'BİZLER ALİ, VELİ, MAKİNİST...
Yetmişler ve TRT'nin siyah beyazlı günleri. "Bizler Ali, Veli, Makinist , Bunlar vagonlarımız" şarkısının söylendiği TRTdeki "Oyun Treni" programını unutmak mümkün mü? Köksal Öngür ile Levent Kırca trenle Türkiyeyi dolaşıyor gibi yapardı ve şehirleri anlatırdı.
'Bizler Ali, Veli, Makinist, kuklasıyla, folkloruyla Oyun Treniyiz biz' diye sürüp giden şarkı aslında Timur Selçuk Ve Orkestrası'nın Panayır Günü adlı enstrümental parçasının üzerine yazılmış sözlerden oluşuyordu.
Timur Selçuk, 1964’te Paris’e gidip Ecole Normale de Musique’de piyano, kompozisyon ve orkestra şefliği öğrenimi görmüştü. Okuldan mezun olduktan sonra da yılın bir bölümünü Fransa’da, geri kalanını Türkiye’de geçirmeye başlamıştı.
İstanbul’da yaptığı plak çalışmaları ve sahne programları sırasında kendisine eşlik amacıyla 1972’de gençlerden oluşan bir orkestra kurmuştu: Yaz Baltacıgil (bas gitar), Saim Gökyılmaz (org), Mehmet Duru (gitar), Hayati Sünnetçiler (davul), Selim Selçuk (vurmalılar).
Timur Selçuk ve Orkestrası adlı topluluk, ilk 45’liği Sıla Güneşi/Ben Gamlı Hazan’la büyük ilgi gördü. 1973’te Panayır Günü/Yaralı Ceylan 45’liğini yayınlayan orkestra Timur Selçuk’la İzmir Fuarı’nda da sahneye çıktı.
1974’te ise, enstrümantal denemelerin yer aldığı uzunçaları yayınladılar. Timur Selçuk Orkestrası adlı uzunçalarda Selçuk’un öğrencisi Melih Kibar’ın Gençlik Şarkısı, Kelebek, Panayır Günü besteleri, Yaz Baltacıgil’in Yaralı Ceylan, İki Damla Gözyaşı, Selim Selçuk’un Dünden Bugüne, Sıla Güneşi, Sabah Rüzgarı, Deniz Kızı, Mehmet Duru’nun da Trafik adlı parçaları vardı. Timur Selçuk ise bunların düzenlemelerini yazmıştı. Orkestra bu albümün ardından dağıldı.
CUMHUR CANBAZOĞLU