KARA NOEL
BLACK CHRISTMAS
Okulların Noel tatiline girdiği dönemde parti vermek isteyen bir grup kız öğrenci, kendilerine dadanan siyah maskeli katile karşı hayatta kalma mücadelesi vermeye başlar.
YÖNETMEN:
Sophia Takal
OYUNCULAR:
Cary Elwes
Imogen Poots
Britanny O'Grady
Aleyse Shannon
Lily Donoghue
SENARYO:
April Wolfe
Sophia Takal
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ:
Mark Schwartzbard
YAPIM:
2019, ABD-İngiltere
DAĞITIM:
UIP
SÜRE:
ELEŞTİRMEN YILDIZLARI:
MEHMET AÇAR (Habertürk)… 2,5
CUMHUR CANBAZOĞLU (sinemamuzik.com)… 1,5
ALİ ULVİ UYANIK (Milliyet Sanat)… 1,5
UĞUR VARDAN (Hürriyet)…1,5
ELEŞTİRMEN GÖRÜŞÜ:
UĞUR VARDAN (HÜRRİYET): '... Yönetmenliğini eski oyuncu Sophia Takal’ın üstlendiği, akla zarar senaryosunu da Takal’la birlikte eski bir sinema eleştirmeni olan April Wolfe’un kaleme aldığı filmde ‘gizli masonik bir örgüt’ tadındaki gençler, artık feminist refleksler yüzünden ayaklar altına alınan erkeklik değerlerini (!) eski güçlü günlerine döndürmek üzere harekete geçiyor. Bu arada filmde okulun ırkçı ve cinsiyetçi kurucusu Calvin Hawthorne’un, kendi yolundan giden erkeklere doğaüstü güçler bağışlayan büstü meselesi var ki, sanki ironi olsun diye senaryoda yer almış ama bu durumun üstesinden gelinemediği için fazla sakil ve karikatürize kalmış. Katil(ler)in ok atarak kızları yok etmeye çalışması da filmdeki bir başka ‘kitsch’ unsur.
Sonuç olarak, bakış ve duruş açısından doğru noktalardan yola çıkan ama varmak istediği hedefte fazlasıyla sorunlar yaşayan bir yapım olmuş ‘Kara Noel’.
KEREM AKÇA: '... Bir yerden sonra 2019 tarihli “Kara Noel”, 2000’de izlediğimiz B-tipi “Saklı Seçilmişler”in (“The Skulls”), video piyasasında fenomen olan bir filmin, başarısızlığın üzerine gidiyor. Onun ardılına dönüşürken ise katiline ilk sahneden cinayet işletmesi bir yana, orijinal filmin 620.000 dolarlık bağımsız ruhunu da sömürüyor. Bir zeka katmayı bırakın burada geniş alana açıldıkça sinematografinin zaaflarını açık etme, bol kare çekmeyi anlamsızlaştırma aktif hale geliyor. Bir bakıma teen slasher filmleri sömürülüyor. Sanki “E-Katil” (“Cry_Wolf”, 2005) ve “Cevapsız Aram” (“Chakushin Ari”, 2003) çekilmemiş gibi cep telefonuna cevapsız arama bırakma da devreye girmiş. Elbette her yeniden çevrimin hedefi büyük oranda android kuşağını yakalamaktır bu çağda, ama burada daha ziyade Amiga kuşağında kalınmış...'