BİR ŞARKISIN SEN, ÖMÜR BOYU SÜRECEK...
Geçmişte Avrupa’yı sallamış popüler şarkıların belgesellerini hazırlayan bir İtalyan TV kanalından arayıp 50. yaşını kutlayan Oh Lady Mary’nin, yani Samanyolu şarkısının İngilizce aranjmanının gerçek bestecisinin kim olduğunu sordular. Programın yapımcıları kaynaklardaki belirsizliğin kafa karıştırdığını, gerçeği öğrenmek istediklerini söylediler.
Ne yazık ki, sağlıklı bilgi sunamadık. Konuyu bilebilecek birçok insan halen hayatta ama, Samanyolu gibi Yeşilçam’ın en sevilen şarkısıyla ilgili bu problem bir türlü çözülemiyor. Temennimiz, net bilgisi olanların bir an önce gerçeği tarihe not düşmesi.
Şarkının klasik öyküsü şöyle: Orhan Aksoy’un yönettiği, başrollerde Hülya Koçyiğit’le Ediz Hun’un oynadığı ‘renkli’ Samanyolu, Ocak 1968’de gösterime çıkıyor. Seyirci filmin sözsüz müziğini beğeniyor ve plağını soruyor. Müziğin bestecisi gözüken Metin Bükey harekete geçiyor ve söz yazdırmak amacıyla arkadaşı Teoman Alpay’a gidiyor.
Alpay sözleri yazıyor. Bükey şarkıyı seslendirmesi için Timur Selçuk’a teklif götürüyor ama, Selçuk eseri alaturka bularak kabul etmiyor. O günlerde Vasfi Uçaroğlu Orkestrası’yla İzmir Fuarı’nda sahneye çıkan Berkant çağırılıp apar topar stüdyoya sokuluyor.
Sözlerde samanyolu kelimesi geçmiyor ama, Berkant şarkının bir yerinde ‘Bir şarkısın Samanyolu’ diyerek işi çözüyor. 45’lik plak Bükey’in şirketi Televizyon Plak etiketiyle yayınlanıyor ve 100 bin satıyor.
O günlerde Türkiye’ye sık gelip giden, Türkçe birkaç 45’lik de çıkaran Patricia Carli, Samanyolu’nu ülke dışına pazarlıyor ve noterden şarkının bestecisi olduğunu resmileştirmiş Metin Bükey, parçayı Hollandalı David Alexander Winter’a veriyor. Samanyolu 1969’da önce Hollanda’da, ardından da Avrupa’da Oh Lady Mary adıyla patlıyor. Dalida da İtalyancasını söylüyor.
Yıllar sonra Teoman Alpay yaşamını yitirince, Alpay’la bir dönem aynı evde yaşamış Müjde Ar, Samanyolu’nun Teoman Alpay’ın bestesi olduğunu ve bir İzlanda şarkısından esinlendiğini, şarkının sözlerinde annesi Aysel Gürel’in de payı olduğunu anlatıyor. Berkant da aynı günlerde konuya girip şarkının düzenlemesinin ve yorumunun tamamen kendisine ait olduğunu belirtiyor.
Polemik büyüyor ve zamanında Alpay’ın bir rakı karşılığı besteyi Metin Bükey’e verdiği, iyi bir icracı olmasına karşın Bükey’in ne yazık ki başka bestesi olmadığı söyleniyor. Uzmanlar işe karışıyor; parçanın tadının Alpay’ı anımsattığında fikir birliğine varılıyor. Ancak, yine de bir arpa boyu yol alınamıyor…
CUMHUR CANBAZOĞLU