'KONTES SOPHIA HATUN'DAN 'KÖR NOKTADA'YA AYŞE POLAT
Bu hafta yeni gösterime girenler arasında Kör Noktada adlı Alman filmi de var. Yönetmeni Ayşe Polat, Türkiye’den buruk bir öyküyle karşımızda.
Daha şimdiden bir dolu heykelcik kazandı bile. 42. İstanbul Film Festivali’nden Altın Lale Ödülü, 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali’nden ‘En İyi Film Ödülü, ‘Uluslararası Oldenburg Film Festival’inden German Independece Award/ En İyi Film Ödülü’, 34. Ankara Film Festivali’nden yedi ödülü var Kör Noktada'nın...
Kontes Sophia Hatun
15 yaşında kısa filme başlayan, üniversitede Almanya’daki göçmenlerin sorunlarına kafa yoran kısa filmler üreten Polat’la bizim sinemasever, Kontes Sophia Hatun filmiyle tanışıyor.
Kontes Sophia Hatun, yasak aşk nedeniyle kocası tarafından ömür boyu şatoya hapsedilmiş kontesle, 2. Viyana Kuşatması sırasında esir düşmüş Osmanlı askerinin öyküsü.
Tuncer Kurtiz’i başrole ikna etmiş Ayşe Polat’ın filmi çok beğeniliyor, devamında yapacakları merakla bekleniyor…
Ankara'dan İlk Ödül
Yıl 1997; o zamanki adıyla Uluslararası Ankara film festivali, Türkiye dışında yaşayan Türkiyeli genç yönetmenlere ‘Kısa Sınır Tanımaz’ isminde köşe açıyor ve onları ulusal yarışmaya davet ederek önemli bir adım atıyor.
Bu genç yönetmenlerden Mehmet Kurtuluş, ‘Dilsiz’ adlı yapıtıyla drama dalında birinci olurken, Ayşe Polat ‘Kontes Sophia Hatun’la seçici kurul ödülünü kazanıyor. Gelenler arasında Fatih Akın da var…
Çoğunun akademik sinema eğitimi olmamasına karşın teknik becerileri, farklı bakışlarıyla festival izleyicisini bir heyecanlandırıyorlar ki, sormayın.
'Yeşilçam'da Alman Disipliniyle Çalışırız'
Genç yönetmenlerle yaptığımız, Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan ‘Yeşilçam’da Alman Disipliniyle Çalışırız’ başlıklı ortak söyleşiye Ayşe Polat da katılıyor ve şunları söylüyor:
-Türkiye’de üretilen kısa filmleri nasıl buluyorsunuz?
Bireyselliğin çok oturmadığı ortamda çok bireyselliğe kaçan filmler izledik ve biraz yapay kaldıklarını gördük. Örneğin birçoğunda Tarantino etkisi vardı. Oysa ben yaşayan konuların üzerlerine gitmelerini isterdim. Örneğin Güneydoğu’dan gelen asker gençlerin psikolojilerini inceleyen filmler yapabilirlerdi.
-Yerli piyasaya girme girişimleriniz var mı?
Gelecekte filmlerimizin çoğunun konusu buradan olacak. Örneğin benim bundan sonraki projem bir Türk eşcinselin 70’lerde yaşadıkları. Avrupa’da yaşadığımız için olaylara daha farklı bakabiliyoruz. Bu bizim avantajımız’…
Şarkıcı Zeki'nin Öyküsü
Ayşe Polat, eşcinsel şarkıcı Zeki’nin öyküsünü çekmek için 2000’e kadar bekliyor ve Yurtdışı Turnesi (Auslandstournee) adını verdiği ilk uzunmetrajlısı festivallerde ilgi görüyor.
Filmografisi ondan sonra Locarno’da Gümüş Leopar kazandığı En Garde, Die Erdin, Ötekiler belgeseli ve Kör Noktada ile şekilleniyor.
Kör Noktada, Ayşe Polat’ın Türkiye piyasasındaki ilk tecimsel adımı. 24 Kasım 2023’te gösterimi planlansa da yeni yılın ilk haftasına sarktı vizyonu.
Ayşe Polat 53 yaşın birikimiyle, Türkiye için hassasiyetini koruyan konuları beceriyle işleyerek farklı bir kapı açıyor. Eleştirmenlerden beğenmeyen yok gibi…