KÖPRÜDE BULUŞMALAR ÖDÜLLERİ SAPTANDI
35. İstanbul Film Festivali kapsamında Anadolu Efes’in destekleriyle düzenlenen Köprüde Buluşmalar bu yıl 11. kez, 8 - 14 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirildi. Türkiye’den 8 uzun metraj ve 2 belgesel film projesi ile post-prodüksiyonuna devam eden 4 uzun metraj ve 1 belgesel filmin sunumlarının yapıldığı atölyelerin gerçekleştirildiği Köprüde Buluşmalar’da Türkiye’den ve komşu ülkelerden sinemacılar ile buluşmak amacıyla gelen yaklaşık 80 uluslararası sinema profesyoneli, atölyelere seçilen proje ve filmlerin yönetmen ve yapımcıları 300’ün üzerinde toplantı yaptı.
Film Geliştirme Atölyesi ve Yapım Aşaması Atölyesi’nde yapılan sunumların ardından uluslararası jüri ödül alacak projeleri belirledi. Ödül ve fon desteği alan proje ve filmler 13 Nisan Çarşamba akşamı Cezayir Restoran’da yapılan bir resepsiyonla duyuruldu. Ödül resepsiyonu İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’ün ve Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban’ın konuşmalarıyla başladı.
Film Geliştirme Atölyesi’nin Kazanan Projeleri
Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl dokuzuncu kez düzenlenen Film Geliştirme Atölyesi’ne 100 başvuru arasından 10 proje seçildi.
* Daha, Yönetmen: Onur Saylak, Doğu Akal, Senarist: Hakan Günday, Doğu Akal, Onur Saylak, Yapımcı: Ziya Cemre Kutluay – b.i.t arts
* Haremden Kaçış, Senarist: Serdar Soydan, Yapımcı: Olena Yershova Yıldız- Tato Film
* Kaplumbağa Terbiyecisi, Yönetmen, Senarist, Yapımcı: Orhan İnce, Burak Kanısıcak
* Kül Mektup, Yönetmen, Senarist: Lusin Dink, Yapımcı: Emine Yıldırım – Giyotin Film ve Nar Film
* Perihan, Yönetmen: Can Evrenol, Senarist: Cem Özüduru, Yapımcı: Müge Büyüktalaş –MO Film Prodüksiyon Ltd. Şti.
* Saf, Yönetmen, Senarist: Ali Vatansever, Yapımcı: Selin Vatansever Tezcan – Terminal Film Yapım
* Sınır Bozukluğu, Yönetmen: Uğur Becer, Senarist: Gökhan Kılınç, Nafi Avcı, Yapımcı: Aslı Akdağ (belgesel)
* Soytarı, Yönetmen, Senarist: Esra Saydam, Yapımcı: Işılay Yanbaş, Nisan Dağ – Karlakum Film
* Yeniden İnşa Çağı, Yönetmen, Senarist: İmre Azem, Yapımcı: Gaye Günay – Kibrit Film (Belgesel)
* Zuhal, Yönetmen: Nazlı Elif Durlu, Senarist: Nazlı Elif Durlu, Ziya Demirel, Yapımcı: Annamaria Aslanoğlu – İstos Film
Gabor Greiner (Films Boutique), Hisham Alghanim (Kuveyt Ulusal Sinema Merkezi), Jamila Wenske (One Two Films), Ossama Bawardi (Philistine Films) ve Remi Burah’dan (ARTE FRANCE) oluşan uluslararası jüri atölyede ödül alan projeleri belirledi.
Perihan’ın yapımcısı Müge Büyüktalaş, Köprüde Buluşmalar 10.000 dolarlık Destek Ödülü’nü Jamila Wenske’den aldı.
Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü, Ali Vatansever’in Saf isimli projesi Melodika Genel Müdürü Didem Oğuz tarafından verildi.
Lusin Dink’in Kül Mektup adlı projesine, 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü verildi. Ödül alan projenin yönetmen ve senaristi, ikisi 2016 yılı içerisinde Yunanistan’ın Nisiros ve Samos adalarında, ikisi ise online gerçekleşecek 4 aşamalı senaryo atölyesine katılmaya hak kazandı.
Onur Saylak ve Doğu Yaşar Akal’ın ilk uzun metraj projesi Daha Jüri Özel Ödülü’nü Remi Burah’tan aldı.
Yapım Aşaması Atölyesi’nin Kazananları
Köprüde Buluşmalar kapsamında, yapım aşamasında olan filmleri desteklemek amacıyla çekimlerinin en az yarısı tamamlanmış veya post-prodüksiyon aşamasında olan uzun metraj filmlere ve belgesellere açık olan Yapım Aşaması Atölyesi bu yıl beşinci kez düzenlendi. Yapım Aşaması Atölyesi’ne katılmak üzere 5 film seçildi.
* Mr. Gay Suriye, Yönetmen, Senarist: Ayşe Toprak, Yapımcı: Cem Doruk-Aheste Film, Ortak yapımcılar: Antoine Simkine- Les Film D´Antoine, Christine Kiauk- Coin Films
* Babamın Kanatları, Yönetmen, Senarist: Kıvanç Sezer, Yapımcı: Soner Alper- Nar Film Yapım
* Kaygı, Yönetmen, Senarist: Ceylan Özçelik, Yapımcı: Emre Oskay, Sadık Ekinci, Adnan Şapçı- IFP, Ceylan Özçelik- EHY, Ortak yapımcı: Armağan Lale- Filmada
* Eşik, Yönetmen, Senarist, Yapımcı: Erkan Tahhuşoğlu- Şiyara Film, Ayhan Salar- Salar Film
* Kırık Kalpler Bankası, Yönetmen, Senarist: Onur Ünlü, Yapımcı: Kerem Çatay, Yamaç Okur- Ay Yapım
Atölyede yer alan filmlerin off-line kurgularından bölümler izleyen Lorenzo Esposito (Locarno Film Festival), Rickard Olsson (Picture Tree) ve Zsuzsanna Kiraly (Komplizen Film)’den oluşan uluslararası jüri, ödül alacak filmleri belirledi.
Filmin tanıtımı için 30.000 TL tutarında nakit destek sağlayan Anadolu Efes Ödülü Kaygı filminin yönetmeni Ceylan Özçelik ve yapımcıları Emre Oskay, Adnan Şapçı ve Sadık Ekinci’ye Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim Müdürü Simge Balaban tarafından verildi.
Bu yıl Yapım Aşaması Atölyesi’nde ilk kez verilen filmin renk düzenleme ve online kurgu işlemlerini kapsayan Digiflame Ödülü Eşik filminin yönetmeni Erkan Tahhuşoğlu’na ve yapımcıları Erkan Tahhuşoğlu ve Ayhan Salar’a Digiflame Ortak Kurucusu Oğuz Öztürk tarafından verildi.
Kazanan filmin Başka Sinema salonlarında sanal baskı bedelinden (VPF) muaf olarak gösterilmesini sağlayan Başka Sinema Ödülü’nü Mr. Gay Suriye filminin yönetmeni Ayşe Toprak ve yapımcısı Cem Doruk Başka Sinema Direktörü İmre Tezel’den aldı.
Komşular
Köprüde Buluşmalar Türkiye’den sinemacıları yeni ortaklıklara fırsat vermek ve işbirliklerine zemin sağlamak için komşu ülkelerden projelerle bir araya getirdi. Film Geliştirme Atölyesi kapsamında ikinci kez düzenlenen bu platforma komşu ülkelerden projeler, sinemacılar ve kurum temsilcileri davet edildi. Araştırma ve ön görüşme yöntemiyle seçilen 5 Komşular projesi Türkiye’den seçilen projeler ile birlikte katıldıkları sunum çalışmasının ardından Türkiye’den ve uluslararası yapımcılar ile birebir görüşmeler yaptı.
* Gürcistan–Maya, Yönetmen: Tamta Gabrichidze, Yapımcı: Tinatin Kajrishvili- Gemini Film
* İran–Mahmood, Yönetmen: Sina Ataeian Dena, Yapımcı: Amir Hamz- Bonvoyage Films
* Kıbrıs-Smuggling Hendrix, Yönetmen: Marios Piperides, Yapımcı: Thanassis Karathanos- Twenty Twenty Visions
* Suriye - My Favorite Fabric, Yönetmen: Gaya Jiji, Yapımcı: Laurent Lavole- Gloria Films Production, Ibarra Films, Dublin films
* Yunanistan–Entwined, Yönetmen: Minos Nikolakakis, Yapımcı: Minos Nikolakakis, Giorgos Georgopoulos- Multivision, Authorwave
Paneller ve Sinema Dersleri
Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl 9 panel, 1 sinema dersi ve 1 atölye gerçekleştirildi. Panellerden ilki İstanbul Film Festivali direktörü Kerem Ayan, dağıtımcı Emre Akpınar (M3 Film) ve yapımcı Emine Yıldırım (Giyotin Film)’ın katılımıyla yapımcı Cihan Aslı Filiz (Bir Film) moderatörlüğünde yapılan Uzun İnce Yol: Festivaller ve Dağıtım’dı. Panelde festival stratejisi, Türkiye’deki dağıtım modelleri ve bir yapımcı olarak festival ve dağıtım stratejisinin ön hazırlık aşamasında atılan temelleri ve yolculuğu üzerine konuşuldu.
Aynı gün yapılan ikinci panel Filminizi Duyurun: Tanıtım, Sosyal Medya ve Kitlesel Fonlama ise pazarlama danışmanı İmre Tezel (Paz Film Ajansı), sosyal medya danışmanı Nihan Katipoğlu (Medyagaga), kitlesel fonlama proje koordinatörü Seda Kürkçüoğlu (Fongogo) katılımıyla gerçekleşti. Panelde film pazarlama tekniklerinin erken aşamadan itibaren göz önünde bulundurulması, projenin sonraki aşamalarına olan uygulanabilirliği, sosyal medya ve kitlesel fonlamanın pazarlamaya olan katkısı üzerinde duruldu.
Carlos Hagerman, Gerçek Kurmacadan Ne Öğrenebilir: Belgesel Film Yapımında Estetik ve Anlatı Araçları sinema dersinde belgesel film yapımında kurmaca öğelerin kullanımına dair örnekler vererek belgesel dilinin nasıl zenginleştirilebileceğini anlattı.
Sanal Gerçeklik (VR) ve Sürükleyici Hikaye Anlatımı Deneyimi panelinde Müge Özen’in (AC film) moderatörlüğünde Arne Ludwig (HEADTRIP), Benedict Moran (Belgesel Sinemacı), Alper Özyurtlu (Timelooper), Turhan Yiğitbaşı (Gamester) oyun yapımında yaygın olan sanal gerçeklik tekniklerinin film yapım sürecine dahil edilmesi ve izleyici etkileşimine olan etkisi tartışıldı. Sinema dersinin ikinci bölümünde yapılan atölye çalışmasıyla da katılımcılar, çeşitli içeriklerde Sanal Gerçeklik deneyimini yaşama imkanı buldular.
Film Independent ve Global Media Makers panelinde Evrim Kaya’nın moderatörlüğünde Maria Raquel Bozzi (Film Independent), Karin Chien ( dGenerate Films), Kelly Thomas’ın (Extraordinary Renditions) katılımlarıyla Film Independent platformundan ve bu platform aracılığı ile bağımsız film yapımına dair süreçlerden bahsettiler. Bununla birlikte, uluslararası film paylaşım ağı olan Global Media Markers’ın Türkiye ve diğer ülkelere dair uygulamalarına yer verildi.
Tanışma Toplantıları kapsamında düzenlenen Fonlar ve Marketlerle Tanışın ve Festivallerle Tanışın panellerine nitelikli uluslararası film festivalleri, fonlar ve marketlerinin yöneticileri, programcıları gelerek, festivallere başvuru şartlarından, filmlerin kabul edilme aşamaları hakkında bilgi vererek, fonlar ve marketler aracılığı ile filmlerin tanıtılması ve finansman olanaklarına değinildi.
Tür Sinemasına Bakış sinema dersi, geçmişten günümüze tür filmlerinin sinema tarihindeki yeri ve değişimi üzerinde durarak, hem izleyici üzerindeki etkisini hem de yeni teknolojileri kullanarak film yapımını taşıdığı nokta öğretim görevlisi Doç. Dr. Kaya Özkaracalar moderatörlüğünde, Jan Doense (House of Nether Horror), Lindsay Peters (Fantasia IFF) ve Müge Büyüktalaş (MO Film) ile beraber tartışıldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği konusu günümüzde her alanda etkisini göstermekte, Film Yapan Kadınlar sinema dersinde de İsveç, Fransa ve Amerika film endüstrilerinde kadının yeri ve bu ülkelerdeki kurumların cinsiyet eşitliğini korumak adına yaptıkları çalışmalar anlatıldı.
Panel ve sinema dersleri, 13 Nisan’da Galatasaray Üniversitesi’nde Gavin Humphries’in (Quark Films) Yaratıcı Yapımcılık: Yapımcının Gözünden Yaratıcı Süreç üzerine verdiği dersle son buldu. Bir filmin hazırlık aşamasından izleyiciye ulaşmasına kadar olan yolda başvurduğu geliştirme, finasman yöntemlerinin bir filmi ne kadar ileriye taşıyabildiği konuşuldu.