'BU ROCK OYUNUNDA BEN YOKUM'
Yıl 1996; Teoman’ın (O zamanlar soyadı Yakupoğlu’nu da kullanıyor) ilk albümünü hazırladığı günler. Bizi, Cumhuriyet Gazetesi adına son derece sade düzenlenmiş evinde kabul ediyor ve albümüyle ilgili tüyolar veriyor:
Nisan 1996’da Ne Ekmek Ne de Su ve Yollar adlı parçalarla Roxy’nin düzenlediği rock yarışmasını kazanan Teoman Yakupoğlu (29 yaşında), ilk albümü Teoman'ın tüm hazırlıklarını bitirdi.
10 Ocak'ta yayınlanacak albümün genel yapısı rock, ancak Teoman Yakupoğlu kendini Türkiye'deki yeni rock anlayışından uzak gördüğü için rockçı etiketini sevmediğinin özellikle altını çiziyor: ‘Albümün içeriği rock, ben de rocku çok seviyorum, ancak herkesi rockçu yapma furyası sürdüğü sürece ben yokum. Yenilerin iyi niyetli olduklarına inanıyorum ama, yakın ve samimi bulmuyorum’.
Müzik eğitimi almadan bireysel çabasıyla yetişmiş Yakupoğlu; irili ufaklı gruplarla şarkı söyledikten sonra Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrenim gördüğü yıllarda Mirage grubuyla iyi bir çizgi yakalamış. Ancak, gruptaki fikir ayrıldıklarının yaratıcılığı öldürdüğüne inanarak tek başına çalışmaya karar vermiş.
Bir buçuk yıl önce gitarlarını satıp o parayla altı parça doldurmuş stüdyoda. Bir, iki şirketten ‘halka daha yakın’ düzenlemelerle projeyi kabul edebilecekleri sözünü almış. Sonunda Rıza Erekli bir yıl önce istediği müziği yapmasına olarak tanımış Teoman Yakupoğlu’na...
Maceralı bir müzik geçmişinden sonra bu ilk albümde ortaya çıkan müzikal düzey bizce olumlu; sözlerle de dürüst davranıp tüm naifliğiyle dünyaya bakışını, yaşadıklarını yansıtmaya çalışması artı puan. Düzenlemelerini Alper Erinç ile Serdar Öztop'un yaptığı 12 parçalık albümü Barlas Erinç’in bestesi Ne Ekmek Ne de Su parçasının klibi ile tanıtmaya hazırlanıyor Yakupoğlu.
Anlattığına göre Chris Isaak gitarlarına benzer bir sound elde etmiş. Rıza Erekli’nin bestelediği ikinci parça Papatya’da Şebnem Ferah'ın vokali var; rockta pek rastlanmayan şekilde dans ettirmeyi hedefleyen davullar dikkat çekiyor.
Sessiz Eller adlı parçanın kayıtlarında gitara 17 kanal ayırmışlar; gitarları da keman mantığıyla çalmışlar. Vur Sen Beni’de yine ilginç gitar yorumu var. Bu kez elektrikli gitarları amfiye girmeden mikrofon önünde kaydedip değişik bir sound aramışlar. Parçanın korusunda Aerosmith'in Dream On’undan etkilenen Teoman Yakupoğlu, Tyler’dan esinlendiğini albümde belirtmiş.
Hepsi Bir ya Sonunda’dan sonra gelen Sen Benim Olmasan da (beste: Sunay Özgür) adlı parçada geçen oteller kenti sözleri ile ilgili de Edip Cansever’e sevgisini belirten notu da koymamazlık etmemiş Teoman.
Albümün B yüz Barlas Erinç’in Mutlu Son adlı bestesi ile açılıyor. Burada da Aragon’un Mutlu Aşk Yoktur’uyla bir gönül birliği söz konusu.
Yollar’da Teoman Yakupoğlu İngiliz müziklerinin esprisinde uzun süre bass girmediklerini, enstrümanları teker teker ekleyip finalde güçlü bir sounda ulaştıklarını anlatıyor.
Her Gün Aradıysam, gitar anlayışıyla, Hammond geçişleriyle klasik rocka en yakın parça.
Yarın Olmaz’da (beste: Barlas Erinç) bu kez Led Zeppelin’le karşılaşıyoruz. Teoman'ın söylediği gibi aradığı müzikal fakirliğin, sadeliğin en güzel örneklerinden biri bu parça. Albüm Barlas'ın bestesi Yazgı ve Hiç Kimse Bilmez’le (Teoman) bitiyor.
CUMHUR CANBAZOĞLU