Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

04 EKİM 2013

03 Ekim 2013 Perşembe 20:35
Murat Erşahin Sinemadan Çıkmış İnsan

4 Ekim haftası, altı yeni filme ev sahipliği yapıyor. İki yerli yapım, bir baba ile kızının öyküsü ‘Günce’ ile ‘Vay Başıma Gelenler’ adlı komedinin yanı sıra, ilk filmi oldukça beğenilen animasyonun yeni halkası ‘Despicable Me 2 / Çılgın Hırsız 2’ ve ‘Take Me Home / Aşkın Yolu’ adlı romantik komedi, haftanın notlarımız arasında yer alamayan yapımları. İçinizde yaşayan sinemadan çıkmış insanın elini asla bırakmayın! Herkese iyi seyirler.

RIDDICK
‘Riddick’ karakteri, 2000 tarihli ‘Pitch Black / Derin Karanlık’ filmiyle doğmuştu. Aksiyona, gerilim ve bilimkurgu ekleyen iş, David Thowy imzası taşıyordu ve Vin Diesel, bildik ününe sahip değildi henüz. Ne ‘The Fast and The Furious / Hızlı ve Öfkeli’ serisi vardı ortada ne de, ‘XXX / Yeni Nesil Ajan’. Kendi halinde kaslı ve vahşi bir mahkumdu Riddick. Taşıma gemisi, kana susamış yaratıklarla dolu bir gezegene düşünce, hayatta kalmak için elinden geleni yapıyordu, karakterin tam adıyla ‘Richard B. Riddick’. Sonrası malum, film ona şans getirdi. 2004’de David Thowy ve Vin Diesel, ikinci filmle çıkageldiler: ‘The Chronicles of Riddick / Riddick Günlükleri’. Aranan suçlu Riddick, bu kez başka bir gezegende, insan ırkını yok etmek için uğraşan bir orduyla mücadele ediyordu. Aradan geçen dokuz yıl içinde, iki video oyunu ve DVD piyasası için bir animasyonu üretilen kahraman, serinin üçüncü filmiyle yeniden karşımızda. Üçüncü bölüm kısa ve net özetliyor meseleyi orijinal adıyla: Riddick! ‘Ondan ötesi nedir ki’ durumlarını izliyoruz zaten. ‘Yalnız kahraman’, gerekeni yine tek başına yapıyor. Yapımcılığını da Vin Diesel’in üstlendiği üçüncü filmde kahramanımız, bu kez predator-alien karışımı son derece vahşi yaratıklarla savaşırken, bir yandan da, onu; ölü ya da diri yakalamak için gezegene gelen ödül avcılarıyla mücadele ediyor. Düştüğü gezegende karşısına çıkan vahşi köpeklerin, yavruyken büyüttüğü ve ona can yoldaşlığı yapanı, bir ‘Tarkan ve köpeği Kurt’ etkisi yaratıyor ‘Riddick’te! İspanyol aktör Jordi Mollà, Matt Nable, Katee Sackhoff ve geçtiğimiz bölümden tanıdık Karl Urban’ın diğer önemli rolleri üstlendiği hareketli ve gerilimli aksiyon, seriden beklenen hazzı veriyor izleyiciye. Türün benzerleriyle ayrılmayıp, eski bölümlerin üstüne bir şey koymuyor ama çıtayı da düşürmüyor. (3 / 5)

ZAMANDA AŞK
‘Yaşadığın her andan keyif alacaksın’ diyen, ‘zamanda yolculuk’ katkılı romantik komedi, bazı anlar hüzünlü bir dramla el ele yürüyor. İçi çok dolu değil ama zeki, zarif ve hoş! Babası, Tim’e 21 yaşına geldiğinde gizli aile sırlarını açıklar. Ailenin erkekleri, zamanda yolculuk yapabilmektedirler! Bir sevgili bularak, hayatına renk katmak için harekete geçer Tim. Mary ile tanışıp ona aşık olur, zamanda yolculuk şansını ise sırf Mary için değil, bütün sevdikleri ve değer verdiği anlar için kullanır. Sonunda fark ettiği, içinde yaşadığın her anın, iyi kötü bir değeri olduğu ve her şeyiyle sana sunulan şeyin başlı başına bir mucize olduğu gerçeğidir. İşin aslı, bir aşk filminden öte, öncelikle bir baba-oğul hikayesi orijinal adıyla ‘About Time’. İnsanın sevdikleri için elinden geleni yapması ardından. Bunun verdiği tatmin ve son bir kez yeniden oğlunla birlikte deniz kıyısında yürümek arzusu. Mizahla, hüznü gayet iyi buluşturan, iyi yazılmış bir metin. ‘Nothing Hill / Aşk Engel Tanımaz’ın senaristi, ‘Love Actually / Aşk Her Yerde’nin senarist ve yönetmeni Richard Curtis imzalı film, çok derin meselelere değinmeyip, işi yüzeyden halletse de, çok ustalıkla ele alındığı için, baştan sona, keyifle izletiyor kendini. İrlandalı dev aktör Brendan Gleeson’un oğlu Domhnall Gleeson ile her şeyden sevimli Rachel McAdams’ın başrolleri paylaştığı filmde büyük karizma Bill Nighy de rol alıyor ve ‘baba’ rolünde döktürüyor. Oruç Aruoba’nın satırları son tahlilde: ‘yaşadığın her an, her yaşadığın an, yaşar!’ (3,5 / 5)
MURAT ERŞAHİN






Diğer Yazılar