Sinema Haberleri

EMEK BİZİM´DEN ATİLLA DORSAY´A SORULAR

02 Mayıs 2016 Pazartesi 08:34

EMEK SİNEMASI´NIN 1 MAYIS TARİHİ ve EMEK SİNEMASI´NI YIKAN SERMAYE PROJESİNDE HUZUR BULAN ATİLLA DORSAY´A SORULAR

Bugün 1 Mayıs. İşçi ve Emekçi Bayramı. T24’te ‘Yeni Emek: Nasıl Bir Şey Olacak?’ başlıklı bir yazıyla karşılaşıyoruz:
http://t24.com.tr/…/at…/yeni-emek-nasil-bir-sey-olacak,14454

Sabah Gazetesi’nde kalem oynatırken, Emek Sineması yıkılırsa yazmayı bırakacağını ilan eden Atilla Dorsay’ın imzasını taşıyor. Emek Sineması’nı yıkan Grand Pera’daki kopya salonda “eski Emek’in estetiğini ve huzurunu yeniden bulduğunu” söylüyor Dorsay.

Soruyoruz kendisine: Huzur bunun neresinde? 12 Eylül darbesinden sonraki ilk 1 Mayıs kutlamasının yapıldığı Emek Sineması’nın yıkılmasında mı huzur? Sokağa açılan, kentin kültürüyle bütünleşmiş bir sinema salonunun dev şirketlere müşteri çekecek bir süs eşyasına çevrilmesinde mi huzur? Mekânın geçmişiyle hiçbir alakası olmayan bir tarih kopyasında, “görkemlilik” şovunda mı buluyor huzuru Atilla Dorsay?

Soruyoruz kendisine: Tarihten anladığı nedir? Emek Sineması’nın tarihi metre hesapları mıdır kendisi için? Koltuklar, localar, süslemelerden mi ibarettir bu tarih? Yoksa o mekânı gösterimleriyle, 1 Mayıs’ıyla, filmleriyle, seyir kültürleriyle var eden insanların tarihi midir? 7 Nisan 2013’te tazyikli su ve gaza boğulan insanların tarihi midir?

Evet Emek Sineması, 1987’de 1 Mayıs kutlamasına sahne oldu. Yıllar sonra, 2011 yılında, sinemalarına sahip çıkan insanlar 1 Mayıs’ı kutlamak üzere yine Emek’in yanı başında, Yeşilçam Sokak’taydı.

Şimdi soruyoruz Dorsay’a: Emek Sineması’nın AVM sermayesine armağan edilmiş kopyasında 1 Mayıs kutlanır mı dersiniz sayın Dorsay? Bir mekanın geleceği, ne için kullanılacağından, kimler tarafından kullanılacağından, neye alet edileceğinden bağımsız düşünülebilir mi?

Evet Dorsay’ın tahmini doğru. 1 Mayıs’ı Emek’te kutlayan o insanlar bu görkem pazarına adımlarını atmayacak. Ama kendisinin anlamadığı bir şey var, o insanlar olmadan kültür de olmaz, sinema da olmaz, tarih de olmaz, gelecek de olmaz.

Emek sermayeyle asla uzlaşmayacak!

Emek Bizim İstanbul Bizim!



Diğer Haberler