Sinema Haberleri

EN ´POLİTİK´ OSCAR...

26 Şubat 2017 Pazar 10:27

Amerikan Sinema Akademisi’nin ödülleri bu gece sahiplerini buluyor. Bir yandan geçen yıl çok ‘beyaz’ olduğu için özellikle ‘siyahi’lere göz kırpan aday listesi, öte yandan Trump’a karşı bilenen sinema kamuoyu derken bizi son derece ‘politik’ gövde gösterilerinin olması muhtemel bir tören bekliyor. Gecenin favorisi 13 dalda 14 adaylıkla ‘La La Land’. Bu yıl 89’uncusu verilecek Oscar’ların genel profilini 10 soruyla çıkaralım dedik...

‘La La Land’ geceye damga vurur mu?
Oscar tarihinin rekortmen filmleri, toplam 14 daldaki adaylıklarıyla ‘All About Eve’ ve ‘Titanic’ idi. ‘La La Land’, 13 dalda 14 adaylıkla bu yılın öne çıkanı. Damien Chazelle imzalı yapım ‘Müzikallerin altın çağı’ denen döneme saygı duruşunda bulunurken belli bir noktadan sonra “Yeterince romantik takıldık, biraz da günümüze gelelim, ayaklarımızı yere basalım” diyor. Filmi kitleler de eleştirmenler de çok beğendi. Keza Akademi de beğenmiş görünüyor. Muhtemelen ‘En İyi Film’de mutlu sona ulaşacak, ‘En İyi Yönetmen’ dalında denge kabilinden ödül ‘Moonlight’ın yaratıcısı Barry Jenkins’e gidebilir ama Damien Chazelle’in alması da sürpriz olmaz.

Neden çok ‘politik’?
Geçen yıl başta siyahiler olmak üzere ‘öteki’leri konu edinen filmlerin azlığı, siyahi oyuncu ve yönetmenlerin aday olmaması gibi etkenler, ‘Oscars so white’ (‘Oscar’lar çok beyaz’) sloganıyla yola çıkılan bir kampanyaya yol açmıştı. Akademi bu durumu düzeltmek için hemen harekete geçti, üye yapısını farklı kültürlerden isimlerden oluşturmaya ve erkek çoğunluktan daha dengeli bir yapıya kavuşturmaya karar verdi. Sonuç? ‘En İyi Film’ dalındaki dokuz yapımdan üçü (‘Moon-
light’, ‘Fences’ ve ‘Hidden Figures’) siyahilerle ilgili. Keza oyuncu dallarında da çok sayıda siyahi isim aday...

Trump’çıların en sevdiği film hangisi?
Bu yıl ilk dokuzdaki filmlerin politik kodları var. Sektörün en güçlü dergisi ‘The Hollywood Reporter’, ‘Oscar özel sayısı’ için yaptığı araştırmada Donald Trump’a oy veren seçmenlerin anti-militarist bir karakteri anlatmasına rağmen alttan alta milliyetçilik yapan Mel Gibson’ın ‘Hacksaw Ridge’ filmini beğendiklerini ve ödülü bu yapımın kazanmasını istediklerini saptamış. Hillary Clinton’a oy veren seçmenlerin tercih ettiği filmse siyahi kadın matematikçilerin ülkeye katkı yaparken bile ırkçı muameleye maruz kalmalarını anlatan ‘Hidden Figures’müş.

Konuşmalar damga vurur mu?
Malum, kazananların konuşmaları genellikle annesine, babasına, karısına, çocuklarına ve yapımda ve yayında emeği geçenlere yöneliktir. Ama bu kez konuşmaların politik ve Başkan Trump’a yönelik olması bekleniyor. Aslında işaret fişeğini, ‘Altın Küre’de ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü kazanan Meryl Streep yakmış ve eleştirileriyle Trump’ı bir hayli kızdırmıştı. Bu konuda ünlü yazar John Irving, ‘The Hollywood Reporter’da, “Kısa, etkili ve dikkate alınır bir konuşma nasıl olmalıdır?” diye bir yazı bile kaleme aldı. Michael Moo-
re ise yapılacak konuşmalar için “Bu bir fırsat. Mutlaka konuşun ve eleştirilerinizi dile getirin. Çünkü bütün dünya sizi izliyor olacak” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Gecenin rekortmeni kim?
Bu unvan çok uzun süredir hep aynı kapıyı çalıyor: Meryl Streep. Amerikan sinemasının bu muhteşem yeteneği, ‘Florence Foster Jenkins’ filmindeki performansıyla 20. kez Oscar’a aday. Streep ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalında iki kez (‘Sophie’nin Seçimi’ ve ‘Demir Leydi’), ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da ise bir kez (‘Kramer Kramer’e Karşı’) ödülün sahibi olmuştu.

Hasretini sona erdirecek var mı?
İki yıl önce Diane Warren, ‘En İyi Orijinal Şarkı’ dalında yedinci kez aday olmuş ve makûs talihini yenemeyerek geceden eli boş dönmüştü. Geçen yıl ise Leonardo DiCaprio, dört kez aday olup kazanamadığı ‘En İyi Erkek Oyuncu’ dalındaki ödüle, beşinci adaylığında ‘The Revenant’taki performansıyla uzanmıştı. Bu gece bu türden öykülere tanıklık etmeyeceğiz.

‘Moonlight’ kazanırsa ne olur?
Bir hayatın üç ayrı evresine göz atarken ele aldığı karakterin kişiliğini ve cinsel kimliğini bulma çabasını perdeye taşıyan ‘Moonlight’, sinema tarihinin en etkileyici eşcinsel aşk hikâyelerinden birini anlatıyordu. Bugüne kadar merkezinde eşcinsel bir karakter olan hiçbir yapım ‘En İyi Film’ dalında ipi göğüslemedi. ‘Moonlight’ın bu kategoride ‘Mutlu son’a ulaşmasının tarihsel açıdan böyle bir önemi de olacak.

Geceyi kim sunacak?
Bu geceki tören, sunucu, seslendirme sanatçısı ve oyuncu Jimmy Kimmel’dan sorulacak. Bizde pek tanınmayan Kimmel’ın nasıl bir performans göstereceği elbette merak konusu. Anketlere göre geçmiş sunuculardan en çok beğenilen isim Ellen DeGeneres. Keza Billy Crystal ve Chris Rock da iz bırakan sunucular arasında.

Oscar’ı en çok önemseyen ‘Başkan’ kim?
Bu gece eleştiri oklarının üzerinde olması beklenen Donald Trump, aslında Oscar törenlerinin müdavimlerinden. ‘Başkan’, tam dört kez (2001, 2004, 2006 ve 2011) törenleri bizatihi yerinde izlemiş, ayrıca attığı ‘tweet’lerle de Oscar’ı ne kadar önemsediğini göstermiş.

Ya Farhadi kazanırsa?
‘Yabancı Dilde En İyi Film’ adaylarından biri de Asghar Farhadi’nin ‘Satıcı’sı. Malum İranlı yönetmen, ‘vize yasağı’nı protesto etmek amacıyla Oscar törenine katılmayacak (Öte yandan bu gece Farhadi’ye destek için Londra’da ‘Satıcı’nın halka açık gösterisi gerçekleşecek). Bahislerde favori ‘Toni Erdmann’ ama Akademi, sırf Trump’a nazire olsun diye bile ‘Satıcı’yı ödüllendirebilir ve gecenin ‘politik’
etiketli unsurlarından biri de bu dal olabilir. UĞUR VARDAN (HÜRRİYET/26.02.2017)



Diğer Haberler