Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

26 TEMMUZ 2013

25 Temmuz 2013 Perşembe 19:48
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yedi filmlik yeni haftanın notlarımız arasında yer alan film sayısı üç. Her üç yapımın, ülkemizdeki ilk gösterimleri, 31. İstanbul Film Festivali’nde gerçekleşmişti. James Mangold imzalı, popüler bilimkurgu ve fantastik aksiyon ‘The Wolverine / Wolverine’, Nicolas Cage, John Cusack ve Vanessa Hudgens’in başrolleri paylaştıkları gerilim ‘The Frozen Ground / Karanlık Cinayetler’, İtalyan yapımı romantik komedi ‘10 Regole Per Fare Innamorare / Aşkın 10 Kuralı’ ve yerli yapım ‘Süper İncir’, haftanın notlarımız arasında yer alamayan diğer filmleri. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana sıkı sıkıya sarılmayı ihmal etmeyin sakın! Herkese iyi seyirler.

CAMILLE CLAUDEL 1915
‘L’humanité / İnsanlık’ ile zihne kazınmış, her daim tartışmalı işlere imza atan provokatif yaratıcı Bruno Dumont imzalı ‘Camille Claudel 1915’, günümüz için çekilmiş adeta! Toplum dışına sürülmüş, deli damgası yemiş bir sanatçının, özgür bireyin değişmez kaderi. Heykeltıraş Camille’nin akıl hastanesine yatırılması, en yakınları tarafından isabetli bir karar olarak görülmektedir. Oysa bir sanatçı, yaratıcı bir insan olarak kabul görmeyi, anlaşılmayı bekler Camille. 31. İstanbul Festivali’nde Jüri özel ödülünün yanı sıra FIPRESCI ödülünü de kazandı Dumont’un yeni filmi. Geçtiğimiz yıl, Dumont’un ‘acımasız filmi’! ‘Hors Satan / Şeytanın Ötesinde’ ile uğradığımız çöküntüden sıyrıldık. Biyografik dramda, Juliette Binoche, yine her türlü övgünün ötesinde. Sanatçının tutucu ağabeyi, yazar Paul Claudel rolünde Jean-Luc Vincent’de gayet iyi. Iskalanması, yedinci sanat meraklıları için ‘eksi’ hanesine çok şey katacaktır. (4 / 5)

SON KONSER
Beethoven’ın yedi bölümden oluşan ünlü eseri Opus 131. Bir klasik müzik dörtlüsü. Çello, birinci keman, ikinci keman ve viyola. Yıllardır birlikteler… 25. Yıldönümleri için düzenleyecekleri konser öncesinde hayati bir karar vermeleri gerekiyor. Ya tamam, ya devam! Geçen zamanla birlikte değişenler. Sağlık, yaşlılık, yavaşlayan eller, emek ve itina ile süren birliktelik. Dört dostun arasındakiler. Aşk, özveri, dostluk, şefkat, kapanmayan veya yeniden açılan hesaplar, duygusal fırtınalar. Dört müthiş oyuncu. Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Mark Ivanir ve asla eskimeyen karizma Christopher Walken. ‘Ben yukarı çıkıyorum, siz kavganızı ederken burada duramam. Aşağı indiğimde gitmiş olun’ diyerek tavrını ortaya ‘net’ olarak koyan grubun emektar ağabeyi. Her şeyin eskisi gibi olduğu gerçeği, her şeye rağmen… Hayali Fugue dörtlüsünün canlı performansları, gerçekte, Brentano dörtlüsü tarafından icra edilmiş. Bol ödüllü belgeseli ‘Watermarks’ ile tanınan Yaron Zilberman’ın ilk kurmaca filmi ‘A Late Quartet / Son Konser’, olabildiğince insanca. (3 / 5)

SANAL HAYATLAR
İnternetin hayatımıza kattığı değer ve zenginlik nedir? Bizi tutsak mı kılar, özgür mü? İç içe geçen ve bir noktada buluşan öyküler. İnternetin gündelik hayatımıza etkisi. Olmadığımız kimlikler, yerler ve durumlar üzerinden, başka insanların hayatlarına yaptığımız etkiler. Kimlik hırsızlığı kurbanı gergin çift, sanal zorbalık yapan oğluyla uğraşan eski polis, oğulları intihara kalkışan sevgi dolu anne-baba, yetişkin sitelerde internet kamerasını asla kapatmayan, hırslı TV muhabiri. İnsan yanımıza dair incelikli sorular soran film, galasını Venedik Film Festivali’nde yapmıştı. Henry Alex Rubin’in ilk uzun metraj kurmaca filminin zengin bir oyuncu kadrosu var. Jason Bateman, Hope Davis, Michael Nyqvist, Frank Grillo, Alexander Skarsgård ve Max Thieriot. (2,5 / 5)
MURAT ERŞAHİN






Diğer Yazılar