Fransız sinemasının en prestijli ödülü kabul edilen Cesarlar´a aday isimler açıklandı. 22 Şubat 2019 tarihinde Paris´te düzenlenecek törenle dağıtılacak Cesarlar´a aday olanların eksiksiz listesi:
Tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda yoğun bakımda tedavi gördüğü hastanede bugün saat 13.45’te yaşamını yitirdi. Açıklama yapan doktorları "Hepimizin ailesinden sanki bir cenaze çıktı. Çok üzgünüz" dedi. Usta oyuncunun torunu Emre Gruda da anneannesinin cuma günü toprağa verileceğini söyledi.
39. Altın Ahududu (Razzie) ödülleri adayları açıklandı. Oscar´ın tam tersi olarak Hollywood´un en kötülerine verilen ödüllerin bu yılki film adayları arasında gangster hikayesi Gotti, Holmes & Watson, güldüremeyen komedi Happytime Murders ve Helen Mirren´lı Winchester var. 23 Şubat 2019´da açıklanacak Altın Ahududular´ın diğer adayları:
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 5-16 Nisan 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilecek 38. İstanbul Film Festivali’nde Ulusal Yarışma filmlerini değerlendirecek olan jüri üyeleri belirlendi. 38. İstanbul Film Festivali Ulusal Yarışma jüri başkanlığını yönetmen, yazar ve senarist Ümit Ünal üstlenecek. Ümit Ünal başkanlığındaki Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri ise oyuncu Derya Alabora, oyuncu Alican Yücesoy, görüntü yönetmeni Andreas Sinanos ile yazar ve senarist Gaye Boralıoğlu.
Daha önce Ayla ve Müslüm Baba filmleriyle büyük gişe rakamları yakalayan Mustafa Uslu´nun yapımcılığında Serdar Akar´ın yönetip Erdal Beşikçioğlu´nun başrolünde yer aldığı Çiçero filmi vizyondaki ilk üç günde 160.382 biletli seyirci tarafından izlendi. Uslu´nun kazanan formüle devam edip yine çocuk kartını kullandığı film, aynı tarihte gösterime çıkan çocuk filmi Can Dostlar´ın (191.726) gerisinde kaldı.
Amerikan Yapımcılar Birliği ödüllerini kazananlar açıklandı ve Peter Farrelly´nin yönettiği Yeşil Rehber en iyi film seçildi. PGA (Yapımcılar Birliği) üyelerinin oylarıyla saptanan kazananlar listesi şöyle:
Geçen yıl NTV´den ayrılarak beIN Sports´a geçen spor spikeri Ercan Taner, görevinden istifa ettiğini açıkladı. beIN Sports’ta maç anlatımı ve program sunuculuğu yapan 55 yaşındaki Ercan Taner ´gördüğü lüzum üzerine´ görevinden istifa ettiğini duyurdu.
Milletvekilleri tatil öncesinde son olarak "Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu" görüşerek kabul etti. Kabul edilen yasa ile gelen bazı düzenlemeler şöyle:
Sitemiz yazarı Murat Erşahin´in yeni öykü kitabı Mümkünse Sıra Başı Olsun Lütfen! bugün ´h2o kitap´ etiketiyle yayınlandı. Erşahin´in, doğum yeri İstanbul Kadıköy´ün emektar sinema salonlarında şekillenen sinema sevdasını, anılarını, deneyimlerini, gözlemlerini, yedinci sanatın bu ülkedeki serüvenini sıcacık kalemiyle aktardığı öyküleriyle ilgili dostlarının değerlendirmeleri şöyle:
69. Berlin Film Festivali´nin (7-17 Şubat 2019) ana yarışmasında yer alacak filmler, gala yapacak yapıtlar, yarışma dışı kurmaca ve belgesel film seçkileri kategorilerinde yer alacaklar belli oldu. Eksiksiz liste:
Mars Cinema Group ile yapımcılar arasında başlayan ´patlamış mısırlı bilet kampanyası´ tartışması, Şahan Gökbakar ve Cem Yılmaz´ın dağıtım şirketini değiştirmesiyle farklı bir boyut kazandı. 8 Şubat´ta vizyona girmesi planlanan Recep İvedik 6 filmi için UIP ile anlaşan Şahan Gökbakar´ın ardından Cem Yılmaz´dan da yeni bir adım geldi.
Özel kanalların yeni yılla birlikte reklam anlaşmalarını yenilemeleri nedeniyle yerli diziler, ocak ayı başında yayına üç hafta ara verdi. TRT dışında tüm kanallar yılbaşından itibaren dizi yayınlarına üç hafta süreyle ara vermişti. Çekimleri başlayan diziler ekrana dönmeye hazırlanıyor. 21 Ocak´tan itibaren ekrana dönmeye başlayan dizilerin yayın tarihleri şöyle: medyatava.com
Gösterime gireceği tarihte belirsizlik olan ´Recep İvedik 6´ filmi, CGV Mars dağıtım şirketini değiştirerek UIP ile anlaştı. Recep İvedik 6, UIP Türkiye resmi internet sitesinde 8 Şubat 2019´da vizyona girecek filmler arasında gösterildi.
24.´sü düzenlenen Film Eleştirmenleri (Critics´ Choice) Ödülleri´nin sahipleri belli oldu. Meksikalı yönetmen Alfonso Cuarón´un kendi çocukluğundan izler taşıyan filmi Roma 8 dalda adaylığa layık görüldüğü Film Eleştirmenleri (Critics´ Choice) Ödülleri´nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen başta olmak üzere 4 dalda ödüle layık görülürken Adam McKay imzalı Vice, Christian Bale´e En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getirdi. En İyi Kadın Oyuncu dalında ödülün iki sahibi oldu: The Wife´la Glenn Close ve Bir Yıldız Doğuyor´la Lady Gaga.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyeleri, 2018 yılında Türkiye’de sinemalarda gösterime giren tüm uzun metraj yerli yapımların değerlendirmeye alındığı oylama sonucunda 51. SİYAD Ödülleri adaylarını seçtiler. Nuri Bilge Ceylan’ın toplam on adaylık elde eden Ahlat Ağacı filmini, yedi adaylıkla Banu Sıvacı’nın Güvercin, altışar adaylıkla Mahmut Fazıl Coşkun’un Anons, Emre Erdoğdu’nun Kar ve Tolga Karaçelik’in Kelebekler filmleri izledi. Adaylar:
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), CHP’den Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’ye 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı. Dilekçede, İnce’nin Twitter hesabından ‘Diriliş Ertuğrul’ dizisinin jenerik müziğini AK Parti’nin jenerik müziği olarak lanse ettiği ve kurumu itibarsızlaştırmaya çalıştığı iddia edildi.
Müslüm Gürses´in eşi Muhterem Nur, Engelsiz Yaşam Vakfı´nın ´Yılın En İyileri´ ödül töreninde eşine ait olduğu iddia edilen gömlek ve yüzüğü satışa çıkardıkları gerekçesiyle ´Müslüm´ filminin yapımcısı Mustafa Uslu ve vakıf hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ankara Uluslararası Film Festivali çerçevesinde her yıl verilen onur ödüllerinin bu yılki sahipleri belli oldu. Otuzuncu yılını kutlayacak olan festivalin açılışında Aziz Nesin Emek Ödülü Kadir İnanır’a, Sanat Çınarı Ödülü Nazlı Eray’a, Kitle İletişim Ödülü Gülse Birsel’e sunulacak.
Sinema sektöründe yaşanan promosyon krizine çözüm getirecek yasa teklifi TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu´nda kabul edildi.
Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) üyeleri, Roma’yı 2018’in En İyi Yabancı Filmi seçti. SİYAD üyeleri tarafından geçen yıl Türkiye’de sinemalarda vizyona giren tüm yabancı filmler arasında yapılan oylama sonucunda en çok oyu alarak birinci sırada yer alan Roma’nın ithalatçısına ödülü, Şubat ayında düzenlenecek 51. SİYAD Ödül Töreni’nde verilecek. 29´lik liste:
SİYAD üyesi deneyimli kalemler vizyonu 5 üzerinden notluyor... Yıldızlı Pekiyi, her hafta sizinle!
Netflix yapımı olacak, Charlize Theron'un başrolü üstlendiği The Old Guard 2'dan ilk fragman geldi. 2020'de büyük ilgi gören “The Old Guard”ın devamı olan film, Theron'un canlandırdığı Andy karakterinin başını çektiği ölümsüz savaşçıların yeni bir tehdit karşısında insanlık adına yeni mücadeleye kalkışmalarını anlatıyor. Theron’un yanı sıra...
Sinema tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Pop müziğin megastarı Michael Jackson'ın hayatını beyazperdeye taşıyacak, Antoine Fuqua'nın yönettiği 'Michael' adlı filmin vizyon tarihi ertelendi. 2025 yılında gösterimi planlanan ve çekimleri bu ay sona eren 'Michael', yapımcı şirket Lionsgate'in mali tablosundaki değişikliklere paralel olarak 2026'da vizyona sokulacak. Lionsgate'in CEO'su Jon Feltheime konuyla ilgili şunları söyledi:
Yürüyen Şato, kendisine yapılan büyüyü bozabilmek için arkadaşlarıyla birlikte yürüyen bir şatoda ikamet eden genç bir büyücü prensi bulması gereken Sophie'nin hikâyesini anlatıyor. Sıradan bir hayat süren genç kadın Sophie, kötü cadının yaptığı büyü sebebiyle çok yaşlı kadına dönüşür. Büyüyü bozması için tek umudu ise bacakları olan ve yürüyebilen bir şatoda arkadaşlarıyla yaşayan, kendini beğenmiş ama güvensiz genç prenstir.
Baba Zula’nın filme yazdığı müzikleri yeterli bulmayan Derviş Zaim, Şenol Filiz-Birol Yayla ikilisinin Bab-ı Esrar albümünden de parçalar alıyor. Hatta bu parçaların sayısı Baba Zula’nınkileri aşıyor. Filiz ile Yayla, istemleri dışında işin içine giriyor açıkçası. 1995 tarihli ikinci albümleri Bab-ı Esrar’daki şarkıların bir bölümünün Tabutta Rövaşata filminde kullanılması albümün tanıtımına önemli katkıda bulunuyor aslında. Özellikle Bab-ı Esrar parçası çok dikkat çekiyor, filmle özdeşleşiyor.
Haftanın filmleriyle ilgili sinema eleştirmenleri köşelerinde neler yazdı; nelere dikkat çekti. İşte eleştirilerden özet bölümler: