Müzik Haberleri

FESTİVAL´İN GENÇ SOLİSTİ BELLİ OLDU

05 Nisan 2015 Pazar 16:11

İstanbul Müzik Festivali, bu yıl dördüncüsünü gerçekleştirdiği “İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor” projesiyle, ülke çapında genç yetenekleri keşfetmeye ve teşvik etmeye devam ediyor. Bu yıl flüt dalında yapılan seçmeleri, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencisi Bengisu Kömürcü kazandı. Bengisu Kömürcü, festival kapsamında 20 Haziran Cumartesi akşamı Süreyya Operası’nda, MMK Metalurji sponsorluğunda, şef Antonio Pirolli yönetimindeki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde konser verecek.

İstanbul Müzik Festivali 40. yılında başlattığı “Festival Genç Solistini Arıyor” başlıklı proje ile gençleri teşvik ederken, müzikseverlere de yepyeni yetenekler keşfetmenin heyecanını yaşatıyor. 2015 yılında flüt dalında gerçekleştirilen projenin 29 Mart Perşembe günü yapılan ulusal seçmelerinde, Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, flüt sanatçıları Hürkan Ayvazoğlu, Bülent Evcil, Antonio Pirolli, Aycan Sancar ve Halit Turgay’dan oluşan jüri, 24 yaş altındaki 26 genç flütçüyü dinledi. İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak, şeçmelerle ilgili, “Flüt çok zor fakat bir o kadar da büyüleyici bir çalgı. Ülkemizde çoksesli batı müziğinin gelişimi ve yaygınlaşmasında eğitmen ve sanatçı olarak çok değerli katkıları olan flüt sanatçısı jüri üyeleri ile birlikte aynı gün içerisinde 26 genç flütçüyü dinleyip değerlendirdik. Genç flütçülerin seviyesi, müzikal olgunlukları gerçekten son derece memnuniyet vericiydi. Seçmelere katılan tüm gençlerimize içtenlikle teşekkür ediyoruz; onları dinlemekten ve tanımaktan büyük mutluluk duyduk" diyerek, bu yılın solisti olan Bengisu Kömürcü’nün tüm jüri üyelerinden tam not alarak oybirliğiyle seçildiğini ve festival dinleyicilerinin kendisini bu vesileyle keşfetmesini sağlamaktan kıvanç duyduklarını dile getirdi.

43. İstanbul Müzik Festivali’nin “Genç Solisti” olarak seçilen 1993 doğumlu Bengisu Kömürcü, 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladığı yarı zamanlı flüt eğitimine, 2011 yılında Nişantaşı Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra tam zamanlı olarak devam etmeye karar verdi. Halit Turgay’ın öğrencisi olan Kömürcü ayrıca William Bennett, Kate Hill, Susan Milan, Caroline Debonne, Robert Winn, Jennifer Stinton gibi flütçülerle çalışma imkânı buldu. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası’nın üyesi olarak Almanya’nın Berlin ve Bonn kentinde düzenlenen Beethovenfest’e katıldı ve turne kapsamındaki konserlerde yer aldı. Aynı yıl, üyesi olduğu İstanbul Flüt Dörtlüsü ile Bulgaristan’ın Sliven kentinde düzenlenen uluslararası yarışmada hem birincilik hem de Jüri Özel Ödülü kazandı. Halen İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı lisans 4. sınıf öğrencisi olan Bengisu Kömürcü, festivalin genç solisti olarak Antonio Pirolli yönetimindeki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde C.P.E. Bach’ın H.484.1 eser sayılı Re minör Flüt Konçertosu’nuseslendirecek.

Festivalin ilk genç solisti, 2012 yılında dinleyicileri büyüleyen kemancı Emre Engin oldu. Engin, şimdi büyük keman virtüözü Pinchas Zukerman’ın öğrencisi olarak Manhattan Müzik Okulu’nda yüksek lisans yapıyor. 2013 yılının genç solisti viyolonselci Cansın Kara ise, Yehudi Menuhin Okulu’ndan mezun olduktan sonra Münih Müzik ve Tiyatro Yüksek Okulu’nda lisans eğitimine başladı. 2014 yılının genç solisti olarak seçilen Kaan Baysal ise aynı zamanda festival tarihinin en genç solistlerinden biri oldu. 11 yaşındaki Baysal, festivalde büyük beğeni topladıktan sonra dâhi piyanist Lang Lang ile aynı sahnede buluştu ve geçtiğimiz günlerde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşliğinde konser verdi.

“Festival Genç Solistini Sunar” Konseri

“Festival Genç Solistini Sunar” konseri, 20 Haziran Cumartesi akşamı 21.00’da Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek. Konserin biletleri 35 TL ve 20 TL (öğrenci) üzerinden temin edilebilir. Biletler, Biletix satış kanalları ve ana gişe İKSV’den (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe, pazar günleri kapalıdır) alınabilir.



Diğer Haberler