Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

06 EYLÜL 2013

05 Eylül 2013 Perşembe 20:43
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

Yeni haftanın film sayısı sekiz. Notlarımızda ise üç film yer alıyor. Sally Potter imzalı ‘Bir Hayalimiz Vardı / Ginger & Rosa’, Fransa yapımı komedi ‘Son Moda Aşk / 20 Ans D´écart’, ‘Yaşam Savaşı’ adlı ikinci filmiyle tanınan Valérie Donzelli imzalı ‘El Ele / Main Dans La Main’, insanın ve maneviyatın derinliklerine inen Ron Fricke’nin yazıp yönettiği özel belgesel ‘Samsara’ ve İspanya yapımı romantik komedi ‘Ölümsüz Aşk’ haftanın diğer yapımları. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insana sıkı sıkıya sarılmayı ihmal etmeyin sakın! Herkese iyi seyirler.

ŞİMDİKİ ZAMAN
Yaşarken, halihazırda kaybettiği umuduna kavuşma gayretindeki Mina’nın öyküsü. İşsiz, parasız ve yalnızdır genç kadın. Yaşadığı yerle olan bağlarını kopartmaya hazırdır. Mutsuzdur. Amerika’ya kaçıp yeni bir hayata başlamayı düşlemektedir. Para biriktirmek için bir kafede fal bakmaya başlar. İnsanlara, üç vakte kadar vaat ettikleri, kendi düşleri ve acılarıdır. ‘Yaşadığın yeri ve şimdiyi bırakıp, geleceğe kaçmak imkanlı mı?’ sorusunu yöneltiyor ilk uzun metraj kurmaca hikayesinde, kısa film ve belgeselleriyle tanıdığımız Belmin Söylemez. Sanem Öge’nin başrolünü üstlendiği dramda, Şenay Aydın ve Ozan Bilen, diğer önemli rolleri üstleniyorlar. İlk gösterimi, 31. İstanbul Film Festivali’nde yapılan, ulusal ve uluslararası film festivallerinden çeşitli ödüllerle ayrılan dram, kader, dostluk, hüzün, olanaklar, kaçış temaları üzerinden, ülkenin sosyoekonomik haritasını da açıyor. Daha farklı yerlere gidebilme olanağı varken, kendini tutmuş gibi bir hali filmin fakat söylenmesi gereken en önemli şey; ilk uzun metraj olarak, önem arz ediyor olduğu gerçeği. Metni, yapısı, düzeni, tartımı ve biçimiyle kayda değer bir iş ‘Şimdiki Zaman’. Belmin Söylemez ise umut veren bir yaratıcı olarak zihne kazınıyor. (3 / 5)

ÖLÜMSÜZ POLİSLER
‘Siyah Giyen Adamlar / Men In Black’ ve ‘Hayalet / Ghost’, gidip gelen aksiyon-bilimkurgu farklı nesillerden iki başrol oyuncusuyla dikkat çekiyor. Usta polis Jeff Bridges, çaylak ortağı Ryan Reynolds’la birlikte, ‘ölü’ kötülere karşı savaşıyor! Bir operasyon sırasında, ortağı tarafından vurulan polis memuru, gözünü açtığında kendini ölümsüz polisler bürosunda bulur. Yeteneklerinden dolayı, ölümlerinin ardından büroda görev alan ve dünyaya başka bir bedenle dönebilen memurların arasında artık yeni bir ortağı vardır. İki ortak, dünyayı kurtarmak için kolları sıvar. Dark Horse etiketli, Peter M. Lenkov imzalı çizgi romandan uyarlanan, ‘Tattoo / Dövme’, ‘Flightplan / Uçuş Planı’, Zaman Yolcusunun Karısı / The Time Traveler’s Wife’ ve ‘Red’ adlı filmleriyle tanıdığımız Alman yönetmen Robert Schwentke imzalı tür kırması, önemli doz da mizah da içeriyor. Ülkesinde gişede yüzleri fazla güldürmeyen film, üç boyutlu olarak vizyonda. Üç boyut olayı ise ortadaki işin değerine herhangi bir artı katmıyor. Yine de, beylik tabiriyle keyifle izlenen hafif bir seyirlik. (2,5 / 5)

ŞEYTAN GEÇİDİ
‘Blair Cadısı’nın açtığı yoldan ilerleyen ve artık yeter dedirten ‘buluntu’ filmlere yeni bir örnek. Usta yönetmen Renny Harlin, korku-gerilimde, ürkütüyor ürkütmesine ama fark yaratmayı başaramıyor! Rusya’nın Kuzeyinde Ural Dağları’nda, şeytan geçidi olarak bilinen Dyatlov Geçidi denen mevkide, 1959’da dokuz dağcının donarak ölümü, yirminci yüzyılın gizemini koruyan tuhaf vakalarından biri. Renny Harlin’de, Vikram Veet’in senaryosunda bu gizemi kendine göre cevaplamaya çalışıyor. Günümüzde, beş üniversite öğrencisi, geçmişte meydana gelen bu tuhaf ve çözülmemiş olayı aydınlatmak üzere aynı noktaya gidiyorlar. Sonrasını tahmin edersiniz. İyiden iyiye tanıdık gelen Mockumentary – yalancı belgesel dokusuyla birleşen kurmaca mantığı ve biçiminden sıkılanlardansanız işiniz zor. Türün ve gizemli olayların meraklısıysanız sıkılmanız mümkün değil. Kendine göre sürprizli ve anahtar finale dek oyalayan film, vasatın altına düşmüyor. (2,5 / 5)
MURAT ERŞAHİN




Diğer Yazılar