Müzik Haberleri

ATATÜRK ŞARKILARI KİTAPTAN ÇIKARTILDI

08 Eylül 2017 Cuma 10:24

Milli eğitim Bakanlığı’nın (MEB), yenilenen müfredat çalışmaları kapsamında ilkokul 1. sınıf müzik dersinin kitabında tuhaf değişikliklere gittiği ortaya çıktı. Müzik dersinin müfredatından Atatürk ile ilgili şarkıları çıkartan bakanlık, “yerelleşme” çalışmaları kapsamında 6 yaş grubu çocuklara yönelik İngiliz ezgili “Tren” şarkısını Malatya yöresinden “Tren gelir hoş gelir” türküsüyle değiştirdi. Çocuklara enstrumanları da tanıtan bakanlığın, kitapta piyano, keman, gitar gibi enstrumanlar yerine bağlama, kaval, kaşık, kemençe, ut, zurna gibi müzik aletlerine yer vermesi dikkati çekti.

MEB, müfredat değişiklikleri kapsamında ilkokul 1. ve 5. sınıf müzik kitaplarını da tamamladı. 1. sınıf müzik kitabında yapılan değişikliklere göre geçen yıl okutulan kitaptaki etkinlik şarkılarının tamamını değiştiren bakanlık, leylek, sonbahar, güzel arı, ellerim parmaklarım, kardan adam, karamela sepeti gibi şarkıları müfredattan çıkardı. MEB, İngiliz ezgili “Tren” şarkısını da “yerelleşme” çalışmaları kapsamında Malatya yöresinden “Tren gelir hoş gelir” türküsüyle değiştirdi; kitapta Erzurum yöresinden Değirmen üstü çiçek türküsüne, Dandini Dandini Dastana ninnisine yer verdi.

Bağlama, kaval, zurna...

Geçen yılki kitaptan senfoni konserlerinin fotoğraflarını da kaldıran bakanlık, 6 yaş grubu çocuklara enstrumanları tanıtırken piyano, keman, gitar gibi enstrumanlar yerine bağlama, kaval, kaşık, kemençe, ut, zurna gibi müzik aletlerine yer verdi.

Kitaptan Atatürk ile ilgili şarkıları da çıkartan MEB, geçen yılki kitapta olan “Canım Atatürk”, “Atatürk’ün çiçekleri”, “Atatürk’ü severim”, “Resimdeki Atatürk”, “Samsun’dan doğan güneş” şarkılarına bu yıl kitapta yer vermedi. Atatürk ile ilgili şarkılar başlığı altında yalnızca Kars yöresinden “Hoş gelişler ola” türküsü kitapta yer buldu.

Vardar Ovası da yeni kitapta yok

Ortaokul 5. sınıf müzik kitabında da ilginç değişikliklere giden bakanlık, enstrümanlara Mehteran çalgılarını, ney, saz gibi müzik aletlerini örnek gösterdi. Atatürk’ün sevdiği Manastır türküsü ile Vardar Ovası türküsünü de kitaptan çıkaran bakanlık, öğrencilerden yalnızca Atatürk’ün sevdiği şarkı, türkü ve marşlardan bildiklerini yazmasını istedi. AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU(MİLLİYET/08.09.2017)



Diğer Haberler

'HASTALIK BENİ DURDURAMAZ'
'HASTALIK BENİ DURDURAMAZ'
24 Nisan 2024 Çarşamba 13:13

CRR'DE 'CAZ YAĞMURU'
CRR'DE 'CAZ YAĞMURU'
20 Nisan 2024 Cumartesi 14:16

İZEL-ÇELİK-ERCAN YENİDEN DAĞILDI
İZEL-ÇELİK-ERCAN YENİDEN DAĞILDI
20 Nisan 2024 Cumartesi 12:59

NUR YOLDAŞ HASTANEYE KALDIRILDI
NUR YOLDAŞ HASTANEYE KALDIRILDI
17 Nisan 2024 Çarşamba 15:11

ŞAKİR ÖNER GÜNHAN YAŞAMINI YİTİRDİ
ŞAKİR ÖNER GÜNHAN YAŞAMINI YİTİRDİ
13 Nisan 2024 Cumartesi 13:37