İnternet müzik dergisi Ultimate Classic Rock 1985'te yayınlanmış albümler arasında gezinerek en iyi 40 tanesini seçti. Rock, pop, metal, new wave, alternative, soul, dance arasında yapılan araştırma sonucu ortaya çıkan liste şöyle:
İngiliz müzik dergisi Uncut, Seksenli yılların 'Top of the pops' kültürüne balıklama dalarak, çok iddialı bir listeyle geri döndü. O yılların en iyi 500 albümünü sıralayarak şaşırtıcı, değerli, yer yer fazla öznel kokan bir sıralama bıraktı tarihe:
İnternetteki en büyük veri kaynaklarından Discogs, bütün zamanların en 'üzgün' 40 tane albümünü bir araya getirdi. Caz klasiklerinden melankolik elektro popa, trip hoptan darkwave örneklerine üzgün insana yakın dostluk sergilemiş bu şarkılar şunlar:
Başarıyı getiren ilk albümü takip eden ikinci albüm her zaman daha zordur. Zorlukların ardından refaha ulaşan grup ya da solistlerin aynı çizgiyi korumaları ya da geliştirmeleri her babayiğidin altından kalkacağı durum değildir. İnternet dergisi Radio X büyük bir araştırmanın altına girerek, bütün zamanlarda rock camiasında birinci albümü geçen ikinci albümleri saptamış. İşte sonuçlar:
Mojo dergisi, okuları ve izleyenleri arasında anket düzenleyerek David Bowie'nin en sevilen 100 şarkısını saptadı. 10 Ocak 2016'da yaşamını yitirdiği güne kadar dünya kültürüne ve müziğe büyük katkıda bulunmuş David Bowie'nin diskografisini bütün zamanların en zengin ve değerli listesi olarak değerlendiren Mojo, şöyle bir sıralama ortaya koydu:
İngiliz Uncut dergisi, Doksanlı yılların rock ağırlıklı yapıtlardan oluşan albümlerinden dev bir liste hazırladı. Uncut'un listesi, geçmişte ayrıntılı bir gezi yapmak isteyen müzikseverler için ideal bir rehber:
Apple Music, sektörün yıldızları ve anahtar isimleriyle görüşerek, bütün zamanların en iyi pop-rock ve türevleri albümlerini sıraladı. Apple Music, araştırmanın girişine 'herkesin zevkinin farklı olabileceği' notunu düşerek, dinlenme oranlarının dikkate alınmadığını belirtti:
Amerikan müzik dergisi Rolling Stone, bütün zamanların en iyi müziklerini içeren filmleri (müzikaller hariç) inceledi ve 101 yapıtlık liste hazırladı. Listede Avrupa sinemasından, başyapıt olarak değerlendirilen bazı çalışmalarla, özgün film müziklerinin yer almaması tepki çekti:
Uncut dergisi 2010'dan bugüne yayınlanmış en iyi 50 albümü saptadı.
Radio X dergisi, klasik rock albümlerini inceledi ve bütün zamanların en iyi 20 yapıtını saptadı.
Ultimate Classic Rock dergisi 60 yıl öncesine dönüp 1965'in en iyi 20 albümünü saptadı. Popüler müzik tarihinde hepsinin ayrı bir önemi olan bu yapıtlar, 'kolay tüketilen pop müzik örneklerinin dışında, üç dakikayı aşmaya başlayan süreleriyle farklı bir sayfa açmayı başarmıştı.
Rolling Stone tatile çıkacakların arabasında bulundurması gereken 50 şarkıyı sıraladı. Listenin altına, son derece öznel seçimler olduğu notunu düşen Rolling Stone, tatil yolculuğunun özel ilgi istediğini ve arabanın yan camlarından etrafa yayılan müziğin de çok özel olması gerektiğini belirtti:
Ultimate Classic Rock dergisi zor bir işin altına girip 7'li yılların en iyi 200 şarkısını saptamış. Klasik rock müziğin olgunluk yıllarını yaşadığı 70'lerin hitlerini bir listede alfabetik olarak bir araya getiren Ultimate Classic Rock, bir çok grubun efsaneleştiği bu zaman diliminin en iyilerini şöyle sergilemiş:
Bir grubun ya da orkestranın vitrindeki ismi olmasa da, işlerin yolunda gitmesinin en önemli anahtarı davulcudur. Çok az çalgı davul kadar fiziksel, içgüdüsel, güçlü şekilde ortama etki eder ve ayaklandırır; tempoyu ayarlar, heyecanı körükler. Topluluğu bir arada tutan tutkaldır, itici güçtür ve en önemlisi en eğlenceli üyedir... İşte Consequence Dergisi, 60'lardan başlayarak müzik sahnesinde baget sallamış davulculara sorup, bütün zamanların en iyi 100 davulcusunu sıralamış:
Mojo dergisi, bütün zamanların en hayal kırıklığı yaratan 50 rock albümünü saptadı. Listeyi yayınlarken şöyle de bir not düştü: 'rock müziğin büyük isimlerinin uzun kariyerleri boyunca hep aynı çizgide devam etmeleri zor. Bunda yaratı krizi ya da değişen isteklerin, beklentilerin payı fazla'.
Liverpoollu efsane dörtlü Beatles'ın dağılmasının ardından üyeler solo olarak bir dolu şarkı üretti. Bunlar arasında hit haline gelip listelerin en üstlerinde gezinenler de oldu. Rolling Stone dergisi, Luca Perasi'nin Beatles Sonrası Beatles' kitabından da yararlanarak bu yapıtları inceledi ve Beatles ruhunun nasıl, ne şekilde ileriye taşındığını listeyle belgeledi:
Amerikan müzik dergisi Ultimate Classic Rock, punk dünyasına dalıp 60'ların sonuyla 70'ler müzik dünyasının en güçlü akımlarından punkın en ünlü aktörlerini inceledi ve 30 şarkılık bir liste hazırladı. Sex Pistols, Clash ile Ramones'ten Green Day ile Blink-182 gruplarına uzanan zaman diliminden şu şarkılar öne çıktı:
Paul McCartney'nin bir lafı var: 'Mahallede kimse basçı olmak istemezdi; tıpkı şişmanların futbolda kaleye geçmek zorunda olması gibi bir şey'. Evet, bas gitarın bir gruptaki ağırlığı biraz üvey evladı andırıyor. Buna rağmen, müziğin içinden gelenlerin bas gitaristlerin rolü üzerine düşünceleri ise farklı. İşin pratiğinde bu görünmez kahramanların ne derece önemli ve değerli olduğu tartışılmıyor bile. İnternet müzik dergilerinden Consequence yaratıcılık, yetenek, yorum gibi faktörleri inceleyerek bütün zamanların en iyi bas gitaristleri ve en iyi bas yorumlarını sıraladı:
Radio X dergisi, bütün zamanların en iyi 20 canlı kaydedilmiş albümlerini sıraladı. Hatasıyla, sevabıyla sanatçıların canlı performansını sergileyen bu albümler konusunda her dönem tartışma devam ederken Radio X cesur davranıp iddialı iki liste hazırladı:
Ultimate Classic Rock dergisi rock tarihinde gezinerek, şankıhıh özgan halinden daha sevilen 30 yorumu saptadı. Doğru zamanda, doıru yerde yeniden değerlendirilen bu parçalar arasında liste başına kadar yükselenler de var. Alfabetik sırayla:
Müzik listelerinde Yalın 'Sonralar Bizim Değil' ile birinci, Teoman-Kenzi 'İstanbul'da Sonbahar''la ikinci, Şanışer-İzel 'Kaç Kere Öldün'le üçüncü oldu.
Türkiye´nin büyük kentlerinde yayında olan radyo kanallarının geniş listesi
Norm Ender ile Ebru Gündeş “Bir Çift Göz” isimli şarkıda bir araya geldi. Söz ve müziği Norm Ender’e ait olan “Bir Çift Göz”, arabesk ruhunu hip hopla harmanlıyor.
İngiliz müzik medyası, Rolling Stones grubunun yeni albüm için stüdyoda çalışmaya başladığını, elemanların ilerlemiş yaşlarına karşın kapsamlı bir turun da planlarının yapıldığını yazıyor. Haberlerde Mick Jagger ile arkadaşlarının Londra'daki Metropolis Studios'ta on üç şarkıyı tamamladığı bilgisi yer alıyor. Gruba yakın bir kaynağın ilettiği bilgi de şöyle: "Başlangıçta, büyük ABD turnesini bu yaz İngiltere ve Avrupa'ya getirme planları vardı, ancak organizatörler uygun tarihler bulamadı. Bu yüzden Stones yeni albüme odaklanmak için stüdyoya dönmeye karar verdi"
Duman grubu, geçen yıl yayınladığı son albümleri Kufi’yi plak formatında da müzikseverlere sundu. 16 şarkıdan oluşan albümün plak formatı için özel olarak 'master’ı yapılan yapıt 'duble' halde satışa çıktı. Sınırlı sayıda basılan çift plak analog ses yapısı içeriyor.
Bizde de bir dönem çok sevilmiş İngiliz müzisyen Chris Rea (vokal, tuşlular, gitar) havaalanında toprağa ayak bastıktan sonra karısını arayıp 20 dakika sonra evde olacağını söylüyor ve arabasıyla yola koyuluyor. Kullandığı yol Londra’nın ünlü M4 otobanı; akıcılığıyla ünlü. Ancak, o anda adeta otoparka dönüşmüş gibi; taşıtlar milim milim ilerleyebiliyor. Chris Rea direksiyonda düşüncelere dalıyor ve hayatı film şeridi gibi gözlerinin önünden geçmeye başlıyor.Hayaller, anılar, düşünceler, pişmanlıklar… Metafor hazır; hayatın geriye dönüşü yasak yolu ölüme doğru akıp gidiyor…
Yerli müzikte Kalpsiz'le Semicenk birinci, Dönmüyor Giden ile Tarkan ikinci, Zeynep Bastık 'Kör Sevdam'la üçüncü oldu.
Rock ve müzik tarihinde bugün neler yaşandı? İşte tarihin sayfalarından birkaç önemli not:
Genç yaşına karşın uzun yıllardır rap müzikle uğraşan ´sinemamuzik.com´ okuru Emre Onaran sitemiz için rap şarkı yazdı. Yapıtını arkadaşı Uygar´la (Ragyu) birlikte seslendiren Emre Onaran´ın (Sürgün) videosu fotoğrafı tıklayınca:
Naz Koçaş, best of'unu Stig'in şarkılarından yaptı:
İsmi Açık Hava Tiyatrosu; halkın ağzında Harbiye Açıkhava; kartvizitinde ise ‘Türkiye’nin Müzik Mabedi’ yazılı. Hem ülke, hem dünya kültür tarihinde bir Royal Albert Hall, Madison Square Garden, Olympia kadar önemli ve değerli bir amfitiyatro. Kent mimarisi için de önemli merkez. Batılı örneklerine benzer şekilde bir eğlence vadisinin ortasında bulunuyor. En üstte Hilton, biraz altında, günümüzde adı İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı olmuş meşhur Spor ve Sergi Sarayı, Açıkhava Tiyatrosu, Küçük Çiftlik Park lunaparkı ve ismi sürekli değişen stadyum…