Sinema Haberleri

´FARELİ KÖYÜN KAVALCISI GİBİ SEYİRCİYİ PEŞİME TAKMAYI SEVMİYORUM´

07 Nisan 2017 Cuma 22:34

Lecce´de düzenlenen Avrupa Film Festivali´ne katılan Nuri Bilge Ceylan, Ferzan Özpetek´in yönettiği panelde konuştu.

Özpetek paneli şu sözlerle açtı: Nuri ile ben aynı yaştayız. İkimiz de 1959´luyuz; aramızda sadece 10 gün fark var. Önemli bir dostluk oluştu aramızda; çünkü ikimiz de birbirimizin filmini izleyip yorumda bulunmaktan çekinmiyoruz. Şu ana kadar sevmediğim filmi olmadı mesela. Nuri, Türk seyircinin görsel bakışını değiştirdi. Yeni filmini de kısa süre önce bitirdi. Ona bu yıl Cannes´a katılıp katılmayacağını sordum; ´Belki gelecek yıl giderim´ dedi. Şaşırmadım; çünkü filmlerinin montaj faslı çok uzun sürüyor. O filmini montajda adeta bir daha çekiyor´.

Nuri Bilge Ceylan ise konuya şöyle girdi: ´Bence montaj filmin en önemli kısmı. Kararsız biriyim ben ve çekimler sırasında kesin sonuçlara varamıyorum. Setteyken bir çok olasılık üzerinde çalışıp hepsini teker teker çekmeye çabalıyorum. Sonra montaj sırasında şekil veriyorum filme´.

Ceylan son filmiyle ilgili de sinemaseverlere şu bilgeleri aktardı: ´Şu andaki ismi Ahlat Ağacı, ama değiştirebilirim de. İstanbul doğumluyum ama, iki yaşında Çanakkale´ye göçmüşüz. Film de Çanakkale´de geçiyor. Bir öğretmeni anlatıyorum. Akrabamla evli bir adamdı. Çok ilginç şeyler söylemesine karşın kimse onu ciddiye almazdı. Ben de bunun nedenini bir türlü anlayamazdım. Diyalogu bol bir film olacak sonuçta. Bu nedenle usta oyuncular bulmaya çalıştım´.

Nuri Bilge Ceylan, didaktik filmleri sevmeyen bir yönetmen; ´ Filmlerimde hiç bir zaman mesaj kaygısı taşımadım. Hayatın anlamını sorgulayarak yaşayan biri değilim. Bu nedenle güçlü mesajları olan filmleri hiç sevemedim. Görüntülerin arasındaki anlamı ben bulmalıyım. Fareli Köyün Kavalcısı gibi seyirciyi peşime takmamalıyım. Onları nereye götüreceğimi de bilmiyorum zaten.´
Pek iyi sevdiği yönetmenler kimler?; ´Bresson, Tarkovsky, Bergman örnek aldığım isimler. İtalyanlar´dan da Antonioni´nin sinemasını çok sevmişimdir. En iyi on filmim arasına onun Batan Güneş´i ile Serüven´ini hep koymuşumdur´.




Diğer Haberler