Russell Crowe, Ankara´da meydana gelen ve 95 kişinin hayatını kaybetmesine, yüzlerce kişinin yaralanmasına yol açan patlamalar için Twitter´dan açıklamalarda bulundu. Crowe, saldırıyla ilgili mesajında, "Türkiye için çok üzgünüm. Güzel insanlar, güzel ülke... Karanlık bir gün. Sevgilerimi gönderiyorum" ifadelerini kullandı. Crowe, mesajının sonunda rol arkadaşları Cem Yılmaz ve Yılmaz Erdoğan´ın da Twitter hesaplarını tweet´ine ekledi.
Kasım 2013´te iki şehir ve 4 salonla yola çıkan Başka Sinema organizasyonu, ikinci yılı dolmak üzereyken, üç yeni şehir ve salona daha gitti. Antalya Plaza Sineması ile Mersin Üniversitesi kampüsünde yeni açılan SineMersin, Bursa Nilüfer Belediyesi Konak Kültürevi salonlarının katılımıyla Başka Sinema sekiz şehir ve 17 salonda gösterimlere başladı.
Türk sinemasının emektar isimlerinden Sırrı Elitaş (71), tedavi gördüğü yaşamını yitirdi. Sırrı Elitaş, 2008 yılında İpekyolu Film Festivali´nde Emek Ödülü´ne layık görülmüştü. Elitaş daha önce de ‘Madende Tuzak’ filminin çekimleri sırasında beyin kanaması geçirmiş hastaneye kaldırılmıştı. Sırrı Elitaş, tedavi gördüğü hastanede gece saat 00.00 sıralarında hayatını kaybetti.
Malatya Film Festivali bu yıl “Sinema Emek Ödülleri”ni sinema yazarı ve tarihçisi Agâh Özgüç ile birçok tiyatro topluluğu ve film ekibinde makyaj uzmanı olarak yer alan, oyuncu ve şarkıcı olan Suzan Kardeş´e verecek.
Digiturk yayın platformu, yedi televizyon kanalını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın isteği ile yayın ağından kaldırdığını açıkladı. Digitürk´ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Hürriyet Gazetesi´nde yayınlanan habere göre Madımak mağdurları ‘Madımak: Carina’nın Günlüğü’ filmine tepki gösterdi. CHP’li Şenal Sarıhan, içerik, kurgu ve sinema sanatı açısından filmin eksiklik ve çarpıtmalar içerdiğini, başta yönetmeni olmak üzere bütün sorumluları kınadıklarını söyledi.
Ankara Kısa Filmciler Derneği tarafından, kar amacı gütmeksizin gerçekleştirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı-Sinema Genel Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi destekleriyle dördüncüsü düzenlenen FANTASTURKA 3.5 ‘Türk İşi Fantastik ve Korkunç Filmler Festivali’ başlıyor. 7-8-9 Ekim tarihlerinde İstanbul’da Mithat Alam Film Merkezi’nde düzenlenecek festival, 16-17-18 Ekim tarihleri arasında ise Ankara’da Büyülü Fener Sinemalarında devam edecek.
Tiyatro ve sinema oyuncusu Argun Kınal yaşamını yitirdi. 73 yaşında ölen Kınal uzun yıllar İstanbul Şehir Tiyatroları´nda görev yapıp sinema ile dizi filmlerde de rol aldı. Bir dönem Şehir Tiyatrosu yönetiminde de görev yapan Kınal, emekli olduktan sonra Tiyatro İstanbul kadrosunda çalışmaya başladı.
Altın Koza Film Festivali´nde beş ödü kazanmış ´Ana Yurdu´, Asya Oscarları kabul edilen 9. Asya Pasifik Film Ödülleri´nde (APSA) UNESCO Ödülü´ne aday oldu.
Ryan Gosling, 1982 tarihli Blade Runner´ın devam filminde başrolü oynamak için yapımcı Ridley Scott´la (İlk filmin yönetmeni) görüşmeleri sürdürüyor. Denis Villeneuve´ün yöneteceği Blade Runner 2 için konuşan Ridley Scott; ´ Gosling büyük olasılıkla Harrison´ın yanında yer alacak´ derken Harrison Ford´un ikinci filmde de kamera karşısına geçeceği bilgisini doğruladı.
Tiyatro, sinema ve TV dizisi oyuncusu Tomris İncer, 67 yaşında yaşamını yitirdi. İncer bir süredir kanser tedavisi görüyordu. İncer, Ağustos ayında sevenlerine bir video göndermiş ve şunları söylemişti:
16. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali jürisi belli oldu. Altın Kedi Ödülleri için yarışacak filmler, başkanlığını yönetmen Serdar Akar’ın yapacağı, oyuncu Yiğit Özşener, oyuncu Vildan Atasever, Yunan görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ile Macar sinema yazarı György Baron’un yer aldığı jüri tarafından değerlendirilecek.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 14. kez düzenlenen Filmekimi, bugün İstanbul´da başlıyor. 3-11 Ekim tarihlerinde İstanbul’da olacak etkinlik, Ankara, İzmir, Trabzon, Bursa ve Edirne’yi de ziyaret edecek. Film eleştirmeni Murat Özer´in öneri listesi:
Hollywood basını yeni Bond´un derisinin rengiyle ilgili anketlerle uğraşadursun Daniel Craig çıkıp, Bond serüveninin daha sona ermediğini ve yeni filmler için hazır beklediğini söyledi. Daily Mail´de yayınlanan söyleşide bir Bond filmi için daha kontratı olduğunu belirten Craig, fizik olarak çok zorlandığını, ancak gücü yettiği sürece Bond kalmak için elinden geleni yapacağını anlattı.
Evrensel Gazetesi´nde Sevda Aydın imzasıyla yayınlanan haberde, Antalya Altın Portakal Film Festivali komitesinin belgesel ve kısa film yarışmalarını kaldırarak, “Ulusal Uzun Metraj Yarışması’na belgesel de alma” kararı nın sinemacılar tarafından tepkiyle karşılandığı belirtildi.
52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin yarışmalı bölümlerinin yönetmelikleri ve başvuru formları, festivalin resmi internet sitesi www.antalyaff.com adresinde yayında. Bu yıl 29 Kasım – 06 Aralık 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin, Ulusal ve Uluslararası yarışmalarına katılım ve başvuru süreçlerini anlatan yönetmelikle birlikte, başvuru formlarına festivalin internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor.
Rus senarist Mikhail Raskhodnikov, yarın Türkiye sinemalarında gösterime girecek Marslı (The Martian) filminin senaryosunun kendisinden çalındığı iddiasıyla dava açtı. Ridley Scott´ın yönettiği, Matt Damon, Jessica Chastain ile Kristen Wiig´in başrollerde olduğu filmin senaryosunu 2008´de yazıp birçok stüdyoya gönderdiğini belirten Mikhail Raskhodnikov, Fox şirketinin izinsiz senaryosunu kullandığını iddia etti. Raskhodnikov, filmin yapımcı şirketi Fox´a 760 bin dolarlık tazminat davası açtı.
Senna ile Amy belgeselleri yapımcılarının hazırladığı Cristiano Ronaldo belgeseli Kasım ayında tüm dünyada gösterime girmeyi bekliyor. Real Madrid´in Portekizli golcüsünü 14 ay boyunca yakından izleyerek çekilen Ronaldo adlı belgesel için Ronaldo ´ Bu belgeselle hayranlarıma kim olduğumu yakından göstermeyi hedefledim. Herkes, kurgusuz, palavrasız yaşam öykümü öğrenecek´ dedi. İşte fragman:
Hürriyet Gazetesi´nin haberine göre, Mersin’in Tarsus İlçesi’nde vahşice katledilen Özgecan Aslan´ın hayatını anlatan, yönetmenliğini İngiliz Chris Surnames´in üstlendiği ´Faint Sound´ filmi, Altın Portakal için aday oldu.
Siyah Giyen Adamlar (Men in Black) serisinin dördüncü filminin hazırlıkları başladı. Yapımcılar Walter F. Parkes ile Laurie MacDonald´ın verdiği bilgiye göre, 225 milyon dolarlık masraf sonucunda 624 milyon dolar gelir getiren Siyah Giyen Adamlar 3´ ün (2012) dördüncü ayağını iki devam filmi daha izleyecek. Yapımcılar, yeni filmlerde oynamak istemeyen Will Smith´le görüşmelerin sürdüğünü, yönetmen Barry Sonnenfeld ile diğer başrol Tommy Lee Jones´tan olumlu yanıt aldıklarını söyledi.
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Oscarlı Parazit' filminin Oscar ödüllü yönetmeni Bong Joon-ho'nun yeni filmi Mickey 17'den yeni fragman yayınlandı. Robert Pattinson'ın başrolünde yer aldığı bilim kurgu filmi, Türkiye'de 7 Mart'ta gösterime girecek. Uzayı kolonileştirmeye çalışan bir şirkette "harcanabilir", yani öldükten sonra klonunun üretilmesine izin veren bir işçi olarak çalışan Mickey'nin hikâyesini anlatan filmde, Robert Pattinson'ın yanı sıra Toni Collette, Mark Ruffalo, Steven Yeun, Naomi Ackie, Anamaria Vartolomei gibi isimler yer alıyor.
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Kate Winslet , ilk yönetmenlik denemesi olacak Goodbye June'u Netflix'e çekmeye hazırlanıyor. Winslet''in yönetmenliğin ve yapımcılığın yanı sıra kameranın da karşısına geçeceği filmde Toni Collette, Johnny Flynn, Andrea Riseborough, Timothy Spall ile Helen Mirren gibi seçkin bir oyuncu kadrosu da rol alacak. Joe Anders (Winslet'in oğlu) tarafından yazılan film, günümüz İngiltere'sinde geçiyor ve zor koşullar altında yeniden bir araya gelmek zorunda kalan parçalanmış kardeşlerin hikayesini anlatıyor.
Film, Pasifik Okyanusu´nda yer alan, güzel olduğu kadar tehlikeli, efsanevi bir ıssız adayı keşfetmek için toplanmış bilim insanları, askerler ve maceraperestlerden oluşan bir grup insanın hikayesini konu alıyor. Bildikleri her şeyden kopan bu ekip, güçlü Kong´un alanına girdiklerinde insan ile doğa arasındaki nihai mücadelenin fitilini ateşle. Keşif görevleri hayatta kalma savaşına dönüşürken, insanoğlunun ait olmadığı bu ilkel cennetten kaçmaya çalışırlar.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: