'SAYGIN BİR FESTİVAL HEDEFLİYORUZ'
20-22 Mart 2025 tarihlerinde düzenlenecek 1. İstanbul Uluslararası Spor Filmleri Festivali'ne başvurular sürüyor. Spor temalı kısa film ve belgesel filmler için yeni bir mecra olmayı planlayan festival, bu alanda film üretimi yapmak isteyen yönetmenlerle yapımcıları desteklemeyi amaçlıyor ve forum bölümünde ise spor belgeseli ya da spor temalı kısa film çekmek isteyenlerin projelerine yapım desteği sağlıyor.
1. İstanbul Uluslararası Spor Filmleri Festivali’ni hayata geçiren yönetmen-yapımcı Gökçe Kaan Demirkıran’la organizasyonu ve hedeflerini konuştuk:
Spor ile sinemayı birleştirecek bir festival hazırlama fikri nasıl ortaya çıktı?
Uzun yıllardır belgesel film çekiyorum. 2014 yılından bu yana da spor temalı belgesellere yoğunlaştım. Dünyanın farklı ülkelerinde spor filmleri festivallerine katıldım. Açıkçası ekibimle de aramızda sürekli konuştuğumuz bir konuydu. Neden bizde yapılmıyor diye düşünüyorduk. 2012’de denenmişti ama ardı gelmedi. Spor dünyasıyla çok iç içeyim. Son beş yıldır, spor dünyasındaki kulüplere, karar vericilere, yerel yönetimde tanıdıklarıma bu konuyu çok açtım, kafamdaki formülleri de dilim döndüğünce anlattım. Herkes spor kültürünün zayıflığından şikayet etse de sonuçta pek ilgilenilmedi. Bir de son yıllarda spor temalı filmlere ilginin arttığını, dijital platformlarda konuyla ilgili yabancı prodüksiyonların çoğaldığını gözlemledim. İlk spor belgeselimi 2014 yılında çektiğimde böyle bir ortam yoktu. Ancak, pandeminin ortaya çıkardığı içerik ihtiyacı, yeni nesil spor izleyicisinin ilgilerinde belirleyici oldu diye düşünüyorum.
Neden İstanbul’u seçtiniz ve neden uluslararası festival yapmaya karar verdiniz?
İstanbul, tarihsel olarak Avrupa spor mirasının takipçisi aslında. Belki matbaa konusunda gecikmişiz ama sinema, fotoğraf ve modern sporlar konusunda İstanbul köklü geçmişe sahip aslında. Hepsi bir araya geldi zihnimde. Aslında tek bir şehir olmalı mı diye çok düşündüm; ama sonunda İstanbul’da karar kıldık. Ancak, planlamamızda İstanbul dışına çıkma arzusu da var.
Nasıl bir festival bekliyor sinemaseverlerle sporseverleri? İçeriğinde neler yer alacak?
31 Ocak 2025 tarihine kadar yarışma başvuruları devam ediyor. İki yarışmamız var. Kurmaca kısa film ve belgesel film. İkisi de uluslararası. Dünyanın farklı coğrafyalarından başvurular geliyor. Çok kıymetli bir jüri oluşturuyoruz. Spor dünyasında yer alıp sinemaya ilgisi olanlarla sinema dünyasında yer alıp spora ilgisi olan isimleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Bundan başka, program olarak iyi bir seçki yapacağımızı düşünüyorum. Yarışma dışı gösterimlerin de ilgi çekmesini bekliyoruz. Bir film yapım atölyemiz var, buraya ödül de düşünüyoruz. Yıl sonuna doğru planladığımız etkinlikleri duyuracağız.
Festivale ne tür filmler, nasıl başvurabiliyor? Başvuru koşulları neler?
Spor temalı belgesel ve kısa filmleri bekliyoruz. Buradaki en önemli nokta şu: yarışma bölümüne 2020 ve sonrasında üretilen filmler başvuru yapabiliyor.
Festivali diğerlerinden farklı kılan ne olacak?
Aslında Türkiye’de hatırı sayılır miktarda festival var. Bu güzel bir durum. Ancak, festivallerin saygınlığı, oraya katılan filmlerin niteliğiyle orantılı. Beş yıllık bir planımız var. Vardığımız noktada saygın bir festival ortaya çıkarmak istiyoruz. Buna göre planlıyoruz her şeyi.
Şu ana kadar nasıl tepkiler aldınız?
Açıkçası beklentimin üzerinde ilgi görüyoruz. Yurtiçinden de yurtdışından da başvurular geliyor. Sponsor konusunda da yakın ilgi var. Spor kültürüne, sinemaya doğrudan katkı sağlayacak bir festival oluşturmak istiyoruz.