Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

18 EKİM 2013

17 Ekim 2013 Perşembe 23:28
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Bayramın son gününe denk gelen 18 Ekim vizyonu, beraberinde yedi yeni film getiriyor. Notlarımız arasında ise iki yerli film mevcut: ‘Sev Beni’ ile ‘Gözümün Nuru’. ‘This Is the End / Buraya Kadar’ adlı komedi, gerilimli dram ‘Paranoia / Paranoya’, usta aktör Michael Caine’i izleyeceğimiz hüzün içeren komedi ‘Mr. Morgan’s Last Love / Son Aşk’, Sırbistan-Almanya ortak yapımı dram ‘Krugovi / Kesişen Hayatlar’ ve yaman yönetmen Thomas Vinterberg imzalı, Cannes’de Altın Palmiye için yarışıp, Mads Mikkelsen ile en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan Danimarka yapımı ‘Jagten / Onur Savaşı’, haftanın notlarımızda yer alamayan diğer filmleri. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana sıkı sıkı sarılmayı ihmal etmeyin. Herkese iyi seyirler.

GÖZÜMÜN NURU
İki genç sinemacı Hakkı Kurtuluş ve Melik Saraçoğlu’nun yeni filmleri, Saraçoğlu’nun gerçek öyküsünü taşıyor perdeye. 2009 tarihli ‘Orada’ ve ardından ‘Bergmanya’ya Yolculuk’ adlı filmleri çeken ikili, bu kez eğlenceli, kimi zaman hüzünlü bir komedi çekmişler. Genç bir sinema tutkunu olan Melik, sinema okumak için, sinemanın mimarları Auguste ve Louis Lumière’in mekanı Lyon’u seçer kendine! Film çekme hayali, gözündeki retina dekolmanı rahatsızlığı yüzünden bir anda alt üst olur ve bir kabusa dönüşür her şey. Körlüğün kıyısından dönen Melik, geçirdiği ameliyatların ardından kırk gün boyunca gözleri bandajlı biçimde yüzükoyun yatmak zorundadır. İşkenceyi andıran çileli süreçte, ailesi, kız arkadaşı ve en yakın dostu olan Hakkı ona destek olurlar. Melik Saraçoğlu ve hayatındaki herkes, filmin oyuncuları arasında. Annesi, babası, ağabeyi, dedesi, sevgilisi ve en yakın dostu, tabii bir de meraklı komşuları. Hayatı tiye alan Melik, olaylara ve hayatın getirdiği tesadüflere gösterdiği ‘olgun hassaslıkla’, ‘karanlığa’ karşı müthiş bir savaş verir. Tekrarlara ve bazı ‘oldu-bitti’lere sahip ama sınırları iyi çizilmiş yapım, Adana Altın Koza’da ‘en iyi film’ ödülünü ‘Yozgat Blues’ ile paylaşmıştı. Ayrıca, en iyi senaryo, en iyi kurgu ve SİYAD en iyi film ödülü de ‘Gözümün Nuru’na gitmişti. Sözün özü, karanlığa gülümseyen mütevazı ve içten bir iş. (3 / 5)

SEV BENİ
Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giden grubun içinde Cemal adlı genç adam da vardır. Yakında evlenecektir ve duygusal değil, sadece cinsellik temalı bir seyahat olacaktır bu onun için. Beraberindekiler öyle söylemektedir! Burada çaresiz Sasha ile karşılaşır. Beklenmedik şekilde iki genç insanın arasında gelişen aşk, engelleri kaldırabilecek midir? Sırlar, gerçekler ve özel hisler. ‘Kara Köpekler Havlarken’ ile anımsayacağınız Mehmet Bahadır Er ile Maryna Er Gorbach’ın, Altın Portakal için yarıştıkları yeni filmleri, biçim olarak sınıfı geçiyor ama içeriğindeki sorunlarla dikkat çekiyor. Özellikle kadın karakterin aşkına inandıramıyor bizi film. Başrolleri, Ushan Çakır ve Viktoria Spesyvtseva paylaşıyor. Güven Kıraç’ın yanı sıra, Yavuz Bingöl, filmin yönetmen ve senaristlerinden Mehmet Bahadır Er ile yönetmen kimliğiyle tanıdığımız Murat Şeker, oyuncu kadrosunun diğer isimleri. Ukrayna’nın dingin beyazlığında geçen aşk öyküsü, belki anlattığı aşka inandıramıyor ama baştan sona izletiyor kendini. Mekanın vaat ettiği, Slav hüznüne şahit olamadığımız filmin öyküsüne ve karakterlerin derinliğine daha çok çalışılsaymış keşke. (2 / 5) MURAT ERŞAHİN






Diğer Yazılar