Sinema Haberleri

GÜRCÜ YÖNETMEN IOSSELIANI YAŞAMINI YİTİRDİ

18 Aralık 2023 Pazartesi 17:42

Pastorale ve Favourites of the Moon  gibi filmlerle tanınan Gürcü yönetmen Otar Iosseliani, 89 yaşında yaşamını yitirdi. Sovyetler Birliği'nde doğmuş Iosseliani, sinema kariyerinin uzun bölümünü kariyerinin  Fransa'da geçirmiş, burada ayrıldığı ülkeyi eleştiren filmler yaparak geniş izleyici kitlesi kazanmıştı.

Gürcistan Başbakanı Garibaşvili, Iosseliani'nin ölüm haberinden derin üzüntü duyduğunu söyledi ve onu Gürcü sanatının "onurlu bir figürü" olarak nitelendirdi.

Tiflis'te doğan Iosseliani, ilk uzun metrajlı filmi Falling Leaves'i 1966'da çekti. Cannes Film Festivali'nde iki ödül aldı.

Pastorale filminin Berlin Film Festivali'ndeki başarısından sonra 1982'de Fransa'ya taşındı. Kendi ülkesinde başarıya ulaşmaktan umudunu kesmişti.

1984 yapımı Favourites of the Moon ise Venedik'te Jüri Özel Ödülü'nü kazandı. 

Iosselliani 2010'da Malatya Film Festivali'nden, 2011'de Münih Uluslararası Film Festivali'nden yaşam boyu başarı ödülleri almıştı.



Diğer Haberler

MICHAEL MANN KENDİNİ VURDU
MICHAEL MANN KENDİNİ VURDU
01 Kasım 2026 Pazar 15:40

RECEP İVEDİK 8 GELİYOR
RECEP İVEDİK 8 GELİYOR
30 Ekim 2026 Cuma 14:08

PATRICK STEWART YAŞAMINI YİTİRDİ
PATRICK STEWART YAŞAMINI YİTİRDİ
29 Ekim 2026 Perşembe 20:57

ELKE SOMMER YAŞAMINI YİTİRDİ
ELKE SOMMER YAŞAMINI YİTİRDİ
29 Ekim 2026 Perşembe 20:40