Sinema Haberleri

´GEZİ´Yİ UNUTMAMAK İÇİN !

13 Haziran 2015 Cumartesi 09:23

Gazeteci, yazar, televizyon programcısı Gürkan Hacır´ın yönettiği Haziran Yangını belgeseli İstanbul´da Beyoğlu, Cinemajestic, Cinemaxium (Akasya), Cinemaximum (Zorlu), Moda, Ankara´da Büyülü Fener (Kızılay), Eskişehirde Cinema Pink´te gösterime girdi.
Belgesel, Gezi Direnişi sırasında Ankara´da polis kurşunuyla yaşamını yitirmiş Ethem Sarısülük´ün öyküsünü ve 2013 Mayıs´ında Taksim Gezi Parkı´na AVM yapılmak istenmesi üzerine İstanbul´da başlayan eylemleri anlatıyor.

MURAT ERŞAHİN (sinemamuzik.com): ´... Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük´ün hikayesi. Gazeteci, yazar ve televizyon programcısı kimlikleriyle tanıdığımız Gürkan Hacır imzalı belgesel, Sarısülük´ün bir polis memurunun tabancasından çıkan kurşun sonucu hayatını kaybetmesini; Ethem´in ailesi, yakınları ve olayın tanıklarının ifadeleriyle öykülüyor. Olayın dava süreci de ayrıntılı olarak ele alınmış...Bu acı dolu olayları, Gürkan Hacır, oldukça ´sahici´ anlatmış. Dokunaklı ve düşündürücü belgesel, tarihsel bir belge olmasının ötesinde elem bir tespit aynı zamanda.´

UĞUR VARDAN (HÜRRİYET): ´... ‘Haziran Yangını’, hem bir dönemin hem de yaşanan acıların ve yaşatılan zulmün ifadesi. Kuşkusuz yitip giden canları unutturmayacak ve özellikle eksik kalan adaletin sağlanması yolunda hatırlatmalarda bulunacak bu türden sinemasal izlere ihtiyacımız var. Gürkan Hacır’ın filmi, eğer bu bir, özellikle vicdani görevse işte böylesi bir işlevi de üstleniyor. Son olarak jenerikte geniş bir zaman skalası içinde teröre kurban giden onca kişinin isminin geçmesi -ya da hatırlanması- zarif bir hareket olmuş.´

BURAK GÖRAL (SÖZCÜ): ´... Gezi direnişi sırasında İstanbul’da ve Türkiye’nin çeşitli illerinde gerçekleşen polis şiddeti sırasında gencecik yaşamları kaybettik. Bunların herbirine büyüteci tuttukça kalbimiz ağrıyor, yumruklarımızı sıkıyoruz, gözlerimiz doluyor. Bu hikayelerin herbiri bize o günleri tekrar yaşatıyor ve dişlerimizin arasından çıkan cümlelerin biri ‘adalet istiyorum’ oluyor her seferinde. Ama heyhat! ‘Yeni Türkiye’nin vaat etmediği şeylerden biriydi ‘adalet’... Görülmesi gereken, yarınlara ‘belge’ olarak kalacak çarpıcı bir belgesel bu. Gezi olaylarıyla ilgili çok belgesel çekildi ve daha da çekilecek kuşkusuz. Umarız hepsi de geniş kitlelere ulaşır ve izlenirler. Toplumsal hafızasının zayıf olduğundan şikayet edilen bu ülkenin daha çok böyle filmlere ihtiyacı var. “Haziran Yangını”na ‘unutmamak’ için gidin ve izleyin!.




Diğer Haberler