Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

23 AĞUSTOS 2013

22 Ağustos 2013 Perşembe 21:28
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Beş filmlik yeni haftanın notlarımız arasında yer alamayan filmleri; İngiltere yapımı romantik komedi ‘I Give It A Year / Bu Aşk Fazla Sürmez’ ile Pixar-Disney imzası taşıyan ‘Cars / Arabalar’ serisine kardeş gelen üç boyutlu çizgi film ‘Planes / Uçaklar’. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana sıkı sıkıya sarılmayı ihmal etmeyin. Herkese iyi seyirler!

GEÇMİŞİN SIRLARI
Küçük kızını tek başına büyüten, kendi halinde bir kasaba avukatının hayatı, bir anda altüst olur. Araştırmacı genç bir muhabir, 70’lerde savaş karşıtı eylemler düzenleyen ve cinayetten aranan kanun kaçağının kimliğini ortaya çıkarınca, FBI’ın peşine düştüğü kahramanımız, adını temize çıkarmak için yollara düşer. 2003 yapımı Alan Parker filmi ‘The Life od David Gale / Ölümle Yaşam Arasında’ tadında bir iş Robert Redford’un dokuzuncu kez yönetmen koltuğuna oturduğu yapım. Sundance Film Festivali’ni, ‘bağımsız sinemaya’ armağan eden otuzlar kuşağının en parlak isimlerinden Redford, başrolü de üstlenmiş. Yetmişli yılların politik gerilimlerine göz kırpan, Sydney Pollack, Alan J. Pakula dokusunda bir film ‘The Company You Keep / Geçmişin Sırları’. Upuzun yıllar, başka kimliklerle yaşayan insanlar. Kimlik ve değişim. İşin içinde, unutulmamış eski bir aşk da var tabii. Formüllere uyan ama iyi niyetli, özgürlükçü, sürükleyici bir film çekmiş Redford. Genç yıldız Shia LaBeouf’un yanında, birbirinden ünlü eski tüfekler: Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Chris Cooper, Sam Elliott, Richard Jenkins… Stanley Tucci, Brendan Gleeson ve Terrence Howard ise, popüler futbol tabiriyle filmin ‘çilekleri’! 11 Eylül sonrası yeni dünyada yaşanan cadı avı ve Guantanamo vaziyetlerine göndermeler yapan yapım, politik yönünü, geçmişte düzenlenen Vietnam savaşı karşıtı eylemleri, günümüze taşıyarak parlatıyor. (3 / 5)

ŞEYTAN TOHUMU
1997 tarihli ‘Nightwatch’ ile tanınan Danimarkalı yönetmen Ole Bornedal imzalı korku-gerilimin yapımcıları arasında usta sinemacı Sam Raimi de var! İki kızları olan yeni boşanmış çiftin hayatı, ikinci el satıştan aldıkları gizemli bir antika kutu sayesinde bir kabusa döner. Yahudi mistisizminde yer alan Dibbuk, kutu veya sandık içinde gizlendiğine inanılan, insan bedenini ele geçirip, hayata kötülük yayma amacındaki kötü ruh anlamı taşımakta. Filmde de bir dibbuk var karşımızda. Birçok korku filmine konu olmuş bu kötü ruh, bu kez bir Sam Raimi prodüksiyonunda çıkıyor karşımıza. Los Angeles Times yazarı Leslie Gornstein’in ‘Jinx in a Box’ adlı makalesinden uyarlanan ürkütücü yapımda başrolleri, Jeffrey Dean Morgan ile Kyra Sedgwick üstleniyorlar. Görüntü yönetiminden, kurgusuna dek özenli bir iş orijinal adıyla ‘The Possession’. ‘The Exorcist / Şeytan’ın açtığı güvenli yoldan ilerleyen, formüllere sıkı sıkıya bağlı olmasına rağmen, iyi çekilmiş, titiz film, fazla tanıdık, bildik oluş ve anlara karşın, finale dek izletiyor kendini. (2 / 5)

BÜYÜKLER 2
Hayatın farklı yollara savurduğu, sosyo ekonomik ve kültürel açılardan birbirlerinden tamamen farklı beş çocukluk arkadaşı, otuz yıl aradan sonra büyüdükleri kasabaya geri dönüyorlardı 2010 tarihli komedi filminde. Aktör-yönetmen Dennis Dugan’ın yönettiği sıcak komedinin başrolünü, Adam Sandler üstlenmiş, Dugan-Sandler işbirliğinin beşinci filminde, aynı kuşağın ünlü komedyenleri, 90’lı yılların hemen başında Saturday Night Live’in kadrosuna katılmış oldukça ‘baba’ isimler; Chris Rock, Rob Schneider, David Spade ve Kevin James yer almışlardı. Güzel ve yetenekli iki ünlü aktris, Salma Hayek ve Mario Bello ise zengin böcekler kadrosunun renkli çiçekleriydi. Dostluk, aile, ilişkiler, hoşgörü, özveri ve ‘hayatımızdaki kırılma anları’ üzerine samimi temaslar içeren şenlikli komedi, sadece ülkemizin değil, neredeyse dünyanın yarısının kavrulduğu bunaltıcı yaz günlerinde yürek serinleten bir etki yarattı. Sinefillerde, epey light bir ‘Grand Canyon’ hissiyatı da uyandıran yapım, ekip ruhunu kutsayıp, ‘salt beraber olmanın değil her zaman beraber kalmanın’ önemini, hafif bir gülümsemeyle yeniden anımsatıyordu; ‘kim büyümek ister ki?’ sorusunu unutmadan. Gişe başarısı, beklenen devam filmini üç yıl sonra buluşturdu izleyiciyle. Yaratıcı kadro yine aynı. Oyuncu kadrosundan ise tek fire Rob Schneider! Bu kez bir dörtlü olarak karşımızda ekip. Nick Swardson ise çılgın otobüs şoförü rolünde, destek veriyor ekibe. Usta aktör Steve Buscemi, ‘Alacakaranlık Efsanesi’nin yakışıklı kurt adamı ‘Jacob’ rolüyle ünlenen Taylor Lautner, efsane basketbolcu, NBA’in unutulmaz isimlerinden Shaquille O’Neal ve ünlü yıldız Arnols Schwarzenegger’in oğlu Patrick Schwarzenegger; oyuncu kadrosunun konuk isimleri. İlk filmin pırıltısı yanında biraz sönük kalan ama daha fazla aksiyon içerip, özellikle genç izleyicinin kalbini çalmak üzere formüllenmiş yapım, yaz eğlenceliği görevini görüyor. (2 / 5)
MURAT ERŞAHİN



Diğer Yazılar