Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

09 AĞUSTOS 2013

08 Ağustos 2013 Perşembe 22:02
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Nitelikli politik bilimkurgu ‘District 9 / Yasak Bölge 9’ ile tanıyıp sevdiğimiz Güney Afrikalı sinemacı Neill Blomkamp’ın merakla beklenen yeni filmi ‘Elysium / Elysium: Yeni Cennet’ notlarımız arasında yer alamıyor maalesef. Başrollerini Matt Damon ve Jodie Foster’ın üstlendikleri aksiyon yüklü bilimkurgu, haftanın ıskalanmaması gereken yapımlarından biri olarak gözüküyor! Diğer yeniler, notlarımızda. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana sıkı sıkıya sarılmayı ihmal etmeyin lütfen. Herkese iyi seyirler!

EVDEKİ YABANCILAR
1990’lı yıllarda, Ege’nin küçük, şirin bir sahil kasabasındayız. Mübadele yıllarında doğup büyüdüğü yerden ayrılan Rum kadın Agapi, eski evini ziyaret etmek ister. Genç torunu Alpida ile birlikte kasabaya gelen kadını, evin artık başka birine ait olduğunu görür. Yaşar adlı otuzlu yaşlarını süren genç adamla kadın arasında, ortak bir nokta oluşturmuştur, içinde anıların barındığı bu ev. Ortak duyarlıklar, mülkiyet, adalet, geçmiş, aşk, sevgi, anlayış ve anılar üzerine bir ilk film, genç iki yönetmenin imzasını taşıyan dram. Dilek Keser ve Ulaş Güneş Kacargil imzası taşıyan filmde başrolleri, Fatih Al, Melpo Zarokosta ve Romy Vasiliadis paylaşıyorlar. Geçmiş ve gelecek; yıllardır bütün değişimlere; oluşlara, yaşanılanlara tanıklık eden eski ev, kesişen hayatlar ve adına ömür dediğimiz o hoyrat süreç. Geçtiğimiz yıl Antalya Altın Portakal kapsamında, ‘Ulusal Yarışma’da yer alan yapımda; Türksoy Gölebeyi’nin kamerası kayda değer. (2 / 5)

HAYALLERİN ÖTESİNDE
Polonya, İngiltere, Fransa ve Portekiz ortak yapımı, Polonyalı yönetmen Andrzej Jakimowski imzalı. 2012 yapımı dram, Varşova Film Festivali’nde ‘en iyi yönetmen’ ve ‘izleyici’ ödülünün sahibi olurken, 32. İstanbul Film Festivali’nde de izleyiciyle buluşmuştu. Özgürlük ve şiirsellik… Lizbon’da görme engelliler için hizmet veren bir klinikte eğitmen olarak işe başlayan Ian’ın gizemi, sonradan ortaya çıkacaktır. Dünyanın farklı yerlerinden kliniğe gelmiş çoğu gençlerden oluşan hastalar, Ian’ın sıra dışı yöntemlerinden etkilenirler. İdareciler ise, genç eğitmenin metotlarını fazla zorlayıcı ve tehlikeli bulurlar. Profesyonellik ve insanlık, Lizbondaki klinikte sınanırken, dostluk ve aşk da bu sınavdan nasibini alacaktır. Dünyayı aslında nasıl görürüz. Gerçekler, yalanlar, limitler, sınırlar, özgürlük ve ötesi… Edward Hogg ve Alexandra Maria Lara, uyumlu bir ikili oluşturuyorlar. Pencere kenarına konan güvercinler ve yaşam tutunma hikayesi, O’Henry’nin ünlü hikayesi ‘Son Yaprak’ı getiriyor akla. Yaşamdan keyfi almak için hayati detayları fark etmenin ve engelleri kaldırmanın mecburiyeti düşüyor akla elde değil, bir de aşk denen o serseri tutkunun asla engellenemeyeceği. Bir tesadüftür sonuçta belki de hayat dediğimiz… (3 / 5)

JURASSIC PARK 3D
1993 yapımı Steven Spielberg başyapıtı, yirminci yılının şerefine; üç boyutlu olarak yeniden vizyonda. Bir seriye dönüşen ve gişede gerçek bir canavar halini alan fantastik macera; en iyi ses efekti, görsel efekt ve en iyi ses olmak üzere üç Oscar kazanmayı başarmıştı. Toplam 21 ödüllü filmde Sam Neill, Laura Dern ve Jeff Goldblum başrolleri paylaşıyordu. Genetiği kurcalanan ve yeniden hayata döndürülen dinozorlar. Doğa mutlaka bir yolunu bulur mesajı ve son derece keyifli bir eğlence. Endüstrinin tarihinde önemli bir yapı taşı olmuş filmi yeniden anımsamak için üç boyut ve geniş perde, müthiş bir olanak sağlayacaktır. Bu görkemli tura, beyazperdede ilk defa çıkacaklar için anlamı daha büyük kuşkusuz! (4,5 / 5)

ATEŞLİ AYNASIZLAR
Orijinal adı ‘The Heat’ olan komedi soslu aksiyon; fazla sulandırılmış ama asla sıkıcı değil. İncecik Sandra Bullock ve orkinos etli, sevimli Melissa McCarthy, sıkı bir ikili oluşturmuşlar. Birbirlerine taban tabana zıt iki polis. Biri, kurallara harfiyen bağlı, formuna dikkat eden, kararlı ve işini bilir bir FBI ajanı Ashburn. Diğeri, sokakların korkulu belası, ağzı bozuk, gözükara dedektif, ‘gönül insanı’ Mullins. Tehlikeli bir uyuşturucu baronuna karşı birlikte savaşıyorlar. Nick Nolte ve Eddie Murphy’li 1982 yapımı ‘48 Hours / 48 Saat’i akla düşüren hareketli yapım, dostluk ve ‘birlikte kalmak’ üzerine samimi, eğlenceli bir öykü. Sınırları belli ama keyifli yapım, yakın gelecekte devam filmiyle karşımızda olabilir. Yönetmen Paul Feig’i, 2011’in gişe canavarı komedisi ‘Bridesmaids / Nedimeler’ ile tanıyoruz. ‘Nedimeler’deki performansıyla en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar adayı olan sempatik aktris Melissa McCarthy, lokomotif görevi görüyor ve filme artı değer katıyor. (2,5 / 5)

MURAT ERŞAHİN






Diğer Yazılar