NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

GÜN DOĞARKEN HER SABAH

02 Ağustos 2020 Pazar 18:07
NAİM DİLMENER'LE GEÇMİŞ ZAMANIN İZİNDE

Türk Popu'nun öncülerinden Alpay, aynı kuşaktan olduğu diğer arkadaşlarına göre daha faal. Aralıklı da olsa, hep çalışmaya ve albüm yayımlamaya devam etti. Kısa bir süre önce de "Yüreğine Al" adlı albümü yayımladı sanatçı. Class Müzik tarafından piyasaya verilen albümün, bir de, "Küçük Bir Öykü" diye bir alt başlığı var. Albümdeki şarkıların büyük bir bölümü, Alpay tarafından, çeşitli zamanlarda söylenmiş şarkılar. "Ayrılık Rüzgarı" ve "Allahım Yeter" adlı şarkılar ise birden fazla albümde yer almıştı. Bu şarkılara, daha önce Nilüfer tarafından da söylenmiş Dario Moreno'nun "Hatıralar Hayal Oldu" adlı şarkısı ve albümü açan "Yüreğine Al" adlı şarkı eklenmiş. Eski ya da yeni, daha önce üç sefer ya da beş sefer söylenmiş olsunlar; bütün şarkılar, kırk yılın sanatçısı Alpay'ın sesinden bambaşka bir hale gelmişler. Albümün açılış şarkısı, zaten ne dinlemek üzere olduğunuzu haber veriyor size; "Yüreğine Al" adlı şarkı tam da Alpay'ın hep söylemeyi sevdiği türden bir şarkı; ömrü billah aşk şarkıları söylemekten usanmamış ve bu nedenle bir zamanlar Yunanlıların ünlü şarkıcısı Giannis Parios'u kendisine yakın bularak yolunu oradan geçirmiş olan Alpay'ın, bu şarkıyı çok sevdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bütün içtenliği ile söylemiş şarkıyı Alpay. Tüylerinizi diken diken edecek kadar da duygulu. Albüm bu şarkıyla açılıyor ve eski-yeni, bütün şarkılar sırayla, tarifsiz bir hüzün yaymaya başlıyorlar. Türk Popu'nun en güzel aşk şarkılarını söylemeye gayret etmiş sanatçı, aynı zamanda da çok dokunaklı ayrılık şarkılarını da hiçbir zaman ihmal etmemişti. Yine öyle: Aşklar, ayrılıklar, kara sevdalar, rüzgar, fırtına, yalnızlık, isyan, sitem... Hepsi Alpay'ın sesinden doluyor odanıza.

KADEHLER DOLUSU

Türk Popu ile yaşıt şarkıcılarımızın başında gelmekte Alpay. Türk Popu'nu başlatan isimlerin başında gelmekte. Herkesin üzerinde birleştiği bir şey var, o da şu: Türk Popu, Fecri Ebcioğlu'nun sözlerini yazdığı "Bak Bir Varmış Bir Yokmuş" ile başlamakta. Bu şarkı Türk Popu'nun 'aranjman' akımının öncüsü. Bir iki yıl içinde her yanı saracak 'Anadolu Pop' akımında ise kıvılcımı Alpay çakıyor. Batılı formda ilk sunulan türkümüz olarak kabul edilen "Kara Tren"i de, Alpay, aynı yıl, yani 1962 yılında söylemeye başlıyor sahnelerde. Bu şarkı öyle çok sevilir ki, herkes aynı şeyi yapmak ister, arkası kendiliğinden gelir ve 'Balkan Melodileri Festivali' ile Hürriyet'in 'Altın Mikrofon Armağanı Yarışması' nın da katkıları ile iş büyür ve kısa bir zaman içinde 'Anadolu Pop' akımı (o zaman öyle adlandırılmamış olsa da) başını alır gider. "Burçak Tarlası"nın bile doğuş nedenidir bu şarkı. Üç-beş yıl önce yayımlanmış Tülay German'ın "Erdemli Yıllar" adlı kitabında da bundan söz edilir ve Tülay German, "Kara Tren" in hakkını vererek, o sıralarda içinde bulunulan dönemi özetlerken bu şarkıyı da anar. Tülay German'ın, o zamanlar sahne repertuarını hazırlamakta olan Erdem Buri; bazı yabancı şarkıların üzerine Türkçe söz yazmanın yanında, besteye ve türkü düzenlemesine de ağırlık vermek gerektiğini söyler ve bu iş için "Burçak Tarlası" seçilir. 1962 yılında olanlar bunlar. Oysa Alpay'ın müzik geçmişi daha da eskilere dayanmakta. 50'li yılların ikinci yarısında müziğe bir giriş yapar sanatçı, o sıralarda Alp Ay adını kullanır. Ankaralı şarkıcı Alp Ay olarak ünlenir ve gece kulüplerinin en aranan isimlerinden biri olur. Kendisine ün getirmiş ve yollar açmış "Kara Tren"i, neden bilinmez bir türlü plak yapmaz şarkıcı ve ilk plaklarını yabancı dillerde söylediği şarkılarla yayımlar. 70'lerin hemen başında "7 Dilde Alpay" adlı bir albüm yayımlamaya yetecek çeşitlilikte plak yapar. "Norma Mia", "Girl in My Town", "Estrella Del Mar" ve daha niceleri. İlk Türkçe plak ise 1965 yılında yayımlanır. Sanatçının ilk plaklarının tamamına yakınını yayımlayan Penguen, o yıl, "Efem / Gelin Ayşem" adlı plağı yayımlar. Penguen sonrası; Alpay, Sayan, Philips ve Pathe duraklarından geçerek Disko'ya gelir. Bu durakta biraz durmamız gerekecek, çünkü başı önde yorgun "Fabrika Kızı" geçmek üzeredir buradan.

YİNE SENSİZ

Çok güçlü bir sermaye ile ve epeyce kalıcı olacak niyeti ile kurulmuş Disko'nun yaşamı çok kısa olur. Firma bir süre sonra kapanır ve yerini Diskotür ('Diskotürk' olarak kurulmak istenmiş ama bu isme izin alınamayınca 'Diskotür'de karar kılınmıştı)'e bırakır. Ama kısa sürmüş yaşamında, Türk Popu'nun altını üstüne getirmiş birkaç plak da yayımlamayı bilmişti. Bunların başında, Esin Afşar'ın "Yoh Yoh"u ve Alpay'ın "Fabrika Kızı" gelir. Bora Ayanoğlu ismini hepimize tanıtmaya yeten bir şarkıdır "Fabrika Kızı". Bu plaktan sonra herkes Bora Ayanoğlu'nun kapısında kuyruğa girmişti. 12 Mart'lı günlerde piyasaya çıkmış olan bu şarkı, Türk Popu'nun da eleştirel olmaya niyetlenilmiş ilk örneklerindendir. Daha sonra, Melike Demirağ önderliğinde alıp başını gidecek olan bir akımın, çok naif ilk örneklerindendir. Sabah akşam, kapısından geçen bir fabrika işçisini anlatır bize Bora Ayanoğlu. Ona çok sahici, çok can yakıcı bir hikaye biçmiştir. Bu hikaye, Alpay değil de bir başkası tarafından bize anlatılsaydı sonuç aynı olmazdı gibi gelmiştir hep bana. Yukarda sözünü ettiğim 'duyarlık' ve şarkıyı bütün benliği ile söyleme gibi nedenlerle Alpay, "Fabrika Kızı"nı, sanki bizzat bizim kapımızın önünden geçirtmiştir. O kadar yakın. Alpay'ın yolculuğu durmaz sonra da: Diskotür, Yonca, CBS ve Öncü ile devam eder. Albümler, 45'likler, yüzlerce şarkı. Türk Popu'nun çok çalışkan sanatçılarının başında saymamız gereken Alpay, bu son albümden bir önce de, Sezen Aksu destekli "Muhabbet Kuşları"nı yapmıştı. O da mükemmel bir albümdü ya, henüz 90'lı yılların palavraları sıkılmaktaydı etrafımızda ve dönüp bakmadık bile bu albüme. Şimdi ise durum farklı. Hepimizin kulakları farklı bir tınıya çok açık. Birbirinin aynı olan şarkı ve şarkıcılar perişan etti bizi. Tam zamanında geliyor Alpay. Bir 'dev'den, içtenlik ve sahicilik dolu şarkılar dinleyeceğiz. Hatıralar, çok kolay da hayal olmuyor.

Bulursanız kaçırmayın :

Norma Mia - Odeon - 45'lik
Estrella Del Mar - Penguen - 45'lik
Fabrika Kızı - Disko - 45'lik
Ayrılık Rüzgarı - Yonca - 45'lik
7 Dilde Alpay - Diskotür - LP
Anılarla - CD - Kalan
Gitme - CD - Kalite

NAİM DİLMENER

31 ARALIK 2000 / RADİKAL

 



Diğer Yazılar