SİNEFİLDEN NOTLAR / HASAN NADİR DERİN

ANKARA FİLM FESTİVALİ

04 Eylül 2020 Cuma 11:50
SİNEFİLDEN NOTLAR / HASAN NADİR DERİN

Geçen hafta, ülkemizde sinemaların yeniden açılması sonrasındaki, klasik anlamda kapalı salonlarda yapılacak olan ilk festivalin, Ankara Film Festivali olacağından bahsetmiştik. 3 Eylül tarihinde açılışı yapılan festivalde film gösterimleri 4 Eylül Cuma günü başlıyor ve bir hafta sürecek. Pandemi koşullarından dolayı, 2 salonda, günde 3’er seans olarak film gösterimleri yapılacağı için, festivalde alışık olduğumuz film sayısı biraz azalmış durumda. Festivalde bakanlığın sinemalar için uygun bulduğu tüm kuralların yanında ek önlemlerin de alındığı notunu düşelim ve programa bir göz atalım.

Öncelikle ulusal film yarışmalarında gösterilecek filmlerin listesini verelim:

Ulusal Uzun Film Yarışması:

· Aşk, Büyü, vs. / Ümit Ünal

· Bilmemek / Leyla Yılmaz

· Ceviz Ağacı / Faysal Soysal

· Kovan / Eylem Kaftan

· Omar ve Biz / Maryna Er Gorbach, Mehmet Bahadır Er

· Şair / Mehmet Emin Yıldırım

· Topal Şükran'ın Maceraları / Onur Ünlü

· Uzak Ülke / Erkan Yazıcı

· Uzun Zaman Önce / Cihan Sağlam

Ulusal Kısa Film Yarışması:

· Akvaryum / Anıl Kaya, Özgür Önurme

· Barê Giran (Ağır Yük) / Yılmaz Özdil

· Çamaşırsuyu / Büşra Bülbül

· Evde Yok / Murat Emir Eren

· Huşbe! (Sus!) / Nursel Doğan

· İklim Değişimi / Yasemin Demirci

· Meryem Ana / Mustafa Gürbüz

· Münhasır / Yeşim Tonbaz Güler

· Servis / Ramazan Kılıç

· Topanga / Ayçıl Yeltan

· Tor / Ragıp Türk

· Veger (Dönüş) / Selman Deniz

· Yağmur, Şnorkel ve Taze Fasulye / Yavuz Akyıldız

· Yasemin Adında Bir Salon Bitkisi / Erinç Durlanık

Ulusal Belgesel Film Yarışması:

· Ada’m / Turgay Kural

· Asfaltın Altında Dereler Var! / Yasin Semiz

· Ege’nin Son Baharı / Onur Erkin

· Enstantane / Hakan Aytekin

· İçimdeki Küller / Ayten Başer Yetimoğlu

· Kadınlar Ülkesi / Şirin Bahar Demirel

· Kuyudaki Taş / Gökçin Dokumacı

· Ovacık / Ayşegül Selenga Taşkent

· Oyuncakçı Saklı Yadigarlar / Yağmur Kartal

· Sessizliğin Gözyaşları / Ali İhtiyar

· Tenere / Hasan Söylemez

Birisinde SİYAD jürisi, diğerinde ise ön jüri olduğum için, Ulusal Uzun ve Ulusal Kısa Film yarışmaları ile ilgili bir yorum yapamıyorum şimdilik. Ancak belgesel yarışmasından, Ankara’nın unutulan dereleri ile ilgili bir film olan Asfaltın Altında Dereler Var ve 80’li yıllarda Mardin’de çekilen bir fotoğrafın izini süren Enstantane filmlerini önerebilirim. Ovacık ve Tenere de merak ettiğim filmler.

Dünya Sineması:

Bu yıl, bu bölüm, Anısına, Vişegrad Dörtlüsü ve Festivallerden adı altında, 3 alt bölüme ayrılmış durumda.

Anısına bölümünde, her ikisinin de doğumlarının 100. yılı olması vesilesiyle, Federico Fellini ve Éric Rohmer’in birer filmi gösterilecek. Fellicini’nin Aylaklar (I Vitelloni) filmi, usta yönetmenin ilk dönem filmlerinden biri. Yönetmenin daha sonraki filmlerine göre daha gerçekçi bir damardan geldiği söylenebilir. Claire’in Dizi (Le genou de Claire) ise Rohmer sinemasının tüm özelliklerini taşıyan bir film. Her iki filmi de özellikle hiç izlememiş olanlara öneriyorum. Kendi adıma, tekrar izlemeye çalışacağım.

Vişegrad Dörtlüsü, son birkaç senedir festivalin içinde yer alan bir bölüm. Bu bölümde Çekya, Macaristan, Polonya ve Slovakya’dan filmler gösteriliyor. Zor ve tatsız günlerden geçtiğimiz bu yıl, bu bölüm için komedi filmleri seçilmiş. Zoltán Fábri’nin Profesör Hannibal’ı (Hannibál tanár úr) bu seçkinin en ünlü filmi. Jirí Menzel’in Kardelen Festivali (Slavnosti snezenek) de adını duyduğumuz bir filmken Frigyes Ban ve Vladislav Pavlovic’in Aziz Peter’in Şemsiyesi (Szent Péter esernyöje) ve Andrzej Munk’un Eroica’sı ise ilginç keşifler olacak gibi gözüküyor.

Festivallerden bölümü ise bu yıl 6 yeni filmden oluşuyor. Bu bölümün ön plana çıkan filmi, hiç kuşkusuz ülkemizde de hatırı sayılır bir hayran kitlesi olan Christian Petzold’un Undine’si. Üstelik yine Paula Beer ve Franz Rogowski ile çalışmış. Petzold’un Paula Beer öncesindeki favori oyuncusu Nina Hoss ise Seçmeler (Das Vorspiel) filmi ile karşımızda. O da geçen senenin epeyce adı duyulan filmlerinden biriydi.

Geçtiğimiz yıllarda Uçan Süpürge’de filmlerini izlediğimiz Ulrike Ottinger’in otobiyografik belgeseli Paris Calligrammes da festivalin en merak ettiğim filmlerinden biri. Tıpkı, Buñuel, Kaplumbağaların Labirentinde (Buñuel en el laberinto de las tortugas) adlı animasyon gibi. Arne Körner’in Gasmann’ı ve Danilo Caputo’nun Rüzgârı Eken (Semina il vento) filmleri ise seçkinin bu bölümünün keşifleri olacak gibi duruyor.

İşte pandemi şartları altında nasıl bir ortamda gerçekleşeceğini merakla beklediğimiz ilk festivalin programı bu şekilde. Seyircinin ne kadar ilgi göstereceği, sonraki festivaller için de belirleyici olacak sanırım.

Sağlıklı festivaller dileğiyle, haftaya görüşmek üzere.

HASAN NADİR DERİN

GALERİ


Diğer Yazılar