'GÖKLERDEN GELEN SES SANA NE DİYOR, DİNLE'
Ankara’daki 30 Ağustos Zafer Bayramı töreninden bir görüntü; dünyanın en büyük okul bandosu Kara Harp Okulu boru trampet takımı resmigeçide başlamak üzere.
Trampetlerin gök gürültüsü şeklinde yükselen seslerine boru takımının katılmasının ardından majörün komutuyla tören alayı harekete geçiyor. O yıl mezun olan ve kılıç kuşanan teğmenlerden ile silahlı öğrencilerden oluşan diğer grup, boru trampet takımının ardında protokol tribününe ilerliyor.
Belli süre sonra boru trampet takımı susuyor ve protokol tribünün karşısına yerleşmiş Kara Kuvvetleri Bandosu ya da karma bando ‘Harbiye Marşı’nı çalmaya başlıyor.
Kara Harp Okulu öğrencileri ile yeni teğmenler kaz adımıyla protokol tribünün önünden geçerken töreni canlı yayınlayan TRT’nin spikeri Harbiye Marşı’nın sözlerini avazı çıktığınca mikrofondan naklediyor…
Artık 'Harbiye’ yok; 1834’te açılmış okulun yeni adı 14 Kasım 2016’dan itibaren MSÜ Kara Harp Okulu. ‘Harbiye Marşı’ ise hala halkın en sevdiği marşlardan biri; sosyal medyaya göre birincisi.
Sözleri, çoğumuza göre İstiklal Marşı kadar anlamlı. Ülkenin varlığını korumak adına, moda deyimle ‘alayına gider’ yapan, tüyleri diken diken eden söylem…
Harbiye Marşı’nın beste ve sözlerinin Cevdet Şakir Çetinel’e (1905 Edirne-1989 İstanbul) ait. 1928’de Harp Okulu öğrencisiyken yazıyor. Bir yıl sonra da topçu subayı olarak orduya katılıyor.
Bu arada, etnomüzikolog Etem Ruhi Üngör, marşın bestesinin albay Hüsnü ncü’ye, sözlerinin Cevdet Şakir Çetinel’e ait olduğunu, ayrıntılarıyla Musiki Mecmuası’nda açıklıyor, ama askeri makamlar besteci olarak Çetinel’i tescil ediyor.
Yıldırımlar yaratan bir ırkın ahfadıyız,
Tufanları gösteren, tarihlerin yâdıyız,
Kanla, irfanla kurduk biz bu Cumhuriyeti,
Cehennemler kudursa, ölmez nigâhbanıyız.
Yaşa varol Harbiye, yıkılmaz satvetinle
Göklerden gelen bir ses sana ne diyor, dinle:
Türk vatanı üstünde sönmez güneşsin sen,
Kartal yuvalarında, hürdür millet seninle.
Yüz senedir Harbiye bu orduya şan verir,
Çıkardığı dehalar semalara yükselir,
Baştan başa tarihtir mektebin her zerresi,
Sarsılmayan azminle çelik kalalar erir.
Şahikalar üstünde meydan okur bu erler,
Yaklaşacak düşmana mezar olur bu yerler,
Bağlayamaz bir kuvvet bu kasırga milleti,
Tarihlere sorun ki bize “Ölmez Türk” derler.
CUMHUR CANBAZOĞLU