BEYKOZ'UN GURURU

Beykoz; uzun yıllar Boğaziçi vapurlarının son durağı. Anadolu yakasının Karadeniz’e son ilçesi. Bu nedenle uzun yıllar değişim diğer yerlere göre daha yavaş.
Ahali genelde işçi; Deri Kundura ile Şişe-Cam çalışanları. Balıkçılar da var. İnsanlar birbirini tanıyor, sayıyor.
Boğaziçi Köprüsü açılana dek köy havasında. Beykoz’dan tek tük çıkan sporcu ve sanatçı gençlerde herkesin göz bebeği.
Mekin Çetinöz de bunlardan biri. Elindeki viyolonsel kutusuyla okuluna yollanırken onunla karşılaşanların dudaklarında gülümseme…
Mekin Çetinöz (d. 1939) ilk ve orta öğrenimini Beykoz’da tamamladıktan sonra 1954’te sınavla İstanbul Belediye Konservatuvarı’nın yatılı kısmına kabul ediliyor; viyolonsel ve piyano öğrenimi görüyor.
Futbola da meraklı; konservatuar yıllarında Beykoz çayırında sarı- siyah formayı terletmekten de geri kalmıyor.
Sonra tamamen sanatı seçiyor ve on bir yıl süren viyolonsel, piyano, trompet, trombon, armoni, kontrpuan eğitiminin ardından, Cemal Reşit Rey’in yönetimindeki Şehir Orkestrası’na giriyor. Askere kadar (1967-1969) orkestrada çalışıyor. Vatani görevi sırasında Malkara Orduevi’nde Hafif Müzik çalarken dinleyicinin teşvikiyle Türk Müziği’ne yöneliyor.
Ondan sonrası bambaşka ve parlak bir kariyer.
Otuz yıl boyunca gazino sahnesinde ve albüm kayıtlarında çalıyor. Dönemin assolistlerinin kadrosunda yer alarak Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya kıtalarında birçok konsere çıkıyor.
1978’de Prof. Nevzad Atlığ’ın davetiyle Devlet Korosu’na ve bir süre sonra da TRT İstanbul Radyosu’na sözleşmeli sanatçı olarak katılıyor. Aynı yıllarda İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda gençlere viyolonsel dersleri veriyor.
Bir müddet Devlet Korosu, İstanbul Radyosu ve konservatuvardaki görevlerinden ayrılıp piyasada plak, gazino ve turne konserlerine çalışmalarına katıldıktan sonra 1987’de tekrar Devlet Korosu, TRT İstanbul Radyosu ve İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndaki görevlerine dönüyor.
Besteleri de olan Çetinöz 25 Ekim 2004’te emekliye ayrılıyor. Adı Beykoz’da yaşadığı sokağa veriliyor.
2008’de Beykoz Spor Kulübü’nün 100. yaşını, sarı-siyahlı camianın şanlı tarihine yakışır bir marş yazarak kutluyor…
CUMHUR CANBAZOĞLU