Sinema Haberleri

ÇETİN ÖNER YAŞAMINI YİTİRDİ

14 Eylül 2016 Çarşamba 23:09

Yazar, oyuncu, yönetmen Çetin Öner yaşamını yitirdi. Yarın cenazesi ikindi namazı sonrası Karşıyaka Camii´nden kaldırılacak...


Çetin Öner kimdir?
1943 yılında Kayseri’nin Sarız ilçesinde doğdu. Kabardey kökenli olan Öner, Adıgelerin Ğogull ailesine mensuptur. Çocukluğu Binboğa eteklerinde ve Çukurova’da geçen Öner, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Banka İşletmesi Bölümü´nden mezun olduktan sonra, 1963 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu´na girdi. Burada, 40´tan fazla oyunda görev aldı. 3 yıl boyunca Tiyatro İşçileri Sendikası (TİSEN) Ankara Şube Başkanlığı görevinde bulundu. 1972-1973 yılları arasında Milliyet Gazetesi´nin Sanat Dergisi Ankara Temsilciliği´ni yürüttü. Olay ve Barış gazetelerinde tiyatro eleştirileri yazdı.
1973 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu´nda (AST) sanat yönetmenliği görevinden ayrılarak, TRT´de prodüktör olarak göreve başladı. TRT´nin ilk yerli televizyon dizisi olan, Aziz Nesin´in yazdığı "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz"ı yönetti. Birçok televizyon oyununda oynadı.
1981 yılında Radyo TV Muhabirleri Derneği’nce Yılın TV yıldızı, 1982 yılında Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından Yılın Yayıncısı seçildi..
1972 yılında Yeni A dergisinde ilk öyküsü Keklik, 1975’de ilk kitabı Gülibik yayınlandı. Kitap 1978 yılında Almanca’ya çevrilerek bu ülkede değişik yayınevlerince 5 kez basıldı. Gülibik öyküsü ZDF-TRT ilk ortak yapımı olarak filme çekildi. Kitap, Almanca konuşulan tüm ülkelerde okuma kitabı olarak okullara tavsiye edildi.
Ulusal ve uluslararası birçok ödül kazanan Çetin Öner´in "Gülibik" dışında 6 adet çocuk kitabı ve “Dağlara Yazılıdır” adlı romanı ile bir incelemesi vardır.
Ferhan Ergüler



Diğer Haberler