Sinema Haberleri

VENEDİK´TE ´ABLUKA´YA BÜYÜK ÖVGÜ

09 Eylül 2015 Çarşamba 12:01

RADİKAL - Venedik’te süren, dünyanın en prestijli sinema etkinliklerinden Venedik Film Festivali’nde dün gece , Emin Alper’in ‘Abluka’sı gazetecilerin ve film eleştirmenlerinin karşısına çıktı. Film, festival kapsamındaki basın gösteriminde beğeniyle karşılandı. Alper’in ikinci uzun metrajı olan ve Altın Aslan için yarışan ‘Abluka’yla ilgili övgü dolu Twitter mesajları paylaşılırken, Hollywood Reporter dergisinde yer alan eleştiride de filmden ‘heyecan verici’ diye bahsedildi.
İlk filmi ‘Tepenin Ardı’yla büyük bir çıkış yapan Emin Alper’in’Abluka’sı yoğun bir politik şiddet ortamında ayakta kalmaya çalışan iki kardeşin hikâyesini anlatıyor. Hollywood Reporter’da Boyd van Hoeij tarafından kaleme alınan değerlendirmede “Bu etkileyici drama; küçük bir ailenin, tüm olayların kabahatini göremediğimiz ‘ötekilere’ attığını anlatan, Emin Alper’in ilk filmi ‘Tepenin Ardı’nın büyük şehir varyasyonu gibi. Burada da şiddet ve paranoya atmosferi içindeki iki kardeşi görüyoruz. Süresinin biraz uzun oluşu ve sonlara doğru da örtük bir anlatıma sahip olması nedeniyle izleyiciyi içine çekmekte zorlanmasına rağmen ‘Abluka’; Türk sinemasında gittikçe daha ilginç bir yeni ses olarak öne çıkan bir ismin, ikinci heyecan verici işi” denildi.

‘ÜST SEVİYEDE OYUNCULUK’
Yazıda filmin oyuncularından Mehmet Özgür’ün oyunculuk performansı için ‘üst seviyede’ denilirken, diğer başrol oyuncusu olan Berkay Ateş’in büyük, üzgün gözleriyle oynarken kendisini adeta yavaş yavaş bir köpeğe dönüştürmeyi başardığı yazıldı. Ayrıca görüntü yönetmeni Adam Jandrup’un gün ışığındaki iç mekân görüntüleri için ‘Vermeer-benzeri’ ifadesi kullanılıp beğeniyle bahsedilirken, Cevdet Erek’in elinden çıkan müzik ve yapım tasarımcısı İsmail Durmaz’ın dış mekan tasarımlarıyla birlikte paketin tamamlandığı vurgulandı.
Yazıda ayrıca; filmde İstanbul ’un artan kaos ve paranoyanın pençesinde bir mekân olarak görüldüğünden bahsedilerek; -Nuri Bilge Ceylan’ın filmleri de dahil olmak üzere- Türk filmlerinde çoğu kez, kentsel ya da kırsal mekânın, karakterlerin psikolojisinin yansıması olarak görmenin mümkün olduğu vurgulandı.

‘ALTIN ASLANLIK FİLM’
The Dallas Morning News eleştirmeni Chris Vognar filmle ilgili Twitter hesabına ‘İstanbul’da geçen Kafkaesk bir terörizm/polis draması. Çok güçlü ve son derece rahatsız edici’ yazarken filmden çıkan bir başka Twitter kullancısı “Altın Aslanlık film. Delirtici” ifadelerini kullandı.
Başrollerinde Mehmet Özgür ve Berkay Ateş’ın, yardımcı rollerde ise Tülin Özen, Müfit Kayacan ve Ozan Akbaba’nın yer aldığı ‘Abluka’nın konusu şöyle: 20 yıl hapis yattıktan sonra, Kadir şartlı tahliye olur. İstanbul büyük bir siyasal karmaşa içindedir, polis ise failleri yakalamak için önlemlerini her geçen gün arttırmaktadır. Emniyette yüksek bir mevkide olan Hamza, şartlı tahliye karşılığında Kadir’e bir iş bulmasında yardımcı olur. Kadir bir çöp toplayıcısı gibi çalışarak gecekondu mahallelerinde muhbirlik yapmaya başlar. Çöplerde bomba yapım malzemeleri olup olmadığını araştırmakta, buna göre istihbarat bilgisi üretmektedir. Kadir, kardeşi Ahmet’i çalıştığı mahallelerden birinde bulur. Ahmet ise belediyede sokak köpeklerinin itlafından sorumlu birimde çalışmaktadır. Ahmet, Kadir’in yakın bir abi-kardeş ilişkisi kurmak için çabalarını karşılıksız bırakır. Ahmet’in mesafeli tutumu, Kadir’i çeşitli komplo teorileri üretmeye yöneltir...
(Derleyen: Bahar Çuhadar) RADİKAL/09.09.2015 ÖZGÜN HABERE GİDİN



Diğer Haberler