların 1 Mart’ta açılacağı duyuruldu. Buluşma vakti geldiğinde menüde neler var, vizyon tarihleri kesin olmasa da hangi filmler izleyicisini bekliyor? Öne çıkan yapımları paylaşalım dedik... UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/02.01.2021)
Gündemdekilere ve vitrindekilere aldırmadan upuzun sinema tarihinden cımbızla seçilen hoş filmler, insan kokan öyküler, gözden kaçanlar, ıskalananlar, pamuklara sarılması gereken mütevazı başyapıtlar ve diğerleri Hilal Çetinder’in kaleminden Film Makarası’nda…
Sinemalar kapalıyken, film izleme deneyimlerimiz evlerimizdeki ekranlardan devam ediyor. Geçen ay üst üste gelen online festivaller, bu ay hızını biraz azalttı ama İstanbul Film Festivali bizi filmsiz bırakmamaya kararlı. Ocak ayında, 15 filmlik bir seçki ile karşımıza çıktı. Bu kez Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri birer film olmak üzere haftada üç filmi gösterime açıyorlar. Filmlerin 5’er gün gösterimde kaldığını da hatırlatalım. Bu hafta, bazılarını önceden izlediğim, ilk iki haftanın filmlerine bir göz atalım. Önümüzdeki haftalarda, bir ya da iki bölüm daha yaparız.
2020 iyi geçmedi ama iyi şeyler oldu. Küçük bir kısmını, bana dokunanları bu yazıda andım. Bu yıl yayımlanan üç özel toplamadan söz edeyim çünkü 2020 yılında bir şeylerin hâlâ iyi gittiğini bize gösteren, 2021 ve sonrasına dair umutlarımızı yeşerten bir seri bu. Dayanışmanın en güzel örneklerinden biri çünkü bu yıl, bunun ne kadar önemli olduğunu anladık. MURAT MERİÇ (gazeteduvar.com.tr/27.12.2020)
TRT radyolarına ve Kültür Bakanlığı'na bağlı sanatçıların yanı sıra kurum dışında bulunan sanatçıların da katılımıyla birbirinden güzel eserlerin icra edildiği müzik programı Akşam Sefası bugün 21.00'de TRT Müzik'te.
Yeni fotoğrafı görmek, müzikseverlerin beğenisinin ne kadar değiştiğini öğrenmek için yerli rockta ‘bütün zamanların en iyileri’ni sinemamuzik.com okurlarına ve müzik eleştirmenlerine sorduk. İlginç liste çıktı ortaya:
Her biri meslekte en az 20 yılı devirmiş müzik yazarlarımızın saptadığı yerli grupların ‘şeref tablosu’nda Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi ile ‘orta yaş’a dayanmış akranlar mor ve ötesi ile Duman gözüküyor. Hemen enselerinde Kurtalan Ekspres ile Dervişan yer alıyor. Bir alt basamakta ise, az zamanda çok iş yapmış Hardal ve Mazhar Fuat Özkan bulunuyor. Aslında gözler Mazharlar’ı daha üstte arıyor da, ‘ticaret’in dozunu kaçırmak bazen böyle sonuçlara neden oluyor.
Sinemamuzik.com, bir çoğu Altın Portakal’da jürilik de yapmış sinema yazarlarına sordu: ‘Antalya Altın Portakallı en iyi film hangisi’?... Birinciler listesinde ‘kortej’e çıkan ve bütün zamanların Altın Portakal birincilerini değerlendiren 31 sinema yazarının katıldığı araştırmada, Zeki Ökten’in 1980 tarihli Sürü filmi 213 puan toplayarak birinciliği kazandı. Sürü’yü 204 puanla Muhsin Bey (Yavuz Turgul) ve 192 puanla Uzak (Nuri Bilge Ceylan) izledi.
Sinemamuzik.com sinema yazarlarına sordu: ‘İlk uzun filmini 21. yüzyılda çeken en iyi 10 yerli yönetmen kim?... 30 sinema yazarının katıldığı araştırmada bol ödüllü Emin Alper 195 puan toplayarak birinciliği kazandı. Alper’i 145 puanla Pelin Esmer ve 136 puanla Özcan Alper izledi. Emin Alper'i 27 sinema yazarı listesine alırken, Pelin Esmer’e 25, Özcan Alper’e 20 listede yer verildi. Bazı popüler isimler ön sıralarda yer alamadı.
Yılın ilk röportajına da böyle “lezzetli” biri yakışırdı: Sosyal medyanın “Lezzet Abi”si, gazetemizin hem sinema hem de futbol eleştirmeni Uğur Vardan. “Bu ikisi aynı anda nasıl olur?” diye sormayın, çünkü baktığı, gördüğü her şeyden özenli kurgular hazırlayan bir “estetik koleksiyoncusu”. Sadece bunları değil, mimariyi, kedi sevgisini, keyifçiliği, sonsuz geyik enerjisini ve inanılmaz başlık bulma yeteneğini aynı potada eritebilmiş biri. Gün geçtikçe sayıları azalıyor. Böyle her konuda faydalanıp eğlenebileceğiniz insanlar her ekibe lazım.
Sinema festivallerde, yıl değerlendirmelerinde, yarışmalarda, ödül kazanmış isimlerin listeleri bir arada:
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu içeride:
Ünlü grupların kuruluş öyküleri, müzik serüvenleri yakından takip edilse de isimlerinin nasıl doğduğu ve koyulduğu pek bilinmez. Meraklısı için ilginç bir liste hazırladık: