Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

30 AĞUSTOS 2013

29 Ağustos 2013 Perşembe 21:08
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yedi filmlik yeni haftanın notlarımız arasında yer alamayan yapımları; başrollerini Eric Bana ve Rebecca Hall’ün üstlendikleri politik gerilim ‘Closed Circuit / Kapalı Devre’, fantastik macera ‘The Mortal Instruments: City of Bones / Ölümcül Oyuncaklar: Kemikler Şehri’, gençlerin sevdiği popüler grubun konserini izleyeceğimiz üç boyutlu müzik belgeseli ‘One Direction: This Is Us’ ve Arjantin-İspanya ortak yapımı gizem yüklü gerilim ‘Tesis Sobre Un Homicidio / Cinayet Tezi’. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana sıkı sıkıya sarılmayı ihmal etmeyin sakın! Herkese iyi seyirler.

KORKU SEANSI
William Peter Blatty’nin kendi romanından bizzat uyarladığı ve William Friedkin’in korku sinemasının kurallarını yeniden belirlediği 1973 tarihli başyapıt ‘The Exorcist / Şeytan’a direkt göndermeler yapan ve finalinde müthiş bir saygı duruşunda bulunan korku-gerilimi, ‘Saw / Testere’ ile türe iddialı ve hızlı bir giriş yapan James Wan yönetmiş. 2010 yapımı ‘Insidious / Ruhlar Bölgesi’ndeki başarısını sürdürüyor James Wan. Türün iddialı isimlerinden biri olduğunu iyice perçinlemiş vaziyette 1977 Malezya doğumlu yönetmen. Chad ve Carey Hayes kardeşler tarafından yazılan senaryoda başrolleri, Vera Farmiga ve Patrick Wilson üstleniyorlar. Lili Taylor ve Ron Livingston diğer önemli rollerde çıkıyorlar karşımıza. 1970’lerin hemen başındayız. Paranormal olayları araştıran karı koca, Lorraine ve Ed Warren, beş çocuklu bir ailenin Rhode Island’da bulunan çiftlik evinde yaşanan doğaüstü korkutucu olayları açıklamak ve evi kötü ruhlardan kurtarmak için kolları sıvarlar. Şeytani bir kötü ruhun avucunda olan aile üyeleri, Warren’lar ve ekibiyle birlikte; resmi olarak onaylanmayan bir şeytan çıkarma ayini için çiftlik evinde bir araya gelirler. Gayet iyi çekilmiş, iyi yazılmış, kırılma anları ile ürperten, iyi oynanmış korku-gerilim, içerdiği ‘tanıdık’ sahne ve anlara rağmen ilgiyle izletiyor kendini. Kamera kullanımı ise gerçekten müthiş. (3 / 5)

YEM
Avustralya-Singapur ortak yapımı gerilim, devasa bir köpekbalığının tsunami sonrası sular altında kalan bir markette saldığı dehşeti öykülüyor. Sahil şeridini yutan dev dalgalar sonrası, kasaba sakinleri, bulundukları süpermarkette mahsur kalırlar. Su dolu markette sağ kalanlar arasında dev bir beyaz köpekbalığı da vardır. Karaya çıkan ‘Jaws’ öyküsünü, ‘Matrix’ serileri ve ‘I, Robot / Ben, Robot’ filmlerinde yönetmen yardımcılığı yapan ve çektiği müzik klipleriyle tanınan Kimble Rendall yönetmiş. B sınıfı bir yapım olsa da, gişede yüzleri güldürmüş orijinal adıyla ‘Bait’. Öykünün yazarları arasında ‘Highlander / İskoçyalı’ ile tanınan Avustralyalı Russell Mulcahy de var. Etkisi sınırlı ama kendini bir şekilde izleten yapım, gişede her zaman kazandıran ‘canavarlaşan hayvanların saldığı dehşet’ formülünün tutkunları için. ‘Doğanın kötücül yüzü’ türünün müdavimleri için bir yaz sonu armağanı anlamına gelen film, ‘izle ve unut’ yapımlardan! (2 / 5)

DAİRE 1303
Tahammülü zor bir korku-gerilim örneği. Zayıf senaryo, modern bir hayalet öyküsü yaratma amacını desteklemiyor. Çok fazla bildik, ezbere kaçan oluş ve sahneyle ürpertmeye çalışan film, teknik olarak da sınıfı geçemiyor. Japonyalı Kei Ôishi’nin orjinal öyküsünü, Michael Taverna perdeye uyarlamış. Başlıca rolleri, Mischa Barton, Julianne Michelle ve artık eski karizmasını yitirdiğini, hüzünle anımsatan Rebecca De Mornay üstlenmişler. Bir apartman, anne ve kızı arasındaki aşk/nefret ilişkisi, görünenler, gerçekler ve modern bir hayalet masalı. ABD-Kanada ortak yapımı, sınıfı geçemiyor! (1 / 5)
MURAT ERŞAHİN





Diğer Yazılar