İSTANBUL FİLM FESTİVALİ HESAP ÇIKARDI !
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından on birinci kez AKBANK desteğiyle düzenlenen İstanbul Film Festivali’nin 34’üncüsü, 19 Nisan Pazar günü sona erdi.
İki hafta boyunca 8 salonda, 455 seansta uzun ve kısa metrajlı toplam 171 filmin gösterildiği festivali toplam 130 bin sinemasever izledi. Festival boyunca film gösterimlerinin 100’den fazlası yönetmen, oyuncu ya da yapımcıların katılımıyla gerçekleştirildi.
Festivale film gösterimleri, etkinlikler ve konuklarla yapılan söyleşilerin yanı sıra gösterim iptalleri ve sinema sektörünün sıkıntıları da damgasını vurdu. Kuzey / Bakur filminin kayıt tescil belgesi olmadığı için festivalde gösterilememesinin ardından, festivalin Altın Lale Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Altın Lale Uluslararası Yarışma, FACE İnsan Hakları Yarışması, Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması bölümlerinde gösterilen 33 film, gösterimlerini iptal etme kararı aldı. 13 Nisan Pazartesi günü yapılan bir basın toplantısında festivalin tüm jürileri bu karara destek vererek görevlerinden çekildiler ve festivalin ödül töreni de iptal edildi. Toplantıda, festivallerde gösterilecek Türkiye’de üretilmiş yapımların kayıt tescil belgesi almış olmasını zorunlu tutan “Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in değişmesi ve yerli ve yabancı filmler arasında gözetilen farklı uygulamanın kaldırılmasının sağlanması için tüm sektöre, festivallere, meslek birliklerine dayanışma içinde olma çağrısı yapıldı. Yıllardır sinemacıların dile getirdiği sorunların yeniden gündeme geldiği bu festivali fırsata çevirmenin İstanbul Film Festivali ve Türkiye’de sinema adına en büyük kazanç olacağına inanıyoruz.
Festival sürecince festival konuklarının katıldığı 6 sinema dersi ve panel, 1 konser ve 3 partinin yanı sıra bu yıl onuncu yılını kutlayan Köprüde Buluşmalar kapsamında Türkiye’den sinemacılar ile buluşmak amacıyla gelen yaklaşık 100 uluslararası sinema profesyoneli, atölyelere seçilen proje ve filmlerin yönetmen ve yapımcıları ile yaklaşık 450 toplantı yaptı.
İstanbul Film Festivali, bu yıl ayrıca film gösterimlerinin yanında etkinlikleriyle de Kadıköy yakasına taşındı. Rexx sinemasının 2 salonunda yapılan film gösterimleri, yönetmen söyleşileriyle birlikte ilk hafta sonu Kadıköy sokaklarında Fil’m Hafızası işbirliğinde ücretsiz bir parti de gerçekleştirildi.
Festivalin Destekçileri
34. İstanbul Film Festivali, Festival Sponsoru Akbank’ın yanı sıra Tema Sponsorları Anadolu Efes, NTV, Sabah Gazetesi, Pupa Bilişim, Nescafé Gold, tv2 ve Mubi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi. TC Kültür ve Turizm Bakanlığı festivale büyük destek verirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Beyoğlu Belediyesi de festivale verdiği tanıtım desteğini sürdürdü. 2015 yılında İstanbul Film Festivali konuklarını Renault taşıdı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone, Resmi Taşıyıcı DHL ve Resmi Konaklama Sponsoru Martı Istanbul Hotel’in yanı sıra servis sponsorları Zurich Sigorta, GFK, Memorial Sağlık Grubu, PDR Group, directComn Marketing Group ve AGC destek veriyor.
Metin Erksan’ın başyapıtı Yılanların Öcü, 53 Yıl Sonra Yeniden Beyazperdede
İstanbul Film Festivali’nin Groupama işbirliğiyle sekiz yıl önce başlattığı “Türk Klasikleri Yeniden” projesi için bu yıl Metin Erksan’ın, başrollerini Fikret Hakan, Nurhan Nur, Aliye Rona, Kadir Savun, Şadiye Arcıman ve Erol Taş’ın paylaştığı, 1962 yapımı filmi Yılanların Öcü yenilenerek izleyicilerle buluştu. Fanatik Film tarafından restore edilen filmin TİM Show Center’da gerçekleştirilen özel gösterimine filmin başrol oyuncularından Nurhan Nur’un yanı sıra filmin özgün müziklerini yapan Yalçın Tura ve filmin uyarlandığı özgün romanın yazarı Fakir Baykurt’un kızı Işık Baykurt katıldı.
Festivalin Sinema Onur Ödülleri
Festivalin 3 Nisan’da gerçekleştirilen açılış töreninde yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan’a Sinema Onur Ödülleri takdim edildi.
Festival kapsamında ayrıca Yılmaz Güney’in, başrollerini Nebahat Çehre’yle paylaştığı 1968 yapımı filmi Seyyit Han, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz’in üstlendiği, Tamer Yiğit, Selma Güneri, Erol Taş ve Süleyman Turan’ın rol aldığı Maskeli 5ler ve Süleyman Turan’ın Ekrem Bora’yla başrolünü paylaştığı Temel Gürsu’nun yönettiği Dikkat Kan Aranıyor filmleri de gösterildi. Gösterimlere Nebahat Çehre, Yılmaz Atadeniz, Süleyman Turan ve Temel Gürsu da katılarak izleyicilerle buluştu.
Sinematek ve Onat Kutlar özel panel ve gösterimle anıldı
İstanbul Film Festivali kurucularından Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin bu yıl 50. yılı. Festival hem Sinematek’i, hem de ölümünün 20. yıldönümünde Onat Kutlar’ı özel bir söyleşiyle andı. İstanbul Modern’de gerçekleştirilen söyleşide katılımcılar efsane sinema kurumu Sinematek’i ve Onat Kutlar’ı en yakınlarından, Türkiye sinema tarihinin en hareketli dönemlerinden birine tanık olanlardan dinleme fırsatı buldular. İstanbul Film Festivali’nin 25 yıl boyunca direktörlüğünü yürüten Hülya Uçansu’nun moderatörlüğünü üstlendiği söyleşide festivalin kurucularından ve danışma kurulu onur üyesi sinema yazarı Atilla Dorsay, gazeteci-yazar Zeynep Oral; 13 yıl boyunca festivalin artistik direktörlüğünü yürüten eleştirmen, yazar Vecdi Sayar ile Sinematek’in kurucularından ve ilk üyesi Jak Şalom da konuşmacı olarak yer aldı.
Söyleşinin ardından, Onat Kutlar’ın en sevdiği yönetmenlerinden Luchino Visconti’nin 1963 yapımı başyapıtı Il Gattopardo / Leopar gösterildi. Onat Kutlar’ın 1967 yılında Sinematek’in yayını olan Yeni Sinema Dergisi’ne yazdığı Visconti yazısı da festival kataloglarında ve festivalin internet sitesinde yer aldı.
Festivalde Bu Yıla Özel Bölümler
Festivalin artık gelenekselleşen Akbank Galaları, Dünya Festivallerinden, Ustalar, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Geceyarısı Çılgınlığı ve Çocuk Mönüsü bölümlerinin yanı sıra 2015 yılına özel bölümleri de dikkat çekti.
İstanbul Film Festivali bu yıl, Balkan ülkelerinin sinemasına özel bir bölüm hazırladı. Balkanlar: Ateşin Sineması, bize çok yakın bu bölgenin en iyi ve en güncel sinema örneklerini bir araya getirdi ve bu bölüm kapsamında 7 film gösterildi. En çok kutsanan ve en çok eleştirilen toplumsal kurum olan aile festivalin Aile Bağları bölümünde ele alındı.
İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. yılında, Türkiye sinemasının 100. yılına ithafen gerçekleştirdiği proje için üretilen ve ülkenin sinema tarihine güncel bir yaklaşımla katkı sağlayan kısa filmler, Ufak Hakikatler başlığı altında festivalde bir arada gösterildi.
İstanbul Film Festivali ve Goethe-Institut işbirliğiyle hazırlanan Alman Canlandırma Sineması bölümünde DOK Leipzig Uluslararası Belgesel ve Canlandırma Film Festivali’nin Canlandırma Bölümü Yöneticisi Annegret Richter’in hazırladığı iki bölümlü canlandırma programı gösterildi.
Yeni Arjantin Sineması’nın en önemli temsilcileri arasında sayılan senarist ve yönetmen Lisandro Alonso’nun tüm filmleri Türkiye’de ilk defa festival kapsamında izleyiciyle buluştu.
Festivalin Konukları
Festivalde yapılan 455 gösterimden 115´i filmin yönetmen, oyuncu, senarist veya yapımcıların katılımıyla gerçekleştirildi. Festivale konuk gelen yönetmen, yapımcı ve oyuncular, gösterimler öncesinde filmlerini izleyicilere sunup, film sonrasında sinemaseverlerin sorularını yanıtladı.
İstanbul Film Festivali´ne bu yıl Rolf De Heer, Lone Scherfig, Christian Petzold, Raoul Peck, Elmer Bäck gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda yönetmen, yapımcı ve oyuncu filmlerini sunmak için İstanbul’a geldi. Festivalde gösterimi iptal olan filmlerin yönetmenleri de filmlerinin seanslarında izleyicilerle buluştu. Taksi filminin gösteriminde okunması için yönetmen Cafer Panahi bir destek mesajı gönderdi. Taşlara Yazılmış Hatıralar ve Krala Mektup filmlerinden Shawkat Amin Korki, Hisham Zaman ve Mehmet Aktaş, Türkiye yapımı filmlere destek olmak için filmlerinin gösterimini iptal etseler de festivalde seyirciyle buluştular. Ayrıca Veit Helmer, Amal Ramsis, Guy Myhill, Ayat Najafi, Chiara d’Anna, Jan-Willem van Ewijk, Najwa Najjar, Anne Benjamin ve Guillaume Clere, Suha Arraf, Kris Thykier, Konstantina Stavrianou, Reza Mirkarimi, Nima Javidi, Jamshid Mahmoudi, Syllas Tzoumerkas, Angeliki Papoulia, Wasim Zakir, Tom Hardiman, Brice Cauvin, Fatemeh Motamed Arya, Samuel Theis, Angélique Litzenburger, Paul Poet, Kevin Eastwood, Jens Östberg, Fatmir Koçi, Margarita Manda, Michael Sturminger, Matthew Myers, Bahman Ghobadi, Fabrizio Ferracane, Klaus Maeck, Gerard Johnson, Vikram Mohinta, Duccio Chiarini, Laurent Bécue-Rénard, Rüdiger Suchsland, Luigi Lo Cascio, Dana Ivgy, Nelly Tagar, Gust Van den Berghe, Ernesto Daranas Serrano ve Amir Fekri ile jüri üyeleri Bence Fliegauf, Cedomir Kolar, George Ovashvili, Paul Poet, Syllas Tzoumerkas, Wieland Speck de 34. İstanbul Film Festivali’nin konuğu olarak 4-19 Nisan tarihleri arasında İstanbul’daydılar.
İstanbul Film Festivali’ni izlemek için yurtdışından gelen 350’yi aşkın konuğun arasında Venedik, Cannes, Berlin, Selanik, Moskova, Hamburg, Batum, Göteburg, Saraybosna, Busan, Sofya, Amiens, Tiflis, Locarno, Fantasia, Erivan, Vilnius, Odessa, Karlovy Vary, Forum des Images gibi uluslararası film festivallerinin temsilcileri de vardı.
Köprüde Buluşmalar
Düzenlenmeye başladığı 2006 yılından bu yana 29 film projesinin tamamlanmasına önayak ve 36 farklı projeye 430 bin Euro’ya yakın kaynak yaratan Köprüde Buluşmalar bu yıl onuncu yaşını kutladı.
Köprüde Buluşmalar kapsamında Türkiye’den 8 uzun metraj ve 2 belgesel film projesi ile post prodüksiyonuna devam eden 1 uzun metraj ve 1 belgeselin sunumları yapıldı. Film Geliştirme Atölyesi’nde yapılan sunumların ardından Gabrielle Dumon (Le Bureau Films), Giovanni Robbiano (Mediterranean Film Institute - MFI), Khalil Benkirane (Doha Film Institute), Meinholf Zurhorst (ZDF), Sergio Garcia De Leaniz (Eurimages)’den oluşan uluslararası jüri ödül alan projeleri belirledi.
Bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Film Geliştirme Atölyesi’nin kazanan projeleri:
• Nebula’nın yönetmeni Tarık Aktaş, Köprüde Buluşmalar 10.000 dolarlık Destek Ödülü’nü,
• Zekeriya Aydoğan’ın Bir Baba ve Oğulun Ölümü projesi, Fransa Ulusal Film Merkezi (CNC) tarafından verilen 10.000 Avro Destek Ödülü’nü,
• Mahmut Fazıl Coşkun’un Anons isimli projesi, tüm ses prodüksiyonunu kapsayan Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü’nü,
• Sinem Sakaoğlu’nun Çarpık Ev adlı projesi, 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü’nü almaya hak kazandı.
Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu tarafından desteklenecek projeler:
• Mehmet Can Mertoğlu – Albüm / Album – 30.000 AVRO (Prodüksiyon Desteği)
• Hüseyin Karabey - Hamarat Apartmanı / Hamarat Apartment- 20.000 AVRO
• Nefin Dinç – Antoine Köpe’nin Hatıraları/ The Memoirs of Antoine Köpe – 20.000 AVRO
• Melisa Önel – 16 – 10.000 AVRO
• Çayan Demirel – Kardeş Türküler / Songs of Fraternity – 10.000 AVRO
• Erol Mintaş – Kargalar / Crows – 15.000 AVRO
• M. Cem Öztüfekçi – Boş Zamanlar / Idle Moments – 10.000 AVRO
Festival programındaki gösterim iptallerinin ardından, yapım Aşaması Atölyesi’ne katılma hakkı kazanan filmlerden üçü, sunumlarını yapmama kararı aldı ve bu doğrultuda, Köprüde Buluşmalar Yapım Aşaması Ödülleri’nin iptaline karar verildi.
Uluslararası Basında İstanbul Film Festivali
Dünya basını her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul Film Festivali’ne büyük ilgi gösterdi. Festivale yurtdışından ve uluslararası basının Türkiye temsilcilerinden oluşan 100’e yakın basın mensubu ve film eleştirmeni katıldı.
34. İstanbul Film Festivali haberleri, Screen International, Variety, Indiewire, The Hollywood Reporter, Film New Europe, Sight and Sound, Cahiers du Cinema, Cineuropa gibi önde gelen sektörel yayınların yanı sıra, The Guardian, The Wall Street Journal, The Huffington Post, The Evening Standard, The Times, El Sol de Mexico, Le Figaro, Le Monde, El Pais, Süddeutsche Zeitung, Die Tageszeitung, Die Presse, Der Spiegel, De Telgraaf, Politika, Daily Star gibi saygın gazetelerde yer almaya başladı. Önde gelen uluslararası haber ajansları Reuters, Associated Press, ANSA, EFE, AFP ve ayrıca Euronews, İtalyan RAI Televizyonu, Yunan ALPHA Televizyonu, Rudaw TV, Bloomberg, Çin Devlet Televizyonu ve Radyosu, WDR Radyoları, Radio Romania, Radio Belgrad temsilcileri de 34. İstanbul Film Festivali’ni takip ettiler.
34. İstanbul Film Festivali süresince, Avrupa Birliği tarafından desteklenen genç film profesyonelleri birliği Nisi Masa, aralarında uluslararası ve ulusal katılımcıların olduğu bir film eleştirmenliği atölyesi düzenleyerek, ilk hafta bir adet, ikinci hafta günlük olarak “Nisimazine” gazetesi hazırladılar.