Sinema Haberleri

´KÖPRÜDE BULUŞMALAR´ ÖDÜLLERİ DAĞITILDI

16 Nisan 2015 Perşembe 21:44

34. İstanbul Film Festivali kapsamında 15-16 Nisan 2015 tarihlerinde bu yıl onuncu kez düzenlenen Köprüde Buluşmalar´da uluslararası jüri, ödül alacak projeleri belirledi. Türkiye-Almanya Ortak Yapım Fonu tarafından desteklenecek projelere üç kurumun temsilcileri tarafından karar verildi. Ödül ve fon desteği alan proje ve filmler bir törenle duyuruldu.

Film Geliştirme Atölyesi’nin Kazanan Projeleri

Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl sekizincisi gerçekleştirilen Film Geliştirme Atölyesi’ne yapılan 120 başvuru arasından 10 proje seçildi.

Anons (Mahmut Fazıl Coşkun)
Av (Emre Akay)
Bir Baba ve Oğlun Ölümü (Zekeriya Aydoğan)
Çarpık Ev (Sinem Sakaoğlu)
Hafiye (Mehmet Sait Korkut)
Hayatı Beklerken (Ayşe Toprak)
Herşey O.K (Theron Patterson)
Iguana Tokyo (Kaan Müjdeci)
Nebula (Tarık Aktaş)
Yanlama (Dağhan Celayir)

Gabrielle Dumon (Le Bureau Films), Giovanni Robbiano (Mediterranean Film Institute - MFI), Khalil Benkirane (Doha Film Institute), Meinolf Zurhorst (ZDF), Sergio Garcia De Leaniz (Eurimages)’den oluşan uluslararası jüri atölyede ödül alan projeleri belirledi.

Nebula’nın yönetmeni Tarık Aktaş, Köprüde Buluşmalar 10.000 dolarlık Destek Ödülü’nü Gabrielle Dumon’dan aldı.

Zekeriya Aydoğan’ın Bir Baba ve Oğulun Ölümü projesine, Fransa Ulusal Film Merkezi (CNC) tarafından verilen 10.000 Avro Destek Ödülü’nü, Fransa Kültür Ataşesi Fanny Aubert Malaurie takdim etti.

Tüm ses prodüksiyonunu kapsayan Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü, Mahmut Fazıl Coşkun’un Anons isimli projesine Melodika Genel Müdürü Didem Oğuz tarafından verildi.

Sinem Sakaoğlu’nun Çarpık Ev adlı projesine, 4 aşamalı Akdeniz Film Enstitüsü (MFI) Senaryo Atölyesi Ödülü’nü, MFI’dan Giovanni Robbiano verdi. Ödül alan projenin yönetmen ve senaristi, ikisi 2015 yılı içerisinde Yunanistan’ın Nisiros ve Samos adalarında, ikisi ise online gerçekleşecek 4 aşamalı senaryo atölyesine katılmaya hak kazandı.

Yapım Aşaması Atölyesi

Köprüde Buluşmalar kapsamında, yapım aşamasında olan filmleri desteklemek amacıyla çekimlerinin en az yarısı tamamlanmış veya post-prodüksiyon aşamasında olan uzun metraj filmlere ve belgesellere açık olan Yapım Aşaması Atölyesi bu yıl beşinci kez düzenlendi. Yapım Aşaması Atölyesi’ne katılmak üzere 5 film seçildi.

12 Nisan günü gerçekleşen gösterim iptalinin ardından festivalin Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Uluslararası Yarışma, İnsan Hakları Yarışması, Yarışma Dışı ve Yeni Türkiye Sineması bölümlerinde gösterilen filmlerin büyük çoğunluğu filmlerini göstermeme kararı aldı. 34. İstanbul Film Festivali’nde gerçekleştirilmesi planlanan Altın Lale Uluslararası Yarışması’nda yer alan film gösterimlerinin devam edeceği ancak Ulusal ve Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Belgesel Yarışmaları ile festivalin kapanış töreninin iptal edildiği açıklandı.

Bu gelişmeler paralelinde, Yapım Aşaması Atölyesi’ne katılma hakkı kazanan filmlerden üçü, sunumlarını yapmama kararı aldı ve bu doğrultuda, Köprüde Buluşmalar Yapım Aşaması Ödülleri’nin iptaline karar verildi.

Yapım Aşaması Atölyesi’ne katılan yaklaşık 50 dağıtımcıya, satış şirketi ve festival temsilcilerine filmini sunan 2 film aşağıdaki gibi:

Ben Apaçi Değilim (Yönetmen: Aytunç Akad, Yapımcı: Cahit Binici, Onur Koçak, Yekta Kurtçebe Yapım Şirketi: İkinci Parti Prodüksiyon)

Mavi Bisiklet (Yönetmen ve Yapımcı: Ümit Köreken Yapımcı: Ümit Köreken Yapım Şirketi: Drama Film Prodüksiyon)

Atölyede yer alan filmlerin off-line kurguları Karel Och (Karlovy Vary Film Festival), Rickard Olsson (Picture Tree International GMBH) ve Stienette Bosklopper (Circle Films) tarafından izlendi ve ardından filmlerin yönetmen ve yapımcıları ile birebir görüşmeler yapıldı.


Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu

Törende ayrıca, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul Film Festivali Köprüde Buluşmalar, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonu işbirliğinde oluşturulan ve bu yıl 5. kez iki ülke arasındaki ortak yapımlar için teşvik sunmayı amaçlayan Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu tarafından desteklenecek projeler açıklandı.

Başvuru yapan 10 proje arasından, kurum temsilcilerinden oluşan jüri tarafından oybirliğiyle seçilen 7 proje fon ile desteklenecek.

Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu’nun destekleyeceği projeler şunlar:

Mehmet Can Mertoğlu – Albüm / Album – 30.000 AVRO (Prodüksiyon Desteği)
Ortak Yapımcılar: Yoel Meranda- Kamara Film (TR), Alexander Ris- Neue Mediopolis Filmproduktion (DE)

Hüseyin Karabey - Hamarat Apartmanı / Hamarat Apartment- 20.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Hüseyin Karabey- Asi Film (TR), Alexander Ris- Neue Mediopolis Filmproduktion (DE)

Nefin Dinç – Antoine Köpe’nin Hatıraları/ The Memoirs of Antoine Köpe – 20.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Gamze Paker – Atlantik Film (TR), Titus Kreyenberg- Una Film (DE)

Melisa Önel – 16 – 10.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: İpek Kent- Yedi Film (TR), Ufuk Genç- Cine Chromatix (DE)

Çayan Demirel – Kardeş Türküler / Songs of Fraternity – 10.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Ayşe Çetinbaş- Surela Film (TR), Zülfiye Akkulak- Newa Film (DE)

Erol Mintaş – Kargalar / Crows – 15.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Erol Mintaş- Mintaş Film (TR), Verena Graefe-Hoet (DE)

M. Cem Öztüfekçi – Boş Zamanlar / Idle Moments – 10.000 AVRO
Ortak Yapımcılar: Annamaria Aslanoğlu- İstos Film (TR), Titus Kreyenberg- Una Film (DE)

Komşular Projesi

10. yılında Köprüde Buluşmalar ilk defa Komşular projesi kapsamında komşu ülkelerden film projeleri davet etti. Bu projedeki amaç komşularımız ile kültürel alışverişi ve diyaloğu artırarak ortak yapımlarda yeni işbirliklerine önayak olmak ve aynı veya benzer kültürlere sahip yaratıcıların birlikte çalışmasını sağlamak idi. Projeler atölye boyunca uluslararası sinema profesyonelleri ile 80’e yakın toplantı yaptı. Köprüde Buluşmalar’ın Komşular bölümüne katılan 3 proje aşağıdaki gibidir:

Forgiveness (yönetmen Sadaf Foroughi, yapımcı Majid Barzegar) - Iran
Manji (yönetmen Tinatin Kajrishvili, yapımcı Lasha Khalvashi) - Gürcistan
Radiogram (yönetmen Rouzie Hassanova, yapımcı Gergana Stankova) - Bulgaristan


Paneller ve Sinema Dersleri

Köprüde Buluşmalar kapsamında bu yıl 5 – 16 Nisan tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleştirilen
11 panel ve sinema dersi sinemacılar tarafından ilgiyle takip edildi.

“Belgesel Film Yapımında Gerçeği Ele Alırken Farklı Yaklaşımlar” sinema dersinde, Her Gün İsyan’ın yönetmen ve yapımcılarından Arash T. Riahi, dinleyicileri belgeselde yaklaşımlar ve çeşitli alt türler hakkında bilgilendirdi.

Reha Erdem, Kosmos filminin gösteriminin ardından, katılımcılarla sinema dersinde buluştu.

Deneyimli kurgu editörü Çiçek Kahraman, “Algının Şekillendirdiği Kurgu” dersinde, kendi kurguladığı filmlerden örnekler göstererek kurgunun doğası ve filme kattığı bakış açıları üzerine katılımcılarla konuştu.

“Yaratıcı Avrupa Platformu” paneli, Bulgaristan Yaratıcı Avrupa Platformu Yöneticisi Kamen Balkanski ve Yaratıcı Avrupa Türkiye Masası Koordinatörü Hale Ural’ın katılımıyla yapıldı. Medya başvuruları ile ilgili detaylı bilginin paylaşıldığı panelin moderatörlüğünü Kusursuzlar filminin yapımcısı Emine Yıldırım üstlendi.

Yeşilçam sinemasının popüler uyarlamaları ve kopya kültürü üzerine çektiği Motör: Kopya Kültürü ve Popüler Türk Sineması belgeselinin ardından Cem Kaya, Yeşilçam’ın ünlü avantür filmlerinin yönetmeni Kunt Tulgar ve Dirty Cheap Creative kurucu ortağı, yönetmen ve yapımcı Ali Yorgancıoğlu’nun da katılımıyla, düşük bütçelerle film üretmek üzerine bir sinema dersi gerçekleştirdi.

“Bi şey mi unuttum? Pazarlama!” adlı sinema dersinde, Christina Pelekani ve Tuğçe Taçkın, önce dünya üzerindeki klasik ve alternatif pazarlama modelleri ve ardından Türkiye’deki pazarlama tercihleri üzerine konuştular.

ABD Konsolosluğu’nun desteğiyle gerçekleşen, “Dağıtım, İzleyici Katılımı ve Finansman Yöntemlerinde Yeni Akımlar” panelinde, Archer Gray‘den Shani Geva, Film Presence’den Merrill Sterritt ve aynı zamanda SPI International’ın Türkiye temsilcisi olan, Filmbox yöneticisi Güney Yasavur konuşmacı olarak yer aldı. Tuğçe Taçkın’ın moderatörlüğündeki panelde, online fonlama, izleyici kitlesi oluşturma ve alternatif gösterim mecraları hakkında bilgi verildi.

Bu yıl ilk defa gerçekleşen, “Ortak Yapım Marketleri ve Eğitim Programları İle Tanışma” ve “Fonlarla Tanışın” panellerinde, Berlinale, Cinéfondation, EAVE, Sırbistan Film Merkezi, Eurimages, City of Sarajevo gibi dünyanın önde gelen market ve fon yöneticileri, hem kurumlarına başvuru süreçleri hakkında bilgi verdiler hem de katılımcıların sorularını yanıtladılar.

Senaryo danışmanı Anita Voorham ve aynı zamanda Köprüde Buluşmalar Yapım Aşaması koordinatörü de olan, sektör danışmanı Tobias Pausinger, senaryo aşaması ve yazım sürecine ilişkin verdikleri sinema dersinde, farklı çalışma yöntemleri üzerine fikir ve ipuçları paylaştılar.

Köprüde Buluşmalar sinema dersleri, İsrail Film Fonu Yöneticisi Katriel Schory’nin “Film Yapım Sürecinde Yaşanan Zorluklar” konulu sinema dersiyle son buldu. Schory derste, ekip çalışması, finansman geliştirme ve ortak yapımlar dünyası üzerinde durdu.






Diğer Haberler