Kendi söylediklerinden 1973 tarihli Brooklyn By The Sea çok satıp kısa sürede hit olanlardan. Brooklynli Polonya asıllı Yahudi ailenin çocuğu olan Mort Shuman, biraz Ortadoğu, bir tutam Akdeniz kokan bu şarkısını önce Amerika adlı solo albümüne koyuyor, ardından da 45’lik (B yüzü: L’Impermeable Anglais) halinde çıkarıyor. Bizde biraz geç yayınlanan şarkı çok seviliyor ve Serkan ‘Bırakın Bizleri’ adıyla aranjmanını yapıyor. Eurovision yıldızı Anne-Marie David, 1976’da Türkiye’de doldurduğu uzunçalara Brooklyn By The Sea’yi de alıyor.
Yaz Tatili’nde tuşlularda Fahir Atakoğlu var; klarnette de Turgay Özüfler. Kayıt, mix ise o dönem Fuat Güner’in stüdyosu FT’de çalışan ‘Moğol Taner’de (Taner Öngür). Düzenleme her zamanki gibi ortak. Tatil muhabbetinde Bodrum Bodrum’dan hareket edip Yaz Tatili’ne varan Mazhar Fuat Özkan, ekonominin her daim allak bullak olduğu bir ülkede evladiyelik şarkıya imza atıyor.
1971’de Hollandalı plak yapımcısı Hans Van Hemert, müzik kariyerleri vasat ilerleyen Big Mouth (Willem Duyn) ile MacNeal’i (Sjoukje Smit) bir araya getirip ilginç bir ikili yaratıyor. Ortaya çıkan tablo şu; iri yarı adamın yamacında, iyi şarkı söyleyen sıska, sevimli, sarışın kız. Mouth & MacNeal adını alan ikilinin sahne şovunda Mouth partneri MacNeal’e son derece ilgi gösteriyor, yakın plan duruyor, kur yapıyor; aynı Güzin ile Baha sahnesi gibi.
Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun oluyor ve Kasım 1969’da Aşık Veysel’in köyü Sivrialan’a bu kez tek başına gidiyor Kar yolları kapatınca üç ay ustasının yanında yaşıyor. Uzun ziyaretten dönünce Yumma Gözün Kör Gibi/Yağmur Olsam’ı 45’lik olarak yayımlıyor. 21 hafta listelerde kalan bu plak Kızılok’u zirveye taşıyan yapıt oluyor. Artık onun da ‘altın plak’ ödülü var…
Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti, Münster şehri; müziğe sevdalı üç genç Marian Gold (vokal), Bernard Lloyd (tuşlular) ile Frank Mertens (tuşlular) 1982’de grup kurup küçük lokallerde çalmaya başlıyor. Bu Alman synt-pop grubunun ismi Alphaville. Elektronik tuşluları modern sayılır. Ev stüdyosunda deneylere girişip beste biriktirmeye başlıyorlar. Parçalar şekillenince elde demolarla şirket dolaşma aşamasına atlıyorlar. Sonunda kontrat imzalanıyor ve şarkılara son şekli vermek için taşra stüdyolarında sabahlanıyor.
İlhan İrem’in çıkış dönemi; ‘romantik prens’ ilan edildiği günler. Kimine göre de naif adımlar…Yazık Oldu Yarınlara, Haydi Sil Gözlerini, Anlasana, Havalar Nasıl gibi liste başı olmuş parçalar geride kalmış. Yedinci 45’liğini çıkarıyor 20’li yaşlarının başında İrem: Son Selam/Sensiz de Yaşanıyor. Yıl 1977. Son Selam farklı bir yerde pop dinleyicisi için. Alemlere uzanacak zamansız yolculuklar öncesi heyecanlandıran ipucu.
Bütün zamanların en popüler baladlarından Hello; bestecisi de 100 milyondan fazla albüm satmış, beş Grammy ödüllü Lionel Richie. Commodores grubundan ayrıldıktan sonra yola tek başına devam eden Richie’nin ilk gerçek hiti. Adını verdiği ilk solo albümü ‘Lionel Richie’deki (1982) Truly de başarılı ama Richie’yi uluslararası alanda zirveye taşıyan bir Hello değil …
Herşeyden Çok ya da diğer adıyla Canımın Yaprakları. Kayahan öyle duygu yoğun söylüyor ki şarkısını, taraflı tarafsız herkese göre Nilüfer’den birkaç adım öne çıkıyor bu kez. Erdal Kızılçay imzalı düzenlemenin, şarkıya damgasını vuran trompet yorumunun Kayahan versiyonuna katkısı büyük tabii. Nilüfer düzenlemesinde ise Kızılçay’ın ana düzenlemesine Tamer Çıray katkısı var…
24. Eurovision Şarkı Yarışması; Türkiye ile TRT’nin politik kararla son anda Maria Rita Epik’le 21. Peron’u İsrail’e göndermekten vaz geçtiği 1979 yılı. Aynı yarışmada Federal Almanya’yı temsil için Dschinghis Khan adlı grup Dschinghis Khan adını verdiği şarkıyla yarışıyor. Eurovision için aynı yıl kurulan grubun yaratıcısı ünlü yapımcı Ralph Siegel. Almanya’nın Eurovision karnesi pek parlak değil. İlginç bir şey bulmalı.
Yıl 1977; söz ve müziği kendine ait Kırık Aynalar’la şöhret tazelerken, basın Ayanoğlu yapıtlarının vasatın üzerinde olduğunu yazıyor. B yüzünde Rose Mari şarkısının olduğu Kırık Aynalar 45’liği beklenenin üzerinde satıyor. TRT denetiminden geçen Kırık Aynalar sık sık siyah beyazda ekranda gözüküyor.
Dünyanın Madonna’yla tanıştığı şarkı Holiday. Pure Energy grubundan Curtis Hudson ile Lisa Stevens tarafından yazılıyor ve birçok yıldız tarafından reddedildikten sonra ilk albümünün hazırlıklarını sürdüren Madonna’ya kalıyor Holiday. Albümün repertuvarına son anda ekleniyor. Albümden iki tekli yayınlanıyor, ama bir bakılıyor ki radyolar en çok Holiday’i çalıyor. 7 Eylül 1983’te üçüncü tekli olarak piyasaya sürülüyor. Türkiye’ye ulaşması ise 1984 kışı.
Bütün Dualarım Seninle, Anapa’yı zirveye taşıyan şarkı değil. Daha önce filmleri ve Aşkın Dillere Destan adlı hit parçası var. Ancak Bütün Dualarım Seninle’de sergilediği performans sıra dışı ve unutulmaz. Aranjmanın egemenliğinde şekillenen pop pazarında elini çabuk tutanın hit parçayı kaptığı dönem. Sezen Cumhur Önal, Lucho Gatica’yla ünlenen Historia de un Amor (Beste: Panamalı Carlos Eleta Almaran) şarkısına Bütün Dualarım Seninle başlığıyla sözler yazıyor. Önal, sesine çok güvendiği Ertan Anapa için daha önce de Tom Jones’la ünlenmiş Delilah’a Aşkın Dillere Destan aranjmanını hazırlamış…
Don't Speak, Amerikalı rock grubu No Doubt'un üçüncü albümü Tragic Kingdom’da yer alıyor ve Doksanlar popüler müziğinin kilometre taşlarından biri haline gelmiş durumda. 1995’te yayınlanmış albümün 15 Nisan 1996 tarihinde piyasaya sürülen üçüncü teklisi Don’t Speak. Aslında aşk hikayesi olarak tasarlanıyor ama bir çok değişikliğin ardından bu kez aşk acısını anlatan bir hâle dönüşüyor.
Yorumcu deyince yerli popta akla gelen ilk isimlerden olan iki yıldızın da o dönemki şirketi Philips. Farklı bir projeye imza atılıyor ve Pekkan ile Okan’a Hancı’nın düeti yaptırılıyor. Ama nasıl? Aslında fiziki birliktelik değil bu çalışma. Eldeki kayıtlar mikslenerek tek şarkı elde ediliyor, iki ismin yorumları sıraya dizilerek. Yani bir o söylüyor, bir diğeri. Bir, iki yerdeki teknik sorunlara rağmen başarılı bir iş kotarılıyor. Kimine göre Türk popundaki gelmiş geçmiş en iyi düet, kimine göre de Pekkan ile Okan’ın riskli düellosu.
Rock gitarın sürüklediği Svalutation aslında Gene Vincent’nin Lotta Lovin’inin aranjmanı. Yorum ise Bill Haley ile Elvis Presley’e öykünen tatta. Celentano’nun 14. albümüne adını veren ve açılış şarkısı olarak seçilen Svalutation, İtalya listelerine 21 Ağustos 1976’da giriyor ve üç ay üstlerde geziniyor. Bizde de aynı günlerde yayınlanan 45’lik iyi satıyor.
Ersan Erdura, bir şarkıyla, bir gecede şöhret olunan dönemden çok çok önce basamakları teker teker tırmanarak zirveye ulaşmış, başka zamanların adamlarından.. Hafta Sonu Gazetesi’nin Altın Ses Yarışması’nı kazandıktan sonra orkestra solistliğine başlayan, sahnede iyice piştikten sonra solo kariyere adım atan Ersan Erdura, önce 1977 tarihli Çocuk Gözler’le listelerin üst sıralarına alışıyor. Bir yıl sonra da Acılar Sürekli Olamaz’la ‘1 numara’ oluyor. Şarkının bestesi Selmi Andak’a, sözleri de Özdemir Kaptan’a ait. Düzenleme, Zafer Dilek’in.
Plak şirketinin dediği oluyor ve Presley istemeye, istemeye Memphis, Tennessee'deki American Sound Studio'da şarkıyı kaydediyor. 16 Nisan 1969’da yayınlanan ve adı In The Ghetto’ya çevrilen şarkıyla, Presley dört yıllık aranın ardından ABD listelerinde zirveye yükseliyor. 45’lik plak (Arka yüzü Any Day Now) Batı Almanya, İrlanda, Norveç, Avustralya ve Yeni Zelanda'da da 1 numara oluyor.
‘Yandım’ Mazhar Alanson’un solo yorumladığı bestesi; Mazhar Fuat Özkan envanterine dahil değil. Aynı zamanda da en fazla patırtıya neden olan yapıtı. Mazharlar’ın, tasavvuf kokan en azından bir parçayı her albüme koyma prensibi sonucu etraflarında oluşan ‘maneviyatçı bunlar’ etiketi bunun nedeni. Yandım’daki bazı kelimeler, ne zaman malzeme sıkıntısı çekse medyanın devamlı gündeme getirdiği, Alanson’un iktidar mahallesinde dolaşmaya devam ettiği sürece insanlara servis edilecek şarkı Yandım…
Jonas Berggen’in yeni sözler yazdığı şarkıya All That She Wants adını koyup 1992’de bir kez daha prodüktörlere ulaştırıyorlar. Sonuç pozitif; Ağustos’ta piyasaya sürülen tekli, kısa sürede Danimarka’da ‘1 numara’ oluyor. Ardından Almanya’da sekiz hafta liste başı kalıyor. Herkes şaşıyor bu başarıya ve ritmin bir şarkıyı nasıl zirveye taşıyabileceğiyle ilgili methiyeler düzülüyor…
1976’da başına adeta talih kuşu konuyor ve Selami Şahin’le çalışmaya başlıyor. O dönem hayatı paylaşan Meral Zeren-Selami Şahin çifti, Gülistan Okan için sıra dışı bir şarkı hazırlıyor. Beste Şahin’in, sözler ise Zeren’in. Düzenleme Norayr Demirci’ye emanet ediliyor ve kısa sürede liste başı olacak Kanım Kaynadı Sana’yla (Arka yüz Merhamet İstemem) Gülistan Okan pop yıldızlarımız arasına katılmayı başarıyor.
Müzik listelerinde Melike Şahin 'Canın Beni Çekti'yle birinci, Zeynep Bastık 'Destan'la ikinci, Dedüblüman 'Sana Güvenmiyorum'la üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Mazhar Fuat Özkan'ın "En İyiler Akustik, Vol. 1" yayınlandı. Özkan Uğur'un vefatından önce kaydedilen albüm, grubun en sevilen şarkılarının akustik versiyonlarını içeriyor. Poll Production tarafından yapılan açıklamaya göre, üçlünün unutulmaz şarkılarının akustik versiyonları "MFÖ En İyiler Akustik, Vol. 1" albümünde toplandı. Albüm, Poll Production by Polat Yağcı etiketiyle dijital platformlarda ve Poll Production YouTube kanalında yayına girdi. Albüm, Mazhar Fuat Özkan'ın ilk akustik albümü olma özelliğini taşıyor.
Ceyl'an Ertem yapımcılığını da üstlendiği, iki kısım halinde yayınlanacak kendi albümü “Sana Rağmen”in ilk bölümünü yayınlamaya hazırlanıyor. Ceyl'an Ertem’in yapıtlarının yanında Mabel Matiz, Cihan Mürtezaoğlu, Ediz Hafızoğlu, Duygu Soylu, Sena Şener, Sezen Aksu (üç yeni şarkısı) çalışmalarını da içerecek albüm ilk bölümü 10 şarkıdan oluşacak.
2021 yılında kaydedilen ve İlham Gencer'in modern stüdyo ortamında gerçekleştirilen ilk albümü olma özelliği taşıyan The Legend B.I.G. İlham Gencer'in 100. Doğum Yılına Özel plak formatında yayınlandı. A.K. Müzik etiketiyle satışa çıkan 'The Legend B.I.G.' İlham Gencer'in, 2022 yılında yaşamını yitirmiş caz şarkıcısı kızı Ayşe Gencer ile yaptığı iki düet ile hem duygusal hem müzikal açıdan çok özel albüm.
Ancak, şarkının gerçekten güzel olduğuna ve daha büyük bir başarıyı hak ettiğine inanan iki kişi çıkıyor ortaya: Birincisi, 1990 yapımı Vahşi Duygular/ Wild at Heart filminde Wicked Game’in enstrümental halini kullanan yönetmen David Lynch. Diğeri ise Atlanta'nın en önemli Top 40 radyo istasyonu Power 99’nın müzik direktörü Lee Chesnut. ‘Wild at Heart’ü üçüncü kez izlemiştim. Her seferinde filmdeki bu hipnotik enstrümantal şarkı beni daha da heyecanlandırıyordu. Albüm versiyonunda Chris Isaak'ın inanılmaz güzel sesinin olduğunu keşfedince gerçekten şaşırdım. Program yönetmenimize, 'Bunu iki gün radyoda yayınlayalım, bakalım ne olacak' dedim. Power 99 şarkıyı ilk kez çaldığında, istasyonun telefonları kilitlendi.’
Yerli müzikte Destan ile Zeynep Bastık birinci, Reynmen 'Çatma Yarim'le ikinci, Ebru Gündeş 'Duygularım'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
TRT İstanbul Radyosu ses sanatçısı Ayşen Birgör, gökteki yıldızlar misali ışıl ışıl şarkıları bugün 19.00'da TRT Müzik'te ekranlara gelecek Yıldızlar Altında programında seslendiriyor.
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…