KURBAN / KURBAN (1999)

Doksanlar’ın son çeyreğinde pazara giren, neo punk ile Anadolu Rock arası çizgide ilerleyen, özgün işler üretmeye çabalayan Kurban, kısa sürede önemli işler kotarmış bir grup olarak not düşüldü müzik tarihimize…
1995’te Not With My Sister ile Cockroach gruplarında çalan Deniz Yılmaz, Kerem Tüzün, Burak Gürpınar, Umut Gökçen, 1997 Roxy Müzik Günleri’ne beraber katılabilmek için Outside adıyla bir araya geliyor. Türkiye’de İngilizce müzik yapmanın anlamsız olduğuna karar getiren topluluk bundan böyle bestelere Türkçe söz yazıyor.
İlk iş olarak isimlerini Kurban yapıyorlar ve yerli rockta sık görülen ‘kulağa İngilizce gibi’ gelen Türkçe’den kaçınmaya çalışıyorlar.
Kurban isminin esprisi şu; kendilerini, sakat işleyen müzik piyasasının kurbanları olarak değerlendiriyorlar ve popçularla aynı yöne yürümek zorunda kalmak kurbanlıktan başka bir şey değil.
Bu arada, tekrar katıldıkları Roxy Müzik Günleri’nde ‘Türkçe söyleyerek’ Yalan, Kurban, Kara Toprak adlı parçalarla üçüncü geliyorlar ve müzik endüstrisinin dikkatini çekmeyi başarıyorlar.
Seksenli yılların ‘dahi çocuğu’, 90’ların kurt prodüktörü İskender Paydaş’ın ilginç bir misyonu var o dönem. Barlarda cover, okul konserlerinde rock besteleri çalan gruplar ‘halka mal olmanın’ zamanının geldiği karar verdiklerinde Paydaş’ın kapısını çalmakta, O da, engin piyasa deneyimiyle yol gösterip rockçılardan başarılı popçular yaratmakta.
Formül Kurban’a da (Deniz Yılmaz-vokal, Kerem Tüzün-bas gitar, Burak Gürpınar-davul, Özgür Kankaynar-gitar) uygulanıyor ve grubun besteleri yumuşatılarak ‘alternatif pop’ etiketiyle toparlanıp 28 Mart 1999’da piyasaya sürülüyor.
Yalan adlı parçanın klibiyle tanıtılan albüm (adı Kurban) ilgi görürken Kurban, üniversite gençliğinin yeni gözdesi oluyor; sonucunda da, Metallica’nın İstanbul konserine ön grup seçiliyor.
İÇERİK:
1- Intro
2- Gelme
3- Ben Değilim
4- Yalan
5- İstersin
6- Yalaka
7- Sorma
8- Kurban
9- Yemen Türküsü
10- Dur Gitme
11- Son Söz