VOLKAN KONAK YAŞAMINI YİTİRDİ
(1).jpg)
Karadeniz müziğinin önde gelen temsilcilerinden Volkan Konak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde verdiği konser esnasında sahnede fenalaştı. Kuzey Kıbrıs Sağlık Bakanlığı hastaneye kaldırılan 58 yaşındaki Konak'ın tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını duyurdu.
Konak'ın tedavi için götürüldüğü Gazimağusa Devlet Hastanesi'nin başhekimliği Pazar gecesi 23.23'te gelen ihbarlar üzerine ambulansın konserin yapıldığı otele gönderildiğini belirtti.
Başhekimlik açıklaması: "Sanatçı 00.17'de hastanemize 'Ex duhul' olarak giriş yapmış ve vakit kaybetmeden CPR (Temel Yaşam Desteği) odasına alınmıştır. Burada bir ekip tarafından 25 dakika süreyle ileri yaşam desteği uygulanmıştır. Ancak yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen yanıt alınamamıştır.'
‘Karadeniz uşağı dünyalarda bir tane’
Volkan Konak, Karadeniz müziğini çağdaş yorumla geniş kitlelere ulaştırma çabasına çok genç yaşında girişmiş, okullu bir sanatçı. Yüzyıllardır kemençe eşliğinde seslendirilmiş Karadeniz ezgilerini, bölgenin ritmine uygun gitar arayışlarıyla, Batılı sazlarla diğer bölgelerimize ve dünyaya taşıdı Konak; kendi rengini, şivesini hiç ihmal etmeden. Yerli poptaki çıkışın Anadolu kaynaklı ezgilerden geçtiğini doğru özümseyen, uygulayan isimlerden olan Volkan Konak, 1967’de Trabzon-Maçka’da doğdu. Lise öğretmeninin teşvikiyle, on altı yaşında İstanbul’a gidip İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nda eğitim gördü. Ardından üç yıl halk müziği üzerine İTÜ’de sosyal bilimler dalında yüksek lisans yaptı ve okulu bitirir bitirmez piyasaya girdi.
Okul döneminde Trabzon civarında yaptığı derlemelerle işe başladı ve pop pazarının hareketlendiği günlerde bunları Efulim albümünde topladı. Albüm önceleri pek ilgi görmese de, raflarda geçen sekiz ayın ardından, Karadenizliler ve diğer yöre insanları tarafından yavaş yavaş benimsendi. Basın, Konak’ın müziğine ‘Karadeniz Pop’ adını takarken, bu ilk ürün yüz binin üzerinde sattı ve sanatçıya ikinci albümü yapabilme olanağı doğdu. 1994 tarihli Gelir misin Benimle’nin tanıtımında ve sonrasında Konak, değer erozyonuna uğrayan pop piyasasının kurallarına uzak durarak çalışmayı tercih etti. Ancak, pop camiası bu kadar ciddi işler istemiyordu. Sonucunda da Volkan Konak Karadeniz ezgilerini çağdaş yorumla sarmalayıp sunarken, pazarın yüzeysel beklentilerini, isteklerini karşılayamadı ve bir türlü medyanın gündemine gelemedi. Yılmıyordu; caz, samba, flamenko, rock gibi formlarla halk ezgilerini birleştirme deneylerine devam ediyor; bunları uzun yıllar çalıştığı barlarda halkla paylaşıyor, olumlu tepkiler alıyordu.
2000 tarihli Şimal Rüzgarı albümünde, Ben Seni Sevdiğimi adlı parçayı Yeşim Dönüş Işın’la İngilizce-Türkçe seslendirerek arayışlarına bir yenisini daha katıyordu. Karadeniz ezgilerinin diğer türlerle ortak özelliklerini inceleyen albüm, bir zamanlar her türlü sounda kulağını kabartmış, etnik kaynaklardan olabildiğince beslenebilmiş dinamik Anadolu Pop örneklerini anımsatıyordu.